Η έξοδος του Μεσολογγίου…

11 Αυγ 2018

Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει για την ελληνική οικονομία. Η πολυδιαφημισμένη έξοδος από τα μνημόνια – το τέλος δηλαδή της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με φτηνά δανεικά από τους εταίρους μας – σταματάει να είναι αντικείμενο «πολιτικο-ιδεολογικής» σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των αγορών.
Το πρόβλημα με τις αγορές είναι ότι δεν μπορεί ούτε να προγραμματιστεί ούτε και να προβλεφτεί η αντίδρασή τους. Και δυστυχώς η στιγμή της εξόδου πλησιάζει σε μια στιγμή μεγάλης διεθνούς οικονομικής αναταραχής. Η επαπειλούμενη ρήξη της Ευρώπης με τη νέα Ιταλική κυβέρνηση, με αφορμή το νέο προϋπολογισμό της χώρας, η ανεξέλεγκτη επιδείνωση της τούρκικης οικονομίας και η γενική ατμόσφαιρα ενός νέου «ψυχρού πολέμου» στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο αυτή τη φορά εξ αιτίας της συνεχιζόμενης αλλοπρόσαλλης πολιτικής προστατευτισμού και κυρώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν το περιβάλλον της ελληνικής εξόδου ολοένα και πιο δυσμενές. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τις μέρες αυτές είναι ενδεικτική των δυσκολιών που βρίσκονται μπροστά μας.
Η μη αποδοχή της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάγκη εξασφάλισης ενός προστατευτικού μαξιλαριού κατά το πρώτο τουλάχιστον διάστημα της εξόδου στις αγορές, ήταν ένα ακόμα σοβαρό λάθος στην πορεία εξόδου. Το μαξιλαράκι που δημιουργήθηκε – και εξακολουθεί να δημιουργείται – από την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση των συντάξεων είναι ανεπαρκές, ανασφαλές και αντιαναπτυξιακό. Επιμένοντας επικοινωνιακά στην «καθαρή» έξοδο η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη και από τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά που δεν θέλησαν κι αυτοί να αναλάβουν την ευθύνη της στήριξης της πρότασης για… αντιμνημονιακούς λόγους, θα οδηγήσει πιθανά τη χώρα σε νέες περιπέτειες μέσα σε ένα αρνητικό παγκόσμιο περιβάλλον.
Η χώρα έχει, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ανάγκη από πολιτική ηγεσία που θα βλέπει πολύ πιο μακριά από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.