Έχω πει από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα, ότι προβλήματα με τόσο υψηλό ιστορικό και συναισθηματικό υπόβαθρο, αλλά και ισχυρή γεωστρατηγική σημασία, δεν λύνονται με συμφωνίες πακέτο. Έχω γράψει πολλές φορές γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι ετεροβαρής εις βάρος της χώρας μας.
Χρειαζόταν μια εναλλακτική στρατηγική διαπραγμάτευσης, με σύνδεση του ονόματος της FYROM με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη σύνδεση των άλλων κρίσιμων θεμάτων με έναν αυστηρό οδικό χάρτη 15 τουλάχιστον χρόνων ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, όπου η χώρα μας έχει περισσότερες δυνατότητες και οι γείτονες θέλουν περισσότερο, δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέλεξαν τον απλοϊκό δρόμο της υποστήριξης, ή της απόρριψης της συμφωνίας.
Μετά τη σημερινή επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να προσέξουμε τα ανοικτά θέματα της συμφωνίας, όπως είναι τα ιστορικά βιβλία, οι πολιτιστικές παραδόσεις, τα σύμβολα, οι δημόσιοι χώροι, τα εταιρικά σήματα.
Μπορεί η χώρα μας, μέσα από την ΕΕ, να βελτιώσει σημαντικά τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας που μπορούν να ανατροφοδοτήσουν τους αλυτρωτισμούς των γειτόνων και ευρύτερες στρατηγικές αποσταθεροποίησης της περιοχής
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να σταματήσουν τα διχαστικά μηνύματα από κάθε πλευρά και ταυτόχρονα να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων και διεπιστημονικές επιτροπές για όλα τα ανοικτά θέματα, δεν επιτρέπεται η συνέχεια της κλειστής διπλωματίας που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.
Όμως ανοίγει και η εκλογική σκηνή, όπως και ο δρόμος κοινωνικών και κομματικών ανακατατάξεων και κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος. Ελπίζω μετά τις εκλογές να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα τα κόμματα, όσα θα υπάρχουν στην νέα βουλή.