Ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας Μανουέλ Μονταλμπάν συνήθιζε να λέει ότι η Μπαρτσελόνα είναι ο άοπλος στρατός της Καταλονίας. Και όπως φαίνεται έχει δίκιο γιατί η ομάδα αυτή , που ιδρύθηκε το 1899 και σήμερα έχει εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο, παίρνει ξεκάθαρη θέση στο κρίσιμο θέμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η Μπάρτσα είναι υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος που έχει διχάσει όσο ποτέ άλλοτε την κοινωνία της Ισπανίας.
Η κεντρική κυβέρνηση της χώρας αλλά και το συνταγματικό δικαστήριο έχουν ήδη κηρύξει το δημοψήφισμα παράνομο και τις τελευταίες δέκα μέρες κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του .
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει στείλει στην περιοχή χιλιάδες αστυνομικούς και πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι κλείνει μέχρι τη Δευτέρα τον εναέριο χώρο πάνω από τη Βαρκελώνη για τα ελικόπτερα και τα μικρά αεροσκάφη.
Είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση στην Ισπανία τείνει να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο και πολλοί φοβούνται ότι την Κυριακή μπορεί να υπάρξουν βίαιες συγκρούσεις.
Η Μπαρτσελόνα που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των Καταλανών δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Υποστηρίζει όμως, επηρεάζοντας εκατομμύρια πολίτες , ότι η Καταλονία έχει δικαίωμα να κάνει αυτό το δημοψήφισμα.
Όπως γράφει ο Σάιμον Κούπερ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αν η Καταλονία γίνει ποτέ ανεξάρτητη σε αυτό θα έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η Μπάρτσα.
Άλλωστε η ομάδα αυτή δεν είναι μία απλή ομάδα . Εδώ και δεκαετίες αποτελεί το κυρίαρχο σύμβολο του Καταλανισμού, της ιδέας δηλαδή ότι η Καταλονία έχει διαφορετική ταυτότητα από την Ισπανία.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν το καθεστώς του φασίστα Φράνκο άρχιζε να χάνει τη δύναμη του , η απαγορευμένη σημαία των Καταλανών αλλά και η καταλανική γλώσσα άρχισαν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους στο στάδιο της Μπαρτσελόνα Καμπ Νου. Ο Καταλανισμός της Μπάρτσα αναπτύχθηκε ακόμα πιο πολύ τα επόμενα 40 χρόνια στην μετά Φράνκο Ισπανία.
Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία της ομάδας θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι διευθυντές της Μπαρτσελόνα ήταν Καταλανοί και συνήθως μιλούσαν και μιλούν καταλανικά στα διοικητικά συμβούλια . Το σύνθημα της Μπαρτσελόνα τα λέει άλλωστε όλα
“ Mes que un club “ ( περισσότερο από μία ομάδα).
Στην πραγματικότητα η Μπαρτσελόνα για τους Καταλανούς έχει γίνει ένα από τα ισχυρότερα εθνικά σύμβολα τους και πολλοί την υποστηρίζουν γιατί για αυτούς αποτελεί το συναισθηματικό υποκατάστατο του ανεξάρτητου κράτους που δεν έχουν.
Για αυτό εμπνέει τόσο πάθος μία ομάδα της δεύτερης σε μέγεθος πόλης μίας μεσαίας ευρωπαϊκής χώρας .
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes και το Hookit η Μπαρτσελόνα έχει 145 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στον κόσμο και περισσότερους από ότι έχουν όλες μαζί οι ομάδες του αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Η εθνική διάσταση της Μπαρτσελόνα δημιουργεί μία έντονα ανταγωνιστική ατμόσφαιρα κάθε φορά που παίζει με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ιστορικοί επισημαίνουν πως διαχρονικά οι Καταλανοί έχουν αποδείξει πως στην πράξη δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία τους.
Λίγο σαν τους Σκωτζέζους.
Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και η στάση που κρατάει η Μπαρτσελόνα παίζει σημαντικό ρόλο γιατί η τοπική κυβέρνηση που στηρίζει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν χρειάζεται μόνο να κερδίσει σε αυτό αλλά κυρίως να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή . Μόνο η τεράστια συμμετοχή θα τους δώσει τη δύναμη να παλέψουν μετά για τη νομιμοποίηση του. Και η Μπαρτσελόνα παθιάζει τους πολίτες και τους παρασύρει στις κάλπες της Κυριακής.
Μόνο η τεράστια συμμετοχή και το ΝΑΙ θα κάνει τη Μαδρίτη αλλά και τη διεθνή κοινότητα να τους ακούσουν.
Και έστω αν η Καταλονία γίνει μόνο για μία μέρα ανεξάρτητη αυτό θα είναι καταρχήν αρκετό για του οπαδούς της Μπαρτσελόνα.