Η κατάργηση του πληθυσμιακού κριτηρίου για τους αξονικούς τομογράφους

Δημήτρης Κατσιφαράκης 10 Νοε 2013

Στις  στις 4-10-2013, καταργήθηκε  το πληθυσμιακό  κριτήριο για την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου, εκτός του δημοσίου τομέα Υγείας. Η κατάργηση αυτή αιτιολογήθηκε ως απαιτούμενος   όρος  της  δανειακής σύμβασης   της χώρας μας. Βέβαια το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Δ Τμήμα) με την 273/2012  γνωμοδότησή του έχει ομόφωνα αποφανθεί ότι το  συγκεκριμένο κριτήριο  πληθυσμιακής κάλυψης που θεσπίστηκε το 2010 δεν έχει καταργηθεί από τις διατάξεις της δανειακής σύμβασης της χώρας.

.

Η αιτιολόγηση συνεπώς του υπουργού Υγείας  αντικρούεται από την ομόφωνη απόφαση σε  προγενέστερο  χρόνο του  Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

.

Ωστόσο  χρειάζεται να αναφερθούμε και στις άλλες  ουσιαστικές συνέπειες μιας τέτοιας κατάργησης του πληθυσμιακού κριτηρίου:

.

Η εξέταση των ασθενών με ιοντίζουσες ακτινοβολίες  συνοδεύεται από αύξηση της πιθανότητας καρκινογένεσης . Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκτίθεται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία (και για ιατρικούς λόγους) τόσο   αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης  των βλαβερών αυτών συνεπειών στην υγεία του. Οι συνέπειες  βέβαια εμφανίζονται  μετά από 2-3 δεκαετίες . Μελέτες δείχνουν  ότι για κάθε 10.000 αξονικές τομογραφίες σε παιδιά, θα αναπτυχθεί ένας καρκίνος σε ένα από αυτά, που θα οφείλεται στην έκθεσή του κατά την εξέταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση  συσχετίζει την ακτινοβόληση του πληθυσμού με  τον αριθμό  των ακτινολογικών μηχανημάτων που διατίθενται σε μια χώρα. Για την αποτροπή της εξάπλωσης  μηχανημάτων αξονικής τομογραφίας   η EURATOM έχει εκδώσει 2  Οδηγίες , που έχουν κυρωθεί  και  από την χώρα μας.

.

Η Οδηγία  84/466 στο άρθρο 4 αναφέρει ότι: «Κάθε κράτος μέλος λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία για να αποφεύγεται η άσκοπη αύξηση των  ακτινολογικών εγκαταστάσεων».

.

Το ίδιο επαναλαμβάνει και η Η Οδηγία 97/43 στο 8ο άρθρο της.

.

Η  εργασία των Brenner and  Hall (N Engl J Med 2007) αναφέρει ότι η ποσότητα ακτινοβολίας για  εξέταση αξονικής τομογραφίας αναλόγως της περίπτωσης και του πρωτοκόλλου της  μπορεί  να κυμαίνεται από 1000 έως 10.000 millirems. Για να εκτιμηθεί συγκριτικά  η ποσότητα αυτή δίδεται η πληροφορία ότι  σε απόσταση  ανάμεσα σε ένα  έως δύο μιλίων  από το σημείο μηδέν που έπεσε η βόμβα στην Χιροσίμα τα άτομα – θύματα εκτέθηκαν   κατά μέσο όρο σε  3000 millirems.

.

Η  εμπειρία δείχνει πως-ατυχώς- πολλοί άνθρωποι υφίστανται περισσότερες από μια εξετάσεις  με αξονικό τομογράφο κατά την διάρκεια της ζωής τους.

.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η δόση ακτινοβολίας στον πληθυσμό είναι  να περιοριστεί ο αριθμός των αξονικών τομογραφιών που συνταγογραφούνται.

.

Διεθνώς  υποστηρίζεται  ότι περίπου το 1/3 όλων των αξονικών τομογραφιών δεν είναι αιτιολογημένες από ιατρικής απόψεως. Περισσότερο από 20 εκατομμύρια ενήλικες και 1 εκατομμύριο παιδιά ανά έτος στις ΗΠΑ ακτινοβολούνται χωρίς να υπάρχει λόγος.

.

Στην χώρα μας κατ’ έτος διενεργούνται 320.000 αξονικές τομογραφίες ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 130.000 ανα εκατ. κατοίκων ( ΟΟΣΑ 2012).

.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε πυκνότητα αξονικών τομογράφων στην Ευρώπη, με 34,3 μηχανήματα  ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ  η Γερμανία  έχει ακριβώς τους μισούς, και  η  Ολλανδία έχει  12,3 τομογράφους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

.

Η συσχέτιση  των προηγούμενων δείχνει  που οδηγεί η κατάργηση του μέτρου της άδειας σκοπιμότητας με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο.

.

Παραφράζοντας  τον νόμο του Roemer  «σε ένα πληθυσμό με ασφάλιση υγείας, κάθε προσφερόμενη νοσοκομειακή κλίνη θα αποτελέσει μια κατειλημμένη κλίνη» , κάθε εγκαθιστάμενο μηχάνημα θα αποτελεί ένα χρησιμοποιούμενο μηχάνημα που καταναλώνει πόρους ασφάλισης και συμβάλλει στην αύξηση της ακτινοβόλησης του πληθυσμού.

.

Ο καθηγητής  Γ. Κυριόπουλος  προτείνει την  θεσμοθέτηση αδειοδοτήσεων με βάση την αρχή πιστοποιητικών αναγκαιότητας προκειμένου να ανασταλούν τα φαινόμενα  επιβάρυνσης της υγειονομικής δαπάνης και της υπερβάλλουσας ζήτησης ( Γ. Κυριόπουλος κ.α. Οικονομική κρίση και Υγεία, εκδ. Καστανιώτη 2012).

.

Το πιστοποιητικό αναγκαιότητας αναφέρεται στην αδειοδότηση από μια ρυθμιστική αρχή για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης στην Υγεία, στην βάση ότι η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί είναι απαραίτητη για τον πληθυσμό αναφοράς. Τα πιστοποιητικά αναγκαιότητας έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τον περιορισμό της χωρίς όρια εξάπλωσης της ιατρικής τεχνολογίας . Από την  ρυθμιστική αρχή  αφαίρεσε ο υπουργός Υγείας  το πολύ σημαντικό  κριτήριο (το πληθυσμιακό)   πριν λίγες ημέρες.