Η Ευρωπαϊκή στροφή της Γερμανίας

Οντίν Λιναρδάτου 13 Μαρ 2018

Κανείς δεν το περίμενε  και όμως  η νέα συμφωνία που υπέγραψε  η καγκελάριος Μέρκελ μαζί με τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο και υπουργό οικονομικών  Όλαφ Σόλτς έχει τον τίτλο “Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη “ . Και πράγματι η συμφωνία έχει πολύ περισσότερη Ευρώπη με την καγκελάριο να λέει ναι σε χρήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και όχι στην αμοιβαιοποίηση των χρεών.

Όπως γράφει το περιοδικό Σπήγκελ τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Σόλτς θέλουν να προχωρήσουν μαζί με τη Γαλλία στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης . Μπορεί , γράφει το γερμανικό περιοδικό, Μέρκελ και Σόλτς να συναγωνίζονται στο ποιος θα είναι πιο ανέκφραστος και ψύχραιμος , άλλωστε και οι δύο είναι από το σιωπηλό  Αμβούργο , η Άνγκελα Μέρκελ γεννήθηκε στο γερμανικό λιμάνι και ο Όλαφ Σόλτς ήταν δήμαρχος εκεί επί σειρά ετών , αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να είναι απόλυτα συγχρονισμένοι στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Το Βερολίνο συμφωνεί απόλυτα με τον πρόεδρο Μακρόν στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για επενδύσεις  και  ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου που θα υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο θα βοηθά τις χώρες – μέλη του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες .

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτό το σκοπό να δώσει ακόμα περισσότερα χρήματα.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας αναμφίβολα δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και η Κομισιόν είναι κατενθουσιασμένη από την ευρωπαϊκή στροφή της Γερμανίας.

O γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι αυτή είναι η απάντηση της Γερμανίας στους λαϊκιστές και ο σοσιαλδημοκράτης Γιο Λάινεν τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα από τα τελευταία οράματα που έχουν στην πολιτική.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας δεν συμφωνούν φυσικά όλοι με αυτή την πολιτική. Οι αντιευρωπαίοι  Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι έξαλλοι με τη συμφωνία που υπέγραψαν Σοσιαλδημοκράτες  και Χριστιανοδημοκράτες /Χριστιανοκοινωνιστές , ασκούν σκληρή κριτική και υποστηρίζουν πως είναι καταστροφική συμφωνία γιατί η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα χωρίς να πάρει κανένα αντάλλαγμα .

Και στο εξωτερικό όμως δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι το Βερολίνο επενδύει πολλά στη γαλλογερμανική συνεργασία.

Αυστρία και  Ολλανδία διαφωνούν ριζικά με τις προτάσεις Μακρόν για κοινό υπουργό οικονομικών και έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τις χώρες της ευρωζώνης .

Ανησυχία προκαλεί φυσικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης  και το εκλογικό αποτέλεσμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης , στην Ιταλία.

Οι Ιταλοί έδωσαν πάνω από το 50% των ψήφων σε δύο κόμματα , το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα του Βορά , που θέλουν πολύ λιγότερη Ευρώπη και όχι περισσότερη.

Συχνά μάλιστα ζητούσαν την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ .

Το βέβαιο είναι ότι οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία θα διαρκέσουν πολύ και αυτό μόνο θετικό δεν είναι για την Ευρώπη.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες πάντως το Βερολίνο θα επιμείνει και η κ. Μέρκελ μαζί με τον αντικαγκελάριο και νέο υπουργό των οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες στο Παρίσι για να συζητήσουν με τον πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνηση του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης.