Η πλήρης αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει σε μία βιώσιμη λύση για το προσφυγικό αλλά και σε μία συμφωνία για ένα ομαλό Μπρέξιτ αποτελεί το χειρότερο δυνατό οιωνό για τις ευρωεκλογές .
Την ίδια ώρα η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις φωνές που πληθαίνουν στη Βρετανία και ζητούν ένα νέο δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή μη της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Εντωμεταξύ η λίρα κατρακυλάει και το μέλλον προβλέπεται αβέβαιο μια που οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και Λονδίνου έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Το πιο δύσκολο θέμα είναι αυτό των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας . Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Σάλτσμπουργκ η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.
Είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς τι θα συμβεί αν κλείσουν ξανά τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία και είναι φυσικά τραγικό ότι οι ηγέτες τόσο του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας όσο και του Εργατικού δεν εξήγησαν ποτέ ανοιχτά και καθαρά στους ψηφοφόρους τους τι πραγματικά σημαίνει η αποχώρηση της χώρας από την Ένωση. Αντίθετα τους έκαναν να πιστέψουν πως το Μπρέξιτ θα είναι κάτι απλό και εξαιρετικά επικερδές για τη Βρετανία.
Όπως είπε και ο πρόεδρος Μακρόν δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο . Στο Σαλτσμπούργκ συνειδητοποίησε πως αυτό δεν είναι εφικτό και πως έκανε τεράστιο λάθος να αγνοήσει τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Μπρέξιτ Μισέλ Μπαρνιέ επιλέγοντας να μιλήσει μόνο στους ευρωπαίους ομολόγους της καλώντας τους μάλιστα να συμβιβαστούν όπως συμβιβάστηκε η ίδια.
Ένα άλλο σημείο που ενόχλησε βαθιά τους Ευρωπαίους είναι η στάση που τήρησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντγκαρ . Ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες και η κ. Μέι πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία για να μην ανοίξουν πάλι οι πληγές του πρόσφατου παρελθόντος.
Η Βόρεια Ιρλανδία φεύγει από την ΕΕ ως κομμάτι του Ηνωμένου Βασίλειου ενώ φυσικά η Δημοκρατία της Ιρλανδίας παραμένει στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος .
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στον Ιρλανδό ομόλογο της πως ούτε την προθεσμία του Οκτωβρίου δεν θα προλάβει για να καταθέσει μια πρόταση επίλυσης του δύσκολου αυτού θέματος.
Ο Μάρτιος όμως πλησιάζει και κανένα από τα θέματα αγκάθια , όπως είναι και η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών δεν έχει επιλυθεί.
Οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται και έστειλαν νέο τελεσίγραφο στη Μέι πως αν τον Οκτώβριο δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας τότε θα αναβληθεί η σύνοδος του Νοεμβρίου που στόχο είχε να καταλήξουν στην τελική συμφωνία .
Την ίδια στιγμή που τα σχέδια της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Μπρέξιτ οδηγούν και τους υπουργούς της σε παραίτηση ενώ χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους ειδικούς λανθασμένα , η πλειοψηφία των μελών του εργατικού κόμματος επιθυμεί ένα νέο δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ . Σε αυτούς δεν ανήκει φυσικά ο λαϊκιστής , ακροαριστερός ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν που είναι βαθιά αντιευρωπαίος όπως άλλωστε όλοι οι λαϊκιστές σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουν.