Η Σουηδία φοβάται πρώτη φορά μετά το 1961 μία πιθανή επίθεση από τη Ρωσία και προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο.
Τυπώνει λοιπόν φυλλάδια που θα μοιραστούν τον Μάιο σε 4.7 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα δίνουν οδηγίες στους πολίτες τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου.
Στο φυλλάδιο που φέρει τον τίτλο “ Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος “ υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πως οι πολίτες μπορούν να διασφαλίσουν το νερό , τα τρόφιμα και τη θέρμανση σε περίπτωση πολέμου , πως μπορούν να συμμετέχουν σε ομάδες άμυνας και τι πρέπει να κάνουν αν η χώρα τους δεχτεί και άλλου τύπου απειλές όπως είναι τα τρομοκρατικά χτυπήματα , οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας πιστεύει πως πρέπει και η κοινωνία να προετοιμάζεται για ενδεχόμενες μελλοντικές συγκρούσεις και όχι μόνο ο στρατός.
Τα τελευταία 30 χρόνια οι Σουηδοί ένιωθαν απόλυτα ασφαλείς και δεν είχαν προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις . Η τελευταία φορά που μοιράστηκαν τέτοια φυλλάδια ήταν το 1961 , εποχή που “μαινόταν “ ο ψυχρός πόλεμος .
Μετά την εισβολή όμως της Ρωσίας στην Κριμέα και την προσάρτηση της το 2014 οι Σουηδοί άρχισαν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα .
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι σουηδικές κυβερνήσεις αποφάσισαν να συνεισφέρουν στο μέρισμα ειρήνης μειώνοντας αισθητά τον αμυντικό και στρατιωτικό προϋπολογισμό τους.
Μετά τον πόλεμο στην Κριμαία και τα απανωτά επεισόδια παραβίασης του εναέριου χώρου της από ξένα αεροσκάφη και των θαλάσσιων υδάτων της από ξένο υποβρύχιο , οι Σουηδοί επανασχεδιάζουν την άμυνα τους και συζητούν σοβαρά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Η διευρυμένη επιτροπή άμυνας της Σουηδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Σουηδία να δεχτεί επίθεση από ξένο κράτος .
Φυσικά υπάρχουν αρκετές φωνές στην κυβέρνηση που θεωρούν πως είναι απίθανο να δεχτεί επίθεση η χώρα τους αλλά αυτές οι φωνές εξοργίζουν τους πολίτες που προτιμούν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο , όπως λένε και οι Άγγλοι better safe than sorry ή όπως λέμε εμείς “ φύλαγε τα ρούχα σου για έχεις τα μισά” .
Ο Μάρτιν Κραγκ , επικεφαλής του ρωσικού προγράμματος στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων υποστηρίζει πως αυτό που ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια δεν είναι πια. Σήμερα όλα είναι πιθανά και αυτό έχει επιπτώσεις στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Σουηδία.
Λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία και όλα τα κόμματα , και τα τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι η Σουηδία πρέπει να αιτηθεί την ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι η Σουηδία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ . Όμως και εκείνοι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ που προβλέπει ότι τα νατοϊκά στρατεύματα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο έδαφος της Σουηδίας σε περίπτωση στρατιωτική εμπλοκής .
Ο Μάρτιν Κραγκ επιμένει ότι όποιος τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ κινδυνεύει να θεωρηθεί αδύναμος από τη Ρωσία και αυτό μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.