—Φεύγουμε από την ΕΕ δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι . Η Μέι ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο θα προχωρήσει σε ένα καθαρό Μπρέξιτ , δεν θα συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με αυτές που έχουν άλλα κράτη με την ΕΕ ( Νορβηγία , Ελβετία ) και θα κλείσει τα σύνορα της. Οι αγορές αντέδρασαν καταρχήν θετικά στο ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η βρετανίδα πρωθυπουργός , η στερλίνα ανεβαίνει φτάνοντας τα επίπεδα του 2008 και το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την οικονομία .
Το Λονδίνο εγκαταλείπει την ενιαία αγορά και δεν είναι διατεθειμένο να υπογράψει μια κακή συμφωνία , αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν στο σημείο που θέλει τότε θα φύγει χωρίς συμφωνία.
Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της στην τελωνειακή ένωση αλλά όχι με τη μορφή που έχει αυτή σήμερα. Βάζει τέλος στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της ΕΕ και εργαζόμενοι και τουρίστες θα υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας . Σύμφωνα με πληροφορίες των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την χορήγηση αδειών εργασίας και παραμονής μόνο σε εξειδικευμένους μετανάστες από την ΕΕ ενώ περιορίζει δραστικά την ελεύθερη είσοδο ανειδίκευτων εργατών.
Ακόμα σύμφωνα με την κ. Μέι η Βρετανία θα αποδεσμευτεί τελείως από το νομοθετικό πλαίσιο και την δικαιοδοσία της ΕΕ.
Όπως όλα δείχνουν η Βρετανία το μόνο που επιθυμεί είναι να συνάψει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ όπως ακριβώς θα κάνει ενδεχομένως και με άλλες χώρες.
Ήδη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αμέσως μετά το Μπρέξιτ οι ΗΠΑ θα υπογράψουν συμφωνία με το Λονδίνο . Σύμφωνα με τον Τραμπ η ΕΕ αυτοδιαλύεται .
Η βρετανίδα πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις από τον Τραμπ λέγοντας ότι δεν συμφέρει τη Βρετανία η διάλυση της ΕΕ.
Όπως και να έχει όπως επιβεβαίωσε η Τερέζα Μέι θα πρέπει και τα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου να επικυρώσουν τους όρους του Μπρέξιτ στις αρχές του 2019,
Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι τι θα συμβεί αν ένα από τα δύο σώματα απορρίψει τη συμφωνία.
Πρόσθεσε δε ότι οι Βρετανοί ψήφισαν με ανοιχτά τα μάτια Μπρέξιτ και τώρα ο στόχος της είναι η δημιουργία μιας δυνατής και πραγματικά εξωστρεφής Μεγάλης Βρετανίας.
—Θα δούμε να επαναλαμβάνεται μία νέα κρίση των πυραύλων της Κούβας αλλά αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές την Κίνα και τις ΗΠΑ;
Καθόλου απίθανο δεν είναι αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις συνεχείς επιθέσεις ( λεκτικές προς το παρόν ) του Ντόναλντ Τραμπ προς την Κίνα.
Ηδη ο Ρεξ Τίλερσον , ο άνθρωπος που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος υπουργός των εξωτερικών των ΗΠΑ , απείλησε το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν να έχει πρόσβαση στα τεχνητά νησιά που έχει φτιάξει στη Σινική θάλασσα της Κίνας . Και μάλιστα παραλλήλισε την κατάσταση στα νησιά αυτά με την παράνομη προσάρτηση της Κριμέας από τη Ρωσία.
Τι προτίθενται να κάνουν όμως οι ΗΠΑ; Να προχωρήσουν σε στρατιωτικό αποκλεισμό των νησιών; Αν συμβεί αυτό τότε είναι βέβαιο ότι οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό είτε από τη θάλασσα είτε από τον αέρα. Και τότε θα στηθεί ένα σκηνικό που θα θυμίζει την σκληρή αντιπαράθεση ΗΠΑ- Σοβιετικής Ένωσης το 1962 εξαιτίας των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύχθηκαν στην Κούβα.
Από το 1979 και μετά γράφει ο Γκιντεόν Ράχμαν , όταν ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ , η Ουάσινγκτον σεβάστηκε την αρχή ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα. Το Πεκίνο επιμένει ότι η Ταϊβάν είναι μία απλή επαρχία της με αποσχιστικές τάσεις.
Εδώ και δεκαετίες λοιπόν κανείς αμερικανός πρόεδρος δεν συνομίλησε με ηγέτη της Ταϊβάν . Μέχρι που μπήκε στη ζωή μας ο Ντόναλντ Τράμπ , ο οποίος τον Δεκέμβριο έσπασε την παράδοση και μίλησε στο τηλέφωνο με την πρόεδρο της Ταϊβάν.
Πολλοί είπαν τότε ότι ο Τραμπ μπερδεύτηκε . Έκαναν λάθος όμως . Όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει την πολιτική του σεβασμού της μίας Κίνας αν το Πεκίνο δεν κάνει μεγάλες παραχωρήσεις σε θέματα εμπορίου.
Η πρόεδρος της Ταϊβάν δε επισκέφτηκε το τελευταίο διάστημα δύο φορές τις ΗΠΑ. Ούτε αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός.
Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι για εκείνη ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν θα είναι αιτία πολέμου.
Αναλυτές εκτιμούν λοιπόν ότι ο Τραμπ παίζει με τη φωτιά και το ρίσκο που παίρνει με αυτές τις κινήσεις του είναι μεγάλο και επικίνδυνο.
Όσοι ήλπιζαν ότι ο Τραμπ θα εγκατέλειπε τον προστατευτισμό μετά την εκλογή του έκαναν λάθος. Και είναι σίγουρο πως με τον Τίλερσον στον Λευκό Οίκο και τον Πήτερ Ναβάρο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου και συγγραφέα του βιβλίου “ Θάνατος από την Κίνα “ ( DEATH BY CHINA) η Ουάσινγκτον οδεύει πως μία μετωπική σύγκρουση με το Πεκίνο για το εμπόριο.
Ο κινέζος πρόεδρος αναμένεται να είναι η φωνή της λογικής όταν μιλήσει αυτή την εβδομάδα στο Νταβός παρόλα αυτά η Κίνα έχει αρχίσει να ασκεί μεγάλη πίεση , στρατιωτική , οικονομική και διπλωματική στις ασιατικές χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά διατηρούν πολύ στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα ( Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη).
Τώρα το Πεκίνο απειλεί τη Νότια Κορέα ότι θα επιβάλλει περιορισμούς στις νοτιοκορεάτικες εταιρείες αν δεν αλλάξει την απόφαση της να φιλοξενήσει την πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στο έδαφος της.
Και η Σιγκαπούρη πιέζεται να διακόψει τις σχέσεις της με την Ταϊβάν.
Κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν όλα αυτά και μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος μόλις μπει στον Λευκό Οίκο.