Η εξωτερική πολιτική στα βράχια

Θόδωρος Τσίκας 16 Απρ 2021

Αν η στόχευση του Ν. Δένδια, ήταν να τινάξει στον αέρα τον ελληνο-τουρκικό διάλογο, τα είπε και τα έκανε σωστά. Αν δεν ήταν αυτή, τότε πρόκειται για μείζον πρόβλημα.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επηρεάζεται από τις απόψεις των «γερακιών» της ΝΔ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ο Άγγελος Συρίγος.

Ο Ν. Δένδιας αναφέρει ότι θέμα συζήτησης με την Τουρκία είναι μόνο υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ ο πρωθυπουργός λέει ότι συζητάμε προς επίλυση το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Έχει διαφορά; Ναι, έχει. Διότι στις θαλάσσιες ζώνες συμπεριλαμβάνονται και τα χωρικά ύδατα. Πριν την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, πρέπει να δηλωθεί ρητά και τελεσίδικα σε ποιο μήκος φτάνουν τα χωρικά ύδατα της χώρας στο Αιγαίο. Θα είναι στα 6 μίλια παντού, όπως τώρα, ή κάτι άλλο; Και δεν μπορεί μετά την συμφωνία να αναιρεθεί αυτή η θέση.

Βεβαίως και οι δύο ομνύουν στο γνωστό, ξεπερασμένο και εκ των πραγμάτων μη ρεαλιστικό δόγμα περί της «μίας και μοναδικής διαφοράς» μας με την Τουρκία. Θέση, απολύτως υπεύθυνη για το αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Καταγγελίες εφ΄όλης της ύλης


Είτε η παρέμβαση Δένδια είχε συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό, είτε το Μαξίμου κάλυψε εκ των υστέρων τον υπουργό Εξωτερικών, αυτή τώρα πλέον αποτελεί επίσημη κυβερνητική στάση και τακτική.

Τι συνέβη όμως;


Μετά από μήνες έντασης, έγινε επίσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με πρόσκληση της τουρκικής πλευράς.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, παρά τις διαφορές απόψεων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογο του να επισκεφθεί την Αθήνα.

Σε μια θετική έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε για συνάντηση τον κ. Δένδια στο Προεδρικό Μέγαρο

Πριν την λήξη της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, να καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα και υπήρξε συμφωνία αυτή να ανακοινωθεί.

Στο τέλος των συναντήσεων έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε μια «χλιαρή» δήλωση, καταγράφοντας με ήπιο τρόπο, τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, χωρίς κατηγορίες κατά της Ελλάδας. Αναφέρθηκε και σε κοινές πρωτοβουλίες, όπως η αποκατάσταση οθωμανικών μνημειων στην Ελλάδα, και ελληνικών/χριστιανικών στην Τουρκία. Αμέσως μετά ο Ν. Δένδιας διαβάζοντας από γραπτό κείμενο (άρα προετοιμασμένο), επιδόθηκε σε μια δημόσια καταγγελία της Τουρκίας εφ όλης της ύλης.



Αποτυχία, κατά των συμφερόντων της χώρας


Η επίσκεψη εκ του αποτελέσματος πλέον κρίνεται αποτυχημένη. Θα δημιουργήσει νέα αρνητικά αντανακλαστικά και στις δύο χώρες, και θα δυσκολέψει την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.


Φαίνεται ότι πρόσφατη παρέμβαση Καραμανλή, και ο απόηχος παλιότερων δηλώσεων Σαμαρά, στρέφουν την ελληνική εξωτερική πολιτική στα βράχια. Η ικανοποίηση του εσωτερικού «πατριωτικού» ακροατηρίου, στρέφεται ευθέως εναντίον των συμφερόντων της χώρας.


Και ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στις 27 Απριλίου, μπορεί να στραφεί και εναντίον της προοπτικής επίλυσης του προβλήματος αυτού.


Αν όχι, και τίποτα χειρότερο…