Η σιωπή των γιατρών

Αγγελική Σπανού 19 Φεβ 2018

Στο σκάνδαλο Novartis πρωταγωνιστούν κυρίως γιατροί. Αυτοί, κάποιοι από αυτούς, υπερσυνταγογραφούν και αυτοί προωθούν τα προϊόντα των φαρμακευτικών εταιρειών με τρόπο που παραβιάζει τον όρκο τους στον Ιπποκράτη. Αμείβονται γι αυτή την αθέμιτη πρακτική με ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους για εικονικές έρευνες και μελέτες τις οποίες δεν πραγματοποιούν, στις εταιρείες τους για υπηρεσίες που δεν παρέχουν, με συμμετοχή σε συνέδρια στο εξωτερικό που αποτελούν προκάλυμα πολυτελών διακοπών ή και με μαύρο χρήμα από χέρι σε χέρι.

Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή μη πολιτικών προσώπων στο όργιο που κατέληξε στην έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, οι γιατροί είναι οι φυσικοί αυτουργοί. Εξαιτίας δικής τους δράσης καταλήξαμε να πληρώνουμε ακριβότερα απ όλους τους Ευρωπαίους για φάρμακα, να έχουμε ρεκόρ κατανάλωσης αντιβιοτικών στον πλανήτη ή, σε άλλο επίπεδο που δεν συνδέεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες, εξωφρενικό αριθμό τοκετών με καισαρική.

Είναι προφανές ότι στον κλάδο τους υπάρχει πρόβλημα πειθαρχικού ελέγχου και εποπτείας εφαρμογής των κανόνων δεοντολογίας, είναι επίσης προφανές ότι η συντεχνία τους είναι σκληρή και γι αυτό υπάρχει τόση σιωπή. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης, ο οποίος μίλησε μέχρι και στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό στο Σύνταγμα, για το σκάνδαλο Novartis δεν λέει λέξη. Ανάλογη στάση τηρεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ δύσκολα θα διαβάσει/ακούσει κανείς την παρέμβαση γιατρών που αντιδρούν ως άτομα ή ως ομάδες σ αυτή τη φοβερή συζήτηση για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας.

Εχουμε κάποιους από τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται από τη δυνατότητά τους να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Είναι άθλια αμειβόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, γεγονός που θα έπρεπε να προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία. Δίνουν ηρωικές μάχες στις εφημερίες και στην καθημερινότητά τους καλύπτοντας με την αυταπάρνησή τους τα κενά στις υποδομές και στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων.

Λέγεται ότι στη δικογραφία της Novartis υπάρχουν τα ονόματα 4.500 γιατρών, πολλοί από αυτούς με διευθυντικές θέσεις και λαμπρή σταδιοδρομία. Για τους υπόλοιπους, στο σύνολο περίπου 70.000, που δεν μπήκαν στον πειρασμό να πλουτίσουν σε βάρος της κοινωνικής ευθύνης τους, για όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, θα πρέπει να σπάσει η σιωπή της συντεχνίας και να ξεκινήσει μια διαδικσία αυτοκάθαρσης με νέους μηχανισμούς πρόληψης της ανομίας και ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τη μετατροπή γιατρών σε υπαλλήλους φαρμακευτικών εταιρειών ή ιδιωτικών κέντρων υγείας γράφοντας υπερβολικές και αχρείαστες εξετάσεις στους ασθενείς που πολλές φορές πάσχουν ταυτόχρονα από την αρρώστια του σώματός τους και του συστήματος υγείας.