Πριν από μερικές εβδομάδες, τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και πέντε ανεξάρτητοι, κατέθεσαν μία πρόταση για «εθνική συμφωνία-συνεννόηση» αναφορικά με την εκλογή προέδρου κοινής αποδοχής, την αναθεώρηση του συντάγματος, την ανάγκη διευθέτησης του χρέους και τον καθορισμό των εκλογών εντός του νέου έτους.
Στην πρόταση τους οι «8» τόνιζαν σε γενικές γραμμές τα προφανή: ότι στην κρίσιμη στιγμή που διανύει η χώρα η εθνική συνεννόηση έχει καταστεί ο μονόδρομος για την αντιμετώπιση όλων των σοβαρών ζητημάτων. Έτσι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμφωνήσουν την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο η επόμενη βουλή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές να ολοκληρώσει την αναθεώρηση καθώς απαιτούνται δύο κοινοβουλευτικοί περίοδοι για και κάτι τέτοιο.
Παράλληλα η αποδοχή της πρότασης των «8» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή για τον παραπάνω σκοπό και για την αποφυγή τυχόν «παρεξηγήσεων» περί αποστασίας και επιπλέον για την μη υπονόμευση του κύρους του θεσμού και του κοινοβουλίου θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς τη συναίνεση. Πέραν αυτού, η συμφωνία για τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος έως τις εκλογές μέσα στο νέο έτος θα ήταν το ουσιαστικότερο βήμα καθώς βάσει αυτού θα διαμορφωνόταν ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και θα δημιουργούνταν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Ήταν σαφές πως η παραπάνω πρόταση θα λάμβανε θετικές και αρνητικές κριτικές.
Η μεν κυβέρνηση λόγω της υπεροψίας της δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία στην παραπάνω πρόταση διότι θα περίμενε περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Η δε αξιωματική αντιπόλιτευση αμέσως μετά την διάρευση του κειμένου, θα έβγαινε διαμέσω του εκπροσώπου τύπου της Πάνου Σκουρλέτη να καταγγείλει την πρόταση και να ισχυριστεί πως βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ένα «σχέδιο πολιτικής αποστασίας».
Έπειτα και από τις δυο ψηφοφορίες ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, ουσιαστικά στήριξε εμμέσως την πρόταση των «8» και ανέφερε την ολοκλήρωση της α΄ φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης και την διεξαγωγή εκλογών στα τέλη 2015 ως μοναδική εφικτή λύση καθώς έτσι θα αποφεύγονταν οι πρόωρες εκλογές και θα δινόταν η δυνατότητα ρύθμισης του χρέους με διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα ξεκινούσε με γοργά βήματα η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος.
Ουσιαστικά, η όλη πρόταση αν εφαρμοζόταν θα ήταν η καλύτερη λύση με βάση την περίεργη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς μονο με εθνική συμφωνία των βασικών κομμάτων για τα παραπάνω και με μία υιοθέτηση «εθνικής ομάδας» διαπραγμάτευσης θα διαμοφωνόταν ένα σταθερό περιβάλλον όπου θα μπορούσαν να επιτευχθούν εθνικοί στόχοι και να αποφευχθούν οι περιπέτειες.
Μπορεί να παραμένουν ακόμη δύο μέρες για την τελευταία καθοριστική ψηφοφορία, όμως αυτή η πρόταση και την ύστατη στιγμή είναι η μοναδική ευκαιρία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και για την αποφυγή μίας καινούργιας πολιτικής αστάθειας με ότι αυτή συνεπάγεται.