Η Πολωνία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οντίν Λιναρδάτου 25 Ιουλ 2017

Η Πολωνία βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Η Κομισιόν προειδοποίησε τη Βαρσοβία ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπει μέχρι και στέρηση ψήφου της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Κακά τα ψέματα όμως η πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αρκετή και τα κράτη – μέλη θα έπρεπε να συμμετέχουν πιο ενεργά σε αυτή τη διαδικασία . Ας μη ξεχνάμε ότι η Κομισιόν ως όργανο δεν έχει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση και η εκτροπή στα ζητήματα της δικαιοσύνης που επιχειρεί η Πολωνία είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ , γιατί πρόκειται για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η Ένωση.
Και αυτό τον δρόμο δεν τον ακολουθεί μόνο η Πολωνία αλλά και η Ουγγαρία και προσπαθεί και η Ελλάδα , ανεπιτυχώς προς το παρόν.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Ντούντα με μία κίνηση που σόκαρε την εθνικιστική κυβέρνηση ασκεί το δικαίωμα του βέτο του στους δύο από τους τρεις νόμους που ψήφισε η βουλή για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη. Δεν ασκεί βέτο όμως στον τρίτο νόμο που προβλέπει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας που είναι και ο γενικός εισαγγελέας θα διορίζει κατά το δοκούν όλους τους δικαστές στις χαμηλές βαθμίδες της δικαιοσύνης.
Ο πολωνός πρόεδρος έδωσε προθεσμία δύο μηνών στην κυβέρνηση για να αναθεωρήσει τους δύο από τους τρεις ψηφισμένους νόμους.
Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα επιμένει ότι οι παρεμβάσεις του στόχο έχουν την απομάκρυνση των διεφθαρμένων αξιωματούχων από δημόσια αξιώματα. Αυτό ισχυρίζονται άλλωστε πάντα οι δημοκρατικά εκλεγμένες αυταρχικές κυβερνήσεις τύπου Πολωνίας , Βενεζουέλας κ.λ.π.
Αναλυτές εκτιμούν ακόμα ότι η κίνηση του πολωνού προέδρου, που μέχρι σήμερα στήριζε την κυβέρνηση , είναι αποπροσανατολιστική και όχι ουσιαστική για να ηρεμήσουν οι διαδηλωτές και να φύγουν από τους δρόμους της χώρας.
Στις μεγάλες διαδηλώσεις συμμετείχε και ο 73χρονος πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα που κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν γιατί οι ελευθερίες που αποκτήθηκαν με σκληρό αγώνα εναντίον του κομουνιστικού καθεστώτος κινδυνεύουν να χαθούν σήμερα , 37 χρόνια μετά τις ιστορικές απεργίες του Γκντάνσκ που ήταν ο καταλύτης για να πέσει ο κομουνισμός στην Πολωνία.
Όπως γράφει η Ουάσιγκτον Ποστ καταλυτικό ρόλο για τις εξελίξεις στην Πολωνία έπαιξε η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη χώρα.
Εκεί ο Ντόναλντ Τραμπ δε μίλησε καθόλου για τη δημοκρατία και τη σημασία του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων , δημοκρατικών αρχών.
Ο λόγος του ήταν ακραία εθνικιστικός , είχε εκτενείς αναφορές στην αντιπάθεια που νιώθει για το Ισλάμ και πολλές κραυγές για τους καλούς Χριστιανούς , τις χριστιανικές αξίες και τις θυσίες των “ πατριωτών” .
Σύμφωνα με τον Μιχάλ Κομπόσκο του Παγκόσμιου Φόρουμ του Ατλαντικού Συμβουλίου της Βαρσοβίας η ρητορική του Τραμπ ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην μετωπική επίθεση εναντίον όλων των βαθμίδων της δικαιοσύνης.
Η αρθρογράφος της Ουάσιγκτον Πόστ Αν Απλμπάουμ σχολίασε ότι ο λόγος του Τραμπ έδωσε στην εθνικιστική , απομονωτική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση της Πολωνίας τη νομιμοποίηση που αποζητούσε.
Η καθηγήτρια Μόνικα Ναλέπα του Πανεπιστημίου του Σικάγου εξηγεί πολύ καθαρά τι ακριβώς θα συμβεί το επόμενο διάστημα στην Πολωνία . “ Από τη στιγμή “ λέει “ που ο υπουργός Δικαιοσύνης κρατά και τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά το κόμμα που θα έχει την πλειοψηφία στη βουλή θα μπορεί σε κάθε δικαστική υπόθεση να διορίζει τον δικό του εισαγγελέα ΚΑΙ τον δικό του δικαστή ταυτόχρονα “ . Buy buy ανεξάρτητη δικαιοσύνη για την Πολωνία .
Για τον Καζίνσκι και τους συμμάχους του αυτό αποτελεί μεγάλη νίκη γιατί εδώ και χρόνια προσπαθούν να ελέγξουν το χώρο της δικαιοσύνης . Πιστεύουν πως ο χώρος κυριαρχείται από κρυπτο- κουμουνιστές και φιλελεύθερους που είναι υποταγμένοι στις ξένες δυνάμεις.
Ο ίδιος ο Καζίνσκι κατηγορεί δε τον πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τους φιλελεύθερους συμμάχους του για συνωμοσία που οδήγησε το 2010 στο αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο πέθανε ο δίδυμος αδελφός του .
Το ζήτημα της Πολωνίας δείχνει και τη μεγάλη αδυναμία της ΕΕ να πάρει δραστικά μέτρα.
Για να τιμωρηθεί παραδειγματικά η Πολωνία με τέτοιο τρόπο ώστε καμία άλλη χώρα μέλος της Ένωσης να μην τολμήσει να σκεφτεί να επιτεθεί στο κράτος δικαίου χρειάζεται ομοφωνία !
Και είναι βέβαιο ότι ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία.