Η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο

25 Μαρ 2020

Κίνα: Άρση του αποκλεισμού στην επαρχία Χουμπέι


 Οι αρχές της Κίνας ήραν σήμερα τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» - κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών - κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, επαρχία της κεντρικής Κίνας πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα ανέρχεται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα.

Το Πεκίνο γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των 50 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι, που τελούσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αίρεται: τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.

Αντίθετα, στην Ουχάν, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ως την 8η Απριλίου για να τους δοθεί η δυνατότητα να βγουν από την πόλη.

Η εξέλιξη της κατάστασης βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο, όπου η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε φάση ραγδαίας εξάπλωσης, υποχρεώνοντας ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της κίνησης, να ανακοινώνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να κλείνουν δημόσιους χώρους κ.ο.κ.. Πάνω από 400.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 175 χώρες και περιοχές.

Στην Κίνα, βασική ανησυχία πλέον είναι το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα μόλυνσης εξαιτίας των «εισαγόμενων» κρουσμάτων. Έτσι, πολλές κινεζικές πόλεις έθεσαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, ιδίως την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Όλες οι πτήσεις εξωτερικού με προορισμό το Πεκίνο αποφασίστηκε να εκτρέπονται στα αεροδρόμια άλλων πόλεων, όπου όλοι οι επιβάτες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις.


ΗΠΑ: Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου


Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορωνοϊό καταγράφηκε χθες στις ΗΠΑ, κοντά στο Λος Άντζελες.

Οι υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού «ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών», που ζούσε στο Λάνκαστερ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλούπολης.

Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανηλίκου εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια.

Τα άλλα δύο θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών, κατά την ανακοίνωση, που δεν περιέχει καμία άλλη διευκρίνιση για την περίπτωση του νεαρού.

Κατά ειδικούς, ο κορωνοϊός σπανίως παίρνει βαριά μορφή όταν προσβάλλει παιδιά. Ελάχιστα είναι τα θανατηφόρα κρούσματα μεταξύ ανηλίκων σε διεθνές επίπεδο αφότου ξέσπασε η πανδημία, τον Δεκέμβριο.

Η ασθένεια COVID-19 «δεν κάνει καμία διάκριση ηλικίας, φυλής ή επιπέδου πλούτου» και «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη μας δείχνει πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε», τόνισε η διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας, η Μπάρμπαρα Φερέρ.

«Δεν θα μπορέσουμε να εξομαλύνουμε την καμπύλη [σ.σ. της εξάπλωσης] παρά μόνο αν οι πάντες πάρουν σοβαρά την εντολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και τηρήσουν τις εντολές για απομόνωση και καραντίνα», επέμεινε η ίδια.

Οι αρχές έθεσαν το Λος Άντζελες και το σύνολο της πολιτείας της Καλιφόρνιας υπό περιορισμό, δίνοντας εντολή να ανασταλούν όλες οι «μη απολύτως απαραίτητες» δραστηριότητες και να αποφεύγονται όσο περισσότερο είναι δυνατόν οι μετακινήσεις.

«Τις τελευταίες 48 ώρες, καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα» μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες.

Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιοχή αυτή αυξήθηκε έτσι σε 662, μόλις δέκα εκ των οποίων είναι νέοι κάτω των 18 ετών.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε 119 εισαγωγές σε νοσοκομεία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους στην κομητεία.

Συνολικά, οι ΗΠΑ κατέγραφαν επισήμως, ως το απόγευμα χθες Τρίτη, 674 θανάτους και πάνω από 51.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.


Επίκεντρο της επιδημίας στην Ιαπωνία το Τόκιο


Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, με περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς ανακοινώθηκε αριθμός νέων μολύνσεων-ρεκόρ μέσα σε ένα 24ωρο, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το Τόκιο κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 17 νέων κρουσμάτων χθες, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τα 171, που ξεπερνά αυτόν στη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και μετατρέπει την πρωτεύουσα στην περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, εξήγησε το NHK.

Ο κορωνοϊός είχε προσβάλει 1.214 ανθρώπους στην Ιαπωνία έως σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), ενώ 43 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με το NHK. Από τους αριθμούς αυτούς εξαιρούνται τα 712 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

Η ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων έγινε αφού η κυβερνήτρια Γιουρίκο Κόικε προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να επιβληθεί αποκλεισμός της πρωτεύουσας, εάν παρατηρηθεί επιτάχυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ο κορωνοϊός έχει προσβάλει πάνω από 420.000 ανθρώπους σε 196 χώρες και περιοχές, ενώ σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.


Νότια Αφρική: Νέα αύξηση των κρουσμάτων


Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό που έχουν επιβεβαιωθεί στη Νότια Αφρική κατέγραψε νέα αύξηση σήμερα, στα 709 έναντι 554 χθες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.

«Ο αριθμός αυξήθηκε από χθες, είμαστε αυτή τη στιγμή στα 709 κρούσματα», τόνισε ο Εμκίζε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση SABC.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος, ωστόσο δύο άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Η γενική τάση πέρασε από τα ?εισαγόμενα? κρούσματα στην εγχώρια μετάδοση», δήλωσε ο υπουργός. «Υπάρχουν πολλά περιστατικά μετάδοσης μεταξύ μελών της κοινότητας», εξήγησε.

Η Νότια Αφρική είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια Covid-19 στην αφρικανική ήπειρο.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε ότι θα τεθούν σε ισχύ σε όλη τη χώρα αυστηρά μέτρα περιορισμού για τρεις εβδομάδες, από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (τοπική ώρα), προκειμένου να «αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων» στη Νότια Αφρική.

Η εθνική αεροπορική εταιρία South African Airways (SAA), που έχει ήδη αναστείλει τις διεθνείς συνδέσεις, ανακοίνωσε τη διακοπή μέχρι νεοτέρας όλων των πτήσεων εσωτερικού για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα περιορισμού.


Γερμανία: 149 νεκροί και 31.500 κρούσματα


Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 36 και έφθασε τους 149 νεκρούς, ενώ στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα προστέθηκαν άλλα 4.191 και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 31.554, κατά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.


Αυστραλία: Αυστηρότερα μέτρα κοινωνική αποστασιοποίησης


Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επιταχυνόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού υπάρχει κίνδυνος να θέσει υπό τεράστια πίεση τις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αυστραλία, την ώρα που τίθενται σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε αργά χθες νέους περιορισμούς, που προβλέπουν το κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων, που δεν θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά σε μέτρα αποκλεισμού όπως αυτά που εφαρμόζονται σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.

Τα νέα μέτρα περιορίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να είναι παρόντες σε γάμους σε 5 - το ζευγάρι, το πρόσωπο που τελεί το μυστήριο και δύο μάρτυρες - ενώ σε κηδείες επιτρέπεται να παραβρίσκονται έως 10 άνθρωποι.

«Είναι πολύ δύσκολο αυτό που ζητάμε από τους Αυστραλούς», αναγνώρισε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αυστραλία ξεπέρασε τα 2.250, ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, προειδοποίησε ότι εάν οι ουρές που εμφανίζονται έξω από τα γραφεία της βασικής υπηρεσίας πρόνοιας Centrelink αρχίσουν να εμφανίζονται στα νοσοκομεία, οι συνέπειες θα είναι θανάσιμες.

«Εάν ξεφύγει η κατάσταση, το σύστημα υγείας μας θα κατακλυστεί και ο κόσμος δεν θα σχηματίζει ουρές στο Centrelink για πληρωμές, θα σχηματίζει ουρά για μηχανήματα υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας, για αναπνευστήρες και κλίνες εντατικής θεραπείας και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό - δεν μπορείς να μπεις στην ουρά για μονάδες εντατικής θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά ο Άντριους στη Μελβούρνη.


Ταϊλάνδη: 107 νέα κρούσματα


Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν 107 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 934 στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Από τους 107 ασθενείς, οι 27 μολύνθηκαν εξαιτίας της επαφής τους με επιβεβαιωμένα κρούσματα, αρκετοί έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί, ενώ σε 67 περιπτώσεις εκκρεμεί ή διενεργείται έρευνα για το πώς προσβλήθηκαν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης καταμετρούν τέσσερις θανάτους από την πανδημία, ενώ στον αντίποδα 70 ασθενείς ανέρρωσαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. 860 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομεία.


Ουρουγουάη: Κλείνουν τα σύνορα για τους αλλοδαπούς


Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα της χώρας για τους αλλοδαπούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ απαγόρευσε επίσης μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στο εξωτερικό για τουρισμό, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Η είσοδος ξένων υπηκόων κινούμενων με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς μέσω οποιουδήποτε σημείου συνοριακού ελέγχου απαγορεύεται» μέχρι νεοτέρας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Τάλβι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και οι υπήκοοι της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Παραγουάης - των υπολοίπων κρατών μελών της MERCOSUR - που διέρχονται από αεροδρόμια της χώρας καθώς επιστρέφουν στις πατρίδες τους «εξαιρούνται από το μέτρο», διευκρίνισε ο ουρουγουανός ΥΠΕΞ.

Απαγορεύεται εξάλλου η έξοδος από τη χώρα για τουρισμό μέχρι τουλάχιστον τη 13η Απριλίου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια χωριστής συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Άλβαρο Ντελγάδο.

Οι αρχές της Ουρουγουάης είχαν ήδη διατάξει τη 16η Μαρτίου το πλήρες κλείσιμο των συνόρων με την Αργεντινή, ενώ την Κυριακή διέκοψαν τις χερσαίες συνδέσεις με τη Βραζιλία. Έχουν επίσης αναστείλει μέχρι νεοτέρας όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί 189 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.


πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ