‘’..Στις μέρες μας είναι γνωστός ως ο «πατέρας» της Γεωμετρίας. Ο Ευκλείδης κατέχει μια κρίσιμη θέση στην ιστορία της Λογικής και των Μαθηματικών, καθώς είναι ο πρώτος που παράγει ένα αυστηρά δομημένο και συνεκτικό σύστημα προτάσεων (θεωρημάτων και πορισμάτων) με βάση ένα σύνολο ορισμών και 5 μόνο αρχικές αναπόδεικτες προτάσεις (αιτήματα)..’’
Wikipedia
Ο Αλεξανδρινός πατέρας της Γεωμετρίας είναι γνωστός στην ανθρωπότητα για την λογική του, με την οποία συμπύκνωσε σε ελάχιστες προτάσεις τις γνώσεις του και τις γνώσεις παλαιότερων φιλοσόφων για την Γεωμετρία και τα μαθηματικά.
Ήταν ο πρώτος που με βάση αυτήν την λογική έδωσε τα εργαλεία να δαμάσουν το χάος της επιστήμης του και να του δώσουν κατανοητή μορφή μέχρι και σήμερα.
Ο άλλος Ευκλείδης, ο Βρετανός, θα μείνει γνωστός για το ακριβώς αντίθετο. Κατόρθωσε να πάρει μια λογική σειρά δεδομένων, τους κανόνες που ισχύουν στο σύστημα ‘’Ευρωπαϊκή Ένωση’’ και ΔΝΤ , και να το μετατρέψει σε χαοτικό σύστημα. Με πρακτικό αποτέλεσμα να μην βγαίνει καμία πρόβλεψή του σωστή..
Η αλληλουχία γεγονότων οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές Βατερλώ για την Ελλάδα των χωρίς τέλοςδιαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος. Ας τα συνοψίσουμε.
1. Δεν έλαβε υπόψη του την θεμελιώδη αντίθεση στο ζήτημα του χρέους μεταξύ των δανειστών, δηλαδή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Με αποτέλεσμα να εμφανίζει η χώρα μια αλλοπρόσαλλη τακτική. Πότε κατακεραυνώνοντας τον έναν και πότε τον άλλο. Γιατί η διαφορά των δυο μερών ήταν σχεδόν αντιδιαμετρική. Η Ε.Ε. αποκλείει το κούρεμα των δανείων, το δε ΔΝΤ απέκλειε την βιωσιμότητα του χρέους. Ενώ η Ελλάδα έκανε πως διαπραγματευόταν.
2. Δεν έλαβε υπόψη τον χρόνο. Όσο πλησιάζαμε τον κύκλο των εκλογών στην Γερμανία, και όχι μόνο, τόσο η Γερμανική στάση θα γινόταν πιο σκληρή απέναντί μας , ώστε να προσαρμόζεται στις επιθυμίες του Γερμανικού εκλογικού σώματος. Αυτό το γνώριζε και η κουτσή Μαρία.
3. Φίλοι από τις Βρυξέλλες, που δεν συμμετείχαν στο κλειστό κύκλωμα των διαπραγματευτών, απόρησαν όταν διάβασαν τα 140 προαπαιτούμενα. ‘’Μα τι στην ευχή διαπραγματευόντουσαν όλο αυτό το διάστημα?’’ Εύλογη απορία.
4. Δεν έφταναν όλα αυτά, αποτύχαμε και στα μαθηματικά. Τελικά από τα συμφωνηθέντα 140 προαπαιτούμενα δεν είχαν συμφωνηθεί παρά τα 125. Κι έτσι ενώ ο Ευκλείδης μας με Βρετανικό φλέγμα ψιθύριζε και ο Πρωθυπουργός του με το βαλκάνιο ταπεραμέντο κραύγαζε προς τους ιθαγενείς ‘’η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδό τους. Εμείς έχουμε κάνει το καθήκον μας..’’η μπάλα ήταν ακόμη στην μεγάλη περιοχή. Λίγο πριν την γραμμή του πέναλτι.
Όμως δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στον Ευκλείδη. Από διαρροές διαφαίνεται, ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει. Αλλά ο Άρχων και το σκληρό στενό περιβάλλον του, δεν άκουσαν. Αντίθετα θριαμβολογούσαν αναίτια μήνα τον μήνα εκφράζοντας το πάθος τους για επιτυχίες και την άγνοιά τους για τους κανόνες, τα αξιώματα, της κοινοτικής λογικής.Η ‘’λογική’’ Βαρουφάκη ζει και βασιλεύει, και την χώρα διαφεντεύει.
Στην πραγματικότητα δεν είχαμε διαπραγμάτευση. Είχαμε όπερα-μπούφα. Και μάλιστα στην λογική μιας φράσης που είχα ακούσει παλιά, δεν θυμάμαι πλέον πού, που χαρακτηρίζει όμως τις διαπραγματεύσεις μας από αρχαιοτάτωνχρόνων. ‘’Δεν φτάνει που είσαι φάλτσος, λες κι άλλο τραγούδι’’. Φανταστείτε τον Χορό να ολοφύρεται με Σοφοκλή, και στην σκηνή να είναι ο Δικαιόπολις..
Αυτά θα είχανε πάθει και άλλοι, προηγούμενοι. Που ισχυρίζονταν ότι τα μαθηματικά του Χάους είναι πιο μοντέρνα από τα κλασικά δόγματα.
Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο κοντά στην λεγόμενη χαοτική-με μαθηματικούς όρους- , στην οποία ισχύουν οι νόμοι του πετάγματος της πεταλούδας. Κι έτσι με διάφορες πολύπλοκες σκέψεις κατέληγαν στο συμπέρασμα, ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν και μια νέα αισιοδοξία θα ανατείλει στο Ζάππειο. Όμως μπορεί όντως η Φύση να είναι πολύπλοκη και να προσεγγίζεται με το Χάος και τα μη ντετερμινιστικά συστήματα, αλλά η λογική των δανειστών από αρχαιοτάτων είναι μία και αναλλοίωτη. Όπως θα έλεγε και η Θάτσερ στους κοινοτικούς ‘’Iwantmymoneyback’’. Κανένα Κράτος δεν δανείζει χρήματα της Πολιτείας, αν δεν διασφαλίσει την επιστροφή τους. Τα είδαμε με τους Ρώσσους, με τους Κινέζους και με ολόκληρο τον κόσμο που στέλνει τους πτωχεύσαντες στο ΔΝΤ. Γιατί ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους κατηγορήσει για απιστία.