Τον Ιανουάριο 2014, η Ελλάδα θα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της EE για έξι μήνες. Θα έχει μοναδική ευκαιρία να φέρει στο προσκήνιο μιας εκ των μεγαλυτέρων οικονομικών οντοτήτων της υφηλίου θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, μιας προσοχής διαφορετικής (και πιο ευπρόσδεκτης) από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Κατά συνέπεια, η επίσκεψη στην Αθήνα της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από τον πρόεδρο και τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πραγματοποιηθεί σε καίριο χρονικό σημείο, καθώς διακριτικά κάνουν την εμφάνισή τους σημεία οικονομικής ανάκαμψης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη ΕΕ. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, θέλω ωστόσο να χαιρετίσω τις εξαιρετικές προσπάθειες του ελληνικού λαού και των κυβερνήσεων.
Ως προς την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου και της διαφάνειας. Κατά καιρούς, έχουν εκφρασθεί αμφιβολίες για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των ενεργειών της. Καθώς η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει πεισθεί από τις προηγούμενες ακροάσεις της τρόικας για την οικονομική και κοινωνική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο, θα διερευνήσει σε βάθος το έργο της και θα συντάξει ειδική έκθεση ελέγχου για τον ρόλο και τις ενέργειές της στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής.
Από καιρό υποστηρίζω ότι τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Η λιτότητα πνίγει την ανάπτυξη, μειώνοντας τα κρατικά έσοδα και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Οι περικοπές, η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνοδεύονται από ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω έξυπνων επενδύσεων στις υποδομές, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση. Εφόσον βρήκαμε εκατοντάδες δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών μας, τότε μάλλον είμαστε σε θέση να βρούμε πόρους και για τους τομείς αυτούς.
Ενα αναπτυξιακό πακέτο δεν θα ενδυνάμωνε μόνο τις προσπάθειες για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά, πιο καίρια, θα προσέφερε ελπίδα στους ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους και βρίσκονται σε ανέχεια. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι επιτυχείς σε κλίμα απελπισίας.
Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, και αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου. Ηδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν υιοθετήσει και πρέπει να εφαρμόσουν την Εγγύηση για τη Νεολαία, που διασφαλίζει ότι οι νέοι και οι νέες κάτω των 25 ετών – ανεξαρτήτως εγγραφής τους στα προγράμματα εύρεσης εργασίας ή μη – θα λαμβάνουν μια ποιοτική προσφορά απασχόλησης είτε δυνατότητα συνεχούς εκπαίδευσης ή μαθητείας στο πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που αποφοιτούν ή μένουν άνεργοι.
Για να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, οφείλουμε ακόμη να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης δανεισμού, με τις τράπεζες που αρνούνται να δανείσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτιμώντας την αγορά κρατικών ομολόγων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πλήρους τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη. Σας διαβεβαιώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει τα πάντα για να πραγματοποιηθεί αυτό το ιστορικό εγχείρημα, το πλέον σημαντικό για την ΕΕ από την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.
Οι έλληνες πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν συνθήκες τουλάχιστον αντίξοες. Μπορούμε όμως πλέον να πούμε ότι διακρίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά λαμπρό μέλλον και έχει κάνει τεράστιες θυσίες σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για να το διασφαλίσει. Η ελληνική επιχειρηματικότητα και το εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη, που θα ενισχυθεί το 2014, και επανειλημμένως έχω ενθαρρύνει επενδυτές να εξετάσουν τις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας βλέποντας πέρα από τα πρωτοσέλιδα για την ύφεση.
Η ελληνική προεδρία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο διασφαλίζοντας ότι νομοθετικές προτάσεις ύψιστης σημασίας θα προωθηθούν στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2014. Χαιρετίζω τις προτεραιότητές της, ιδιαίτερα το τρίπτυχο απασχόληση – ανάπτυξη – συνοχή, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωζώνης, τα θέματα μετανάστευσης – συνόρων – κινητικότητας και τις πρωτοβουλίες για τις πολιτικές ναυτιλίας.
Η ελληνική προεδρία θα είναι αξιομνημόνευτη τουλάχιστον για έναν λόγο. Τον προσεχή Μάιο θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημείο καμπής για τον θεσμό του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Θα δούμε ένα ανανεωμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με νέες δυνατότητες, που θα θέσει τις βάσεις για τη μεταμόρφωση ολόκληρης της ΕΕ.