Το 2011 σε μία σπάνια στιγμή συναίνεσης των ελληνικών κομμάτων, έκαστο για δικούς του λόγους, συμφωνείται συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την περίφημη υπόθεση siemens. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: ο διεθνής τύπος μιλάει ήδη για σχεδιασμένες από την εταιρεία διαδρομές μαύρου χρήματος που ρέει άφθονο, προκειμένου η siemens να αναλαμβάνει έργα και να έχει προνομιακή μεταχείριση νοθεύοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Στην Ελλάδα γνωστές τεράστιες υποθέσεις εμπλέκουν τη siemens, τα μαύρα ταμεία της, πολιτικό προσωπικό και ελληνικά κόμματα σε ένα βρωμερό οργανωμενο κάθετα και οριζόντια γαιτανάκι χρηματισμών: ο Τσουκάτος παραδέχεται ότι έβαλε ενα simensομύριο στα ταμεία του πασοκ. Ο Μαντέλης ότι λαδωνόταν από τη siemens. Ψηφιοποίηση ΟΤΕ, c4i, συμβάσεις με ΟΣΕ, ηλεκτρονικοί ξεναγοί 2004, προμήθειες νοσοκομείων, patriot, υποβρύχια, αντισταθμιστικά οφέλη και ένα κάρο ακόμα μεγαλύτερα ή μικρότερα σκάνδαλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της εξεταστικής η οποία καταλήγει ΟΜΟΦΩΝΑ ότι η siemens ενεργούσε παράνομα βάσει οργανωμένου σχεδίου και ότι η σκέτη ζημιά (οχι ηθικές βλάβες, διαφυγόντα κέρδη και τα ρέστα) του δημοσίου από τις πρακτικές της ανέρχεται σε 2 δις τουλάχιστον. Αποφασίζεται το δημοσιο να προχωρήσει σε αγωγές, ασφαλιστικά και επιβολή διοικητικών προστίμων.
Υπάρχουν 17 ομόφωνα πορίσματα της εξεταστικής. Όλα τα κόμματα συμφωνησαν ότι υπάρχει σκάνδαλο, ότι ιχνηλατήθηκε ως ένα σημείο η διαδρομή των μαύρων χρημάτων (Χριστοφοράκος, Καραβέλας, Μαυρίδης), ότι πρέπει να ασκηθούν αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα κατά της siemens, ότι, επαναλαμβάνω, το δημόσιο ζημιώθηκε κατά ποσό που ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΑ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Πώς καταλήγουν σε αυτό τον αριθμό; 10% επί κάθε συμβάσεως είναι το στάνταρντ λάδωμα για κάθε απευθείας ανάθεση. Απλό.
Η συνέχεια μετά από αυτόν τον κόλαφο είναι κάπως απροσδόκητη: το ελληνικό δημόσιο που έχει ζημιωθεί κατά 2 δις ευρω το λιγότερο, κλείνει την υπόθεση siemens με συμβιβασμό. Η siemens κάνει άφεση χρεους 80 εκ ευρώ που της χρώσταγαν διαφοροι δημοσιοι φορεις (λεπτομέρεια: 76 εκ βάσει τιμολογίων και 4 εκ άνευ γιατί είχαν, λέει, χαθεί τα τιμολόγια), αναλαμβάνει άλλα 90 εκ ευρώ να τα χορηγήσει σε φορείς που θα κάνουν σεμινάρια κατά της διαφθοράς (!) και μέσα σε μία πενταετία θα κάνει, υποτίθεται, επενδύσεις ύψους 100 εκ ευρώ (δεν προβλέπονται κυρώσεις αν δεν τα κάνει).
Το ελληνικό δημόσιο από πλευράς του, που λίγους μήνες πριν ομόφωνα συμφωνούσε ότι πρέπει να διερευνηθεί δικαστικά κατά πόσο η siemens λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, συμφωνεί με αυτό τον συμβιβασμό
-ότι η siemens είναι αξιόπιστη εταιρία,
-ότι θα κάνει και άλλες δουλειές μαζί της και ταυτόχρονα
-παραιτείται από όλες τις αξιώσεις του εναντίον της,
-συνομολογεί ότι δε θα στραφεί εναντίον της για όλα τα γνωστά και άγνωστα σκάνδαλα εναντίον της ούτε αστικά ούτε διοικητικά και
-παραιτείται επίσης από όλα τα διοικητικά πρόστιμα που θα έπρεπε να της επιβάλλει.
Συνοψίζοντας: τα 2 δις το «λιγότερο» ζημιάς, ισοφαρίζονται με 80 εκ «άφεση χρέους» (ούτε καν συμψηφισμός), σεμινάρια κατά της διαφθοράς και αόριστες υποσχέσεις για επενδύσεις. Ο «συμβιβασμός» αυτός κυρώνεται και με νόμο, μη και χάσουμε το κελεπούρι. Και κάπως έτσι πάνε να κλείσουν τη μεγαλύτερη λερναία σκάνδαλο- ύδρα των τελευταίων είκοσι ετών.
Τελευταία στιγμή πριν κλείσει οριστικά και αυτή η πόρτα και ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο κατά 2 (το λιγότερο) δις, ο σύλλογος ελλήνων φορολογουμένων (με πρόεδρο, τότε, τον Γιάννη Σιάτρα) προλαβαίνει να βάλει ένα πετραδάκι μπας και μπλοκάρει το κλείσιμο. Ασκεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης που στόχο έχει την αισχροκερδή συμφωνία. Προσπαθεί να βρει τρόπο να καλύψει ένα κάρο νομικά κωλύματα, αφού οι «συμβιβασμένοι» δεν είναι ηλίθιοι και έχουν φροντίσει να κάνουν τον «συμβιβασμό» απρόσβλητο. Μια ομάδα νομικών, οικονομολόγων, φοροτεχνικών (ο σύλλογος) στίβουν τα κεφάλια τους και βγάζουν ένα δικόγραφο αξιοπρεπές, που όμως πιο πολύ είναι έφοδος στον ουρανό και λιγότερο μέσο πρόσφορο να μπλοκάρει τη δρομολογημένη διαδικασία. Γιατί; Γιατί αυτός που ζημιώθηκε είναι το δημόσιο και το δημόσιο σφυρίζει κλέφτικα και αναρωτιέται: εγώ ζημιώθηκα, εσύ με τι δικαίωμα φωνάζεις; (Στα νομικά: δεν έχεις έννομο συμφέρον, δεν ισχύει ο θεσμός της λαϊκής δίκης στο ελληνικό δικαστήριο).
Μετά από 4 αναβολές, συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης. Ο συνάδελφος Παναγιώτης Χασιώτης (χωρίς αμοιβή και με τη σπουδαία βοήθεια του Χρήστου Κλειώση) με μία πολύ ωραία και ισορροπημένη τοποθέτηση υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των μελών του συλλόγου (και μαζί τα δικαιώματα κάθε έλληνα φορολογούμενου). Το ελληνικό δημόσιο αντιτάχθηκε σφόδρα με δυο νομικούς συμβούλους, το ίδιο και η siemens που άσκησε παρέμβαση ΥΠΕΡ του ελληνικού δημοσίου με στόχο να παραμείνει η σύμβαση απρόσβλητη.
Νομίζω θα χάσουμε. Είναι πολλαπλά προβληματικό να υπερασπίζονται οι πολίτες τα δικαιώματα του δημοσίου με το δημόσιο να αντιστέκεται και να μη θέλει την υπεράσπισή τους. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας άλλοτε να μπλοκάρουμε τα αίσχη, ή έστω να τα ξεσκεπάζουμε και άλλοτε να συμπαραστεκόμαστε σε οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία : με νομικό ακτιβισμό, με ενημέρωση των πολιτών, με προτάσεις προς αρμόδια όργανα και φορείς. Θα χάνουμε. Θα κερδίζουμε. Δε θα σταματάμε, όμως: