Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιοτητα μέσω κύκλων τη λίστα μέτρων η οποία φέρεται να παρουσιάστηκε στους «Θεσμούς»
Ξεχωριστό σκέλος της πρότασης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κατά 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται:
– Ο ΟΛΠ
– Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια
– Ο ΟΔΙΕ
Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στην λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:
– 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
– 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
– 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες
– 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
– 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
– 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
– 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
– 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
– 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα
Στο καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ) και να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ).
Από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις που αφορούν ουσιαστικά αναστολή μέτρων του μνημονίου αναγνωρίζεται αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.
Πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια»
Η Αθήνα προτείνει την δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την ΕTΕπ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα. Παράλληλα η λίστα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).
Swaps για τo χρέος
Προτείνεται αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).
Δομικές μεταρρυθμίσεις
• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
• Κατάργηση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
• Εκσυγχρονισμός του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων.
• Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός «οργανικού» νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.