Η κληρονομιά του Βαρουφάκη

02 Νοε 2015

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται μετριοπαθής και γνώστης των ευρωπαϊκών και οικονομικών θεμάτων. Για το λόγο αυτό -επειδή, δηλαδή, δεν αντιμετωπίζεται ως ανόητος- προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση η αναφορά του «σε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα». 

 
Δεν έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να καταλάβει το βαθύτερο περιεχόμενο της δήλωσής του, γιατί απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ευρωζώνης παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Οπως δεν θα μπορούσε να μας σώσει από τη λιτότητα το παράλληλο νόμισμα που προετοίμαζε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς της κυβέρνησης. 
 
Πολύ σωστά τον  υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής ο διάδοχός του Ευ. Τσακαλώτος.  Ο Γ. Βαρουφάκης δεν αυτενεργούσε – όλοι μαζί μας γύρισαν στην ύφεση. Και, όπως όλα δείχνουν, εξακολουθεί να εμπνέει τους πρώην συντρόφους του παρόλο που απομακρύνθηκε από κοντά τους μετά το τρίτο μνημόνιο. Ο Γ. Δραγασάκης είναι καταφανώς επηρεασμένος από τη «διδασκαλία» του, παρόλο που το «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» χρειάζεται κάτι περισσότερο από φαντασία για να δημιουργηθεί, την έξοδο από την ευρωζώνη.