Εκφράζονται φόβοι ότι, όταν οι πυροσβέστες φθάσουν στα γκαράζ του Norman Atlantic, θα βρουν απανθρακωμένους μετανάστες, αλλά και οδηγούς που είχαν μείνει στα φορτηγά τους. Η παραμονή ανθρώπων στο γκαράζ ενός οχηματαγωγού είναι αυστηρά απαγορευμένη για λόγους ασφαλείας. Και αν σε ό,τι αφορά τους κρυμμένους μετανάστες είναι κατανοητή η αιτία της παράβασης, τί να πει κανείς για τους οδηγούς ή τους άλλους επιβάτες που αδιαφορούν για το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν στο αμπάρι και να μην προλάβουν να βγούν έξω;
Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται συνεχώς σε πολλά πορθμεία της χώρας. Συναντά κανείς ακόμα και οικογένειες με παιδάκια που παραμένουν μέσα στα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια σύντομων διαδρομών. Συχνά μάλιστα, τα οχήματα είναι τόσο στριμωγμένα στο γκαράζ, ώστε οι πόρτες τους είναι αδύνατο ν’ ανοίξουν μέχρι να φθάσει το πλοίο στο λιμάνι προορισμού. Ούτε το πλήρωμα ούτε οι απερίσκεπτοι επιβάτες αναλογίζονται τον προφανή κίνδυνο.
Υπάρχουν και πολλά άλλα ανάλογα παραδείγματα, όπως τα αυτοκίνητα που συχνά μπλοκάρουν τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης των εθνικών οδών. Απερίσκεπτοι οδηγοί, όταν συναντήσουν μποτιλιάρισμα, επιλέγουν αυθαίρετα να χρησιμοποιήσουν τη βοηθητική λωρίδα για να μειώσουν την καθυστέρηση. Οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, όταν προκύψει επείγουσα ανάγκη να κινηθεί στη βοηθητική λωρίδα το ασθενοφόρο, το περιπολικό ή το πυροσβεστικό όχημα.
Όταν ένας Έλληνας που έχει ζήσει στην Αμερική ή στη Δυτική Ευρώπη ερωτηθεί «τί έφταιξε στην Ελλάδα;», συχνά απαντά «η ατιμωρησία». Τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα επί 40 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση παρεμπόδισαν την αυστηρή τήρηση των κανόνων, δεδομένου ότι η επίδειξη μαγκιάς αποτέλεσε υπερήφανο στοιχείο της ιδεολογίας τους και εργαλείο εφαρμογής των πελατειακών τους πρακτικών. Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πατάξουν τη μικρή παραβατικότητα που εγκυμονεί το μεγάλο κίνδυνο ουδέποτε τα απασχόλησαν. Αντίθετα, δεν έπαψαν να υποθάλπουν μικρές τραγωδίες που έχουν γίνει συνιστώσες της τραγωδίας της χώρας.