Αρκετούς μήνες μετά το καταστροφικό για τους Οικολόγους-Πράσινους (ΟΠ) εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου (0.88%), η κοινωνία δείχνει έτοιμη να δώσει στην ελληνική πολιτική οικολογία άλλη μια ευκαιρία. Οι ΟΠ καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 2%, παρά την γενικότερη πόλωση, και την μετεκλογική τους -φυσιολογική σε ένα βαθμό- εσωστρέφεα. Ακόμα σημαντικότερο, το συνέδριο που πραγματοποίησαν το Δεκέμβριο στη Λαμία, ήταν απροσδόκητα το πολυπληθέστερο και πιο πολιτικό από όσα έχουν πραγματοποιήσει στην δεκάχρονη ιστορία τους.
.
Μάλιστα στο συνέδριο αυτό αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία μια προωθητική πολιτική απόφαση (http://thinkpi.gr/?p=300), που αποσαφηνίζει το πολιτικό στίγμα των ΟΠ: η ελληνική πολιτική οικολογία χρειάζεται ένα κόμμα φιλοευρωπαϊκό-φεντεραλιστικό, μεταρρυθμιστικό, φιλικό προς την παραγωγική και βιώσιμη επιχειρηματικότητα και αποφασιστικό εκπρόσωπο της μη-βίας. Διευκρινίζεται η στάση των ΟΠ προς το κατεστημένο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα: οι ΟΠ ζητούν βαθιές συνταγματικές αλλαγές και δικαστική εκκαθάριση των αμαρτιών της μεταπολίτευσης. Επίσης οι ΟΠ αποσαφηνίζουν για μια ακόμα φορά πως δεν έχουν προνομιακές σχέσεις «ούτε με την δεξιά, ούτε με την αριστερά» και άρα καθορίζουν τις συμμαχίες τους αποκλειστικά με προγραμματικούς όρους. Τέλος, το κόμμα των ΟΠ αναγνωρίζει δημόσια την ανεπάρκειά του να εκφράσει αυτοτελώς τον χώρο της ελληνικής πολιτικής οικολογίας και κηρύσσει την ανάγκη για οργανωτική, πολιτική και προγραμματική του «επανεκκίνηση», με σκοπό την δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» στην ελληνική πολιτική ζωή.
.
.
Δυστυχώς όμως, αμέσως μετά το συνέδριο του Δεκεμβρίου, το «εσωτερικό κόμμα» των ΟΠ ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ακυρώνει εν τοις πράγμασι τη νέα πνοή που αναμένουν τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία. Στις ανακοινώσεις του Πανελλαδικού Συμβουλίου (ΠΣ) αναπαράγονται αντικαπιταλιστικά στερεότυπα που δεν έχουν καμία σχέση με οποιοδήποτε οικολογικό-πράσινο πλαίσιο ανάλυσης και επανέρχονται με διάφορους τρόπους οι εκλεκτικές συγγένειες με το ΣΥΡΙΖΑ και την πέραν αυτού αριστερά. Η ηγεσία των ΟΠ αναμασά δηλαδή την πολιτική γραμμή που περιθωριοποίησε το κόμμα και ηττήθηκε εκλογικά και εσωκομματικά, υπονομεύοντας στην πράξη την προοπτική της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας, παρά τις αντίθετες προθέσεις.
.
Τι άλλαξε μέσα σε 45 ημέρες; Δεν άλλαξε τίποτα! Απλά για καταστατικούς, προσωπικούς και πολιτικούς λόγους, το Πανελλαδικό Συμβούλιο και το «εσωτερικό κόμμα» των ΟΠ δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τις πολιτικές απόψεις των μελών και των φίλων του κόμματος.
.
Τελικά, το παιχνίδι της συγκρότησης της πρότασης της πολιτικής οικολογίας, το παιχνίδι της επανεκκίνησής της, παίζεται πρώτα απ? όλα στην κοινωνία και όχι στο εσωτερικό των ΟΠ. Όσο γρηγορότερα το καταλάβει αυτό η ηγεσία των ΟΠ, τόσο το καλύτερο και για αυτήν. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται για το μέλλον της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας, μέλη και μη μέλη των ΟΠ, έχουν προχωρήσει πολύ πιο μπροστά. Και πρέπει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς οργανωτικά άγχη να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Να επεξεργαστούν το πολιτικό πλαίσιο. Να συναντηθούν μεταξύ τους. Να συναντήσουν τους ανθρώπους που αποτελούν τις κοινωνικές αναφορές της πολιτικής οικολογίας. Να προτείνουν και να προωθήσουν λύσεις για τα μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Χωρίς καθυστέρηση! Όταν οι άνεργοι ξεπερνάνε το 1.5 εκατομμύριο (μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες), όταν συντελούνται και επωάζονται μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που υπονομεύουν πρώτα απ? όλα το μέλλον των νέων και των επόμενων γενιών, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο!
.
Ο Αλέξανδρος Αποστόλου είναι εκπαιδευτικός και ο Νίκος Ράπτης διαχειριστής της ppol.gr. Αμφότεροι συμμετέχουν στην ομάδα πολιτικού προβληματισμού ThinkΠ (http://thinkpi.gr)