Η σύνοδος του G7.

Οντίν Λιναρδάτου 27 Μαϊ 2017

Τα βλέμματα όλων στρέφονται αυτό το διήμερο στην Ταορμίνα της Ιταλίας και τη σύνοδο των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου .
Είναι η πρώτη φορά που  από τους επτά ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των 7 ,  οι τέσσερις είναι καινούριοι στην ομάδα του G7. Πρόκειται για τον   νέο αμερικανό πρόεδρο   Ντόναλντ Τραμπ, τον Εμανουέλ Μακρόν που μόλις πριν από λίγο καιρό εξελέγη  πρόεδρος της Γαλλίας , τον ιταλό  Πάολο Τζεντιλόνι  που ορίστηκε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι αλλά και την πρωθυπουργό της Βρετανίας  Τερέζα Μέι.
Η πιο παλιά και έμπειρη είναι η γερμανίδα  καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία λίγες εβδομάδες αργότερα θα φιλοξενήσει τους G20 στο Αμβούργο.
Οι διαφορές ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους άλλους έξι ηγέτες είναι τόσο μεγάλες που είναι πολύ πιθανό οι 7 να μην μπορέσουν να εκδώσουν ούτε κοινό ανακοινωθέν με τα συμπεράσματα της Συνόδου. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία απλή ανακοίνωση και τίποτα άλλο απογοητεύοντας τους Ιταλούς που ήλπιζαν να σημειωθεί πρόοδος στην Ταορμίνα και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης αλλά και της πείνας που μαστίζει τις Αφρικανικές χώρες.
Ήδη το προσχέδιο της Ιταλίας για την προσφυγική κρίση μπλοκαρίστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο.  Το νέο σχέδιο απαλλάσσει τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε υποχρέωση να δεχτούν έναν αριθμό προσφύγων.
Η Ρώμη επέλεξε την Ταορμίνα για τη Σύνοδο των 7 πλουσιότερων χωρών ως σύμβολο του ενδιαφέροντος που ( υποτίθεται )  έχει η διεθνής κοινότητα για τα δεινά των προσφύγων που έρχονται από την Αφρική. Ήλπιζε ότι η Σύνοδος θα κατέληγε σε ένα δυναμικό κείμενο που θα έλεγε ότι οι πρόσφυγες είναι ευθύνη όλου του κόσμου και όχι μόνο μεμονωμένων κρατών.
Η Ιταλία ετοιμάζεται να δεχτεί 200.000 πρόσφυγες φέτος ενώ περισσότεροι από 1.300 πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.
Οι διαφωνίες μεταξύ του νέου προέδρου των ΗΠΑ και των άλλων ηγετών δεν αφορούν μόνο στο προσφυγικό όμως. Διαφωνούν σε όλα. Στα θέματα του ελεύθερου  εμπορίου , της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας των τροφίμων.
Όπως γράφει ο βρετανικός Γκάρντιαν αυτή τη στιγμή γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες για να περισωθεί κάτι από την ιταλική ατζέντα για τους μετανάστες και την κινητικότητα των ανθρώπων.
Ήδη από χθες στις Βρυξέλλες ο Τραμπ εμφανίστηκε εξαιρετικά εχθρικός προς τις σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ , τις οποίες επέπληξε επειδή δεν αυξάνουν τα χρήματα που δίνουν για τους εξοπλισμούς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην κατ ΄ιδίαν συζήτηση που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ της είπε ότι τα γερμανικά πλεονάσματα είναι κάτι πολύ κακό και της ορκίστηκε να αλλάξει τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας με στόχο να μειώσει το αμερικανικό έλλειμμα .
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει στο πλευρό του τη γερμανίδα καγκελάριο η οποία επίσης πιστεύει ότι είναι άδικο μόνη της η Ιταλία να σηκώνει τόσο μεγάλο βάρος και θα πρέπει και άλλες χώρες να βοηθήσουν. Αλλά οι ΗΠΑ υπό τον Τράμπ όχι μόνο αρνούνται να δεχτούν  πρόσφυγες  , δεν δέχονται να διαθέσουν ούτε κάποια επιπλέον κονδύλια.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το ζήτημα του κλίματος . Γερμανική πηγή αναφέρει ότι οι ηγέτες θα κάτσουν και όλη τη νύχτα αν χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία. Η Ευρώπη είναι ενωμένη σε αυτό αλλά μένει να πειστούν οι άλλες χώρες και κυρίως ο Τραμπ. Καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτό που σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να πουν στον Τραμπ ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , η νέα τεχνολογία και τα  νέα ενεργειακά σχήματα που οδηγούν σε καθαρότερες μορφές καυσίμων αποτελούν χρυσή ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.