Η συνωμοσία του φραπέ

Αντώνης Τριφύλλης 20 Ιουλ 2015

«Χθες το γυαλί ράγισε μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ένας σημαντικός αριθμός συντρόφων μου ψήφισε αντίθετα από αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, γιατί έχουν ατζέντα τη δραχμή».

Δημήτρης Παπαδημούλης

  1. Είναι σαφές ότι η «ταπείνωση» κυβέρνησης και λαού είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας κατανόησης ή της υπερφίαλης άρνησης των κανόνων της ΟΝΕ. Αυτή οδήγησε στην έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της πενταετίας.

2.Τους πέντε μήνες καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την έλλειψη αξιοπιστίας διαδέχτηκε η υποψία για ύπαρξη σχεδίου εξόδου από το ευρώ.

3.Τα καταιγιστικά γεγονότα που προκάλεσε το δημοψήφισμα αποκαλύπτουν σιγά σιγά τους οργανωτές της όποιας συνωμοσίας της δραχμής σε επίπεδο ηγετικών στελεχών της συγκυβέρνησης. Η ιστορία δεν θα προλάβει να τους αποκαλύψει, γιατί οι αποκαλύψεις θα έρθουν γρήγορα από έντρομους συνωμότες και από διαρροές κατώτερων «συνωμοτών».

  1. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης στις δηλώσεις του ήταν σαφής. Δεν υπάρχει περιθώριο συγκάλυψης. Οι «συνωμότες» θα αποκαλυφθούν. Μόνο που, ίσως, δεν βρίσκονται στην κατεύθυνση όπου δείχνει ο ευρωβουλευτής.

5.Αν δεν αποκαλυφθεί αμέσως «η συνωμοσία», η έξοδος από το ευρώ πλησιάζει με ταχύτητα. Το γιατί είναι ευνόητο. Το κόστος των νέων δανείων είναι πολύ μεγάλο για να ξεχαστεί από τον πολιτικό κόσμο. Και από την ευρωζώνη, που χρηματοδοτεί την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα.

Τα στοιχεία είναι πολλά: δημιουργική ασάφεια, συνεχής δημόσια αναφορά στη συνθήκη Μπρεστ – Λιτόφσκ, δημιουργία war room για την έξοδο από το ευρώ, δηλώσεις περί συμμετοχής στρατού για εσωτερικούς λόγους, εξάντληση της περιόδου κάλυψης από το δεύτερο πρόγραμμα, παραιτήσεις Σαγιά – Χουλιαράκη, κλείσιμο τραπεζών, αποκαλύψεις Θεοχάρη, καταστροφικό δημοψήφισμα, πρόγραμμα τριών παρεμβάσεων για τη μετάβαση στη δραχμή, Χολαργός, Στουρνάρας, κρατικοποίηση τραπεζών, είναι κομμάτια ενός τρομερού παζλ. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Αυτό που υποψιάζομαι είναι ότι η αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ομάδας στελεχών οδήγησε σταδιακά στην υποψία.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης πάντως μοιάζει να έχει στόχο και την εξαφάνιση ή την αποσύνδεση στοιχείων. Αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο, που αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανάγκη διερεύνησης του θέματος – και μακάρι να μην αποδειχθεί τίποτε. Εως τότε θα παρακολουθούμε ένα χιτσκοκικό θρίλερ αγωνίας. Και θα θυμόμαστε τον Καζαντζίδη:

«Αμφιβολίες, την καρδιά μου βασανίζουνε πολλές, αμφιβολίες τρελές».