Η Eυρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Οντίν Λιναρδάτου 19 Μαϊ 2018

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις της .

Η Ιταλία ετοιμάζεται να έχει  μία σκληρή  αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση , βαθιά εθνικιστική που ευαγγελίζεται τη διαγραφή  του χρέους της των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ , την  δραστική αλλαγή σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών , την άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και αυστηρούς κανόνες ελέγχου στις ροές των προσφύγων.

Η σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες φαντάζει αναπόφευκτη με τους Ευρωπαίους να επιμένουν στη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν . Για αυτό άλλωστε οι υπουργοί των εξωτερικών της Ένωσης συναντήθηκαν με τον ιρανό ομόλογο τους. Η Ευρώπη  διαφωνεί και  με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ στο μεσανατολικό και την απόφαση του Λευκού Οίκου  να μετακινήσει την  αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ .

Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό χάος  είναι εξαιρετικά πιθανό να κηρυχθεί και ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αφορμή η καταδικαστική  απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εναντίον της  ΕΕ  για την επιδότηση που έδινε  στην  γαλλοευρωπαϊκή Airbus εις βάρος της αμερικανικής Boeing . Αυτό μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με την Αμερική να αντεπιτίθεται επιβάλλοντας δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων  στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ  άλλωστε και πριν την ιστορία αυτή είχε δηλώσει ανοιχτά την επιθυμία του να φορολογήσει τα ξένα προϊόντα.

Η Ευρώπη έχει μπροστά της το οδυνηρό Μπρέξιτ αλλά και την ανοιχτή πληγή των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως είπε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

το  διακύβευμα στα δυτικά Βαλκάνια , 25 χρόνια μετά το αιματοκύλισμα στη Γιουγκοσλαβία , είναι πάλι ειρήνη ή πόλεμος .

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη  Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στη Σόφια.

Είναι σαφές ότι  οι συνθήκες που επικρατούν στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη .

Οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις  ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, οι έντονες  διαφορές που παραμένουν στο εσωτερικό  της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αλλά και το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ  και το πόσο δύσκολο είναι να επιλυθεί αποδεικνύουν πως τα Βαλκάνια παραμένουν η πυριτιδαποθήκη της Γηραιάς Ηπείρου.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της κ. Μέρκελ και στα συνοριακά προβλήματα   που παραμένουν άλυτα ανάμεσα σε δύο χώρες – μέλη της ΕΕ  και πρώην κρατίδια της Γιουγκοσλαβίας , την Κροατία  και τη Σλοβενία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο μέλλον να ενταχθεί στην ΕΕ κράτος με  ανοιχτά ζητήματα .

Από την άλλη πλευρά  θα ήταν σίγουρα μεγάλο λάθος  η Ευρώπη να κλείσει την πόρτα  σε αυτές τις χώρες. Η Τουρκία και η Ρωσία καραδοκούν και προσπαθούν εδώ και χρόνια να τις θέσουν κάτω από την  επιρροή τους .

Για αυτό άλλωστε και οι 27 επιβεβαιώνουν  την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παράλληλα όμως τονίζουν  πως  ζητούμενο είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ένταξη τους.

Αυτή η  ασαφής υπόσχεση της ευρωπαϊκής  προοπτικής ίσως όμως να μην είναι αρκετή για τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων που ήδη έχουν αρχίσει να απογοητεύονται και για αυτό  τελευταίες δημοσκοπήσεις τους φέρουν να στρέφουν το βλέμμα τους προς Ανατολάς.