Η επόμενη μέρα του νέου φορέα

Δημήτρης Τσιόδρας 14 Νοε 2017

Πάνω από 210.000 πολίτες στήθηκαν υπομονετικά στις ουρές την Κυριακή για να ψηφίσουν για τον επικεφαλής του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα. Η μαζική συμμετοχή διέψευσε εκείνους που προέβλεπαν αποτυχία του εγχειρήματος ή περιορισμό του στις οργανωμένες δυνάμεις αφού σήκωσε από τον καναπέ πολλές δεκάδες δεκάδες χιλιάδες.

Η επικράτηση δύο υποψηφίων από το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι η συμμετοχή κόσμου από τον κεντρώο-φιλελεύθερο χώρο ήταν αναλογικά πολύ μικρότερη, γεγονός που δεν επέτρεψε την αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο αυτών τάσεων. Η κατά 80% περίπου προέλευση των ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν λάθος να ερμηνευθεί από τα στελέχη του, ως εντολή για αναγέννηση  του κόμματος που ίδρυσε ο Α.Παπανδρέου.

Ο στόχος για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα, παραμένει στο ακέραιο και είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας. Ο νικητής των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής πρέπει να παρουσιάσει σύντομα: α) τις θέσεις του για το πώς βλέπει το νέο φορέα και β) να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση της πολιτικής ταυτότητας του χώρου μέσα από ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση.

-Ο νέος φορέας πρέπει όχι μόνο να εκφράζει την πολυμορφία του χώρου, αλλά να συγκροτηθεί με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέψει την διεύρυνση και τη συμμετοχή σε αυτό δυνάμεων που μέχρι τώρα βλέπουν το εγχείρημα με δυσπιστία. Οι 210.000 της Κυριακής συνιστούν μια  εξαιρετική αφετηρία, πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότεροι στη συνέχεια και όλη αυτή η δυναμική να εκφραστεί στις εθνικές εκλογές.

– Η πολιτική ταυτότητα του φορέα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία. Το βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών χαρακτηριστικών και του πολιτικού ύφους που θα συνιστούν καθαρή διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα το διαφοροποιούν από τη ΝΔ. Που θα δινει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, ιδίως της νεας γενιάς και δεν θα εξαντλείται σε στείρα αντιπολίτευση. Για να υπάρχει χώρος,πρέπει να έχει ισχυρή πολιτική ταυτότητα. Ο νέος φορέας πρέπει να είναι προοδευτικός στην πράξη κι όχι μόνο στην ταμπέλα.

Ποιά είναι η θέση του Ποταμιού στο νέο σκηνικό; Το Ποτάμι είναι βασικός συνδιαμορφωτής του νέου φορέα. Διχως τη συμμετοχή του δεν θα υπήρχε ούτε διεύρυνση του χώρου, ούτε τόσο μαζική συμμετοχή. Φάνηκε το προηγούμενο διάστημα και καταγράφηκε στις προχθεσινές εκλογές ότι “η εκσυγχρονιστική / φιλελεύθερη / ευρωπαϊκή κεντροαριστερά που ονειρεύονται κάτι τύποι σαν και μένα παραμένει απελπιστικά μειοψηφική υπόθεση στην Ελλάδα” όπως λέει εύστοχα ο Μάνος Ματσαγγάνης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι μπορεί να είναι “και στρατηγός και στρατιώτης”. Κάποιοι υποστηρικτές, παραγνωρίζοντας το και απογοητευμένοι απο το αποτέλεσμα πιθανόν να σκεφθούν το δρόμο της παραίτησης, μερικοί να θεωρήσουν ότι η λύση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ελάχιστοι ότι αυτό που δεν έγινε τις περασμένες δεκαετίες μπορεί να γίνει τώρα και ότι αν υπάρξει ένα αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα και κάνει όσα δεν έκανε το Ποτάμι. Σε πολλούς όχι μόνο στο χώρο του Ποταμιού, υπάρχει η άποψη ότι φταίει ο λαός που δεν μας καταλαβαίνει κι αν αλλάζαμε λαό ή αν πολιτευόμασταν στη Σουηδία θα πηγαίναμε μια χαρά. Αλλά δεν θα αλλάξουμε λαό, ούτε θα πάμε στη Σουηδία που θα μας καταλάβαιναν καλύτερα. Πρέπει να τον προσεγγίσουμε, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις αντιλήψεις του και να τον κερδίσουμε.

Τα χαμηλά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές και στην επαρχία, μας λένε πολλά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παλαίψουμε για τις ιδέες μας σε έναν μεγαλύτερο φορέα. Να συμβάλουμε στη διεύρυνσή του και στον προσανατολισμό του. Στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτικά ρεύματα μπόρεσαν  να επηρεάσουν τις εξελίξεις μέσα από μεγαλύτερα σχήματα. Το εκσυγχρονιστικό ρεύμα δεν θα κυβερνούσε ποτέ στην Ελλάδα, αν δεν ήταν μέρος ενός μεγάλου κόμματος ο Κ.Σημίτης και ο Στ.Μάνος θα είχε επηρεάσει πολύ λιγότερο τα πράγματα, αν δεν ήταν επί σειρά ετών εκφραστής των φιλελεύθερων απόψεων στο εσωτερικό της ΝΔ.

Από την κάλπη δεν προέκυψε η αποδοχή των δικών μας ιδεών. Εχουμε όμως εμπιστοσύνη σ΄αυτές. Λέμε σωστά πράγματα και θα επιμείνουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στο νέο φορέα. Θα ήταν λάθος αν ο νικητής των εκλογών αντί να θεωρήσει τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ως εντολή για μια μεγάλη ευρεία πολυτασική παράταξη, την εκλάβει ως εντολή για πλήρη κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στο χώρο. Αν αντιμετωπίσει το αποτέλεσμα αλλαζονικά και δεν αντιληφθεί την πραγματική του διάσταση. Οι 210.000 περιμένουν. Και αυτοί που παρακολουθούν στενά και αναζητούν πολιτική στέγη, είναι πολύ περισσότεροι. Πρέπει να τους κερδίσουμε.