Η μεταπολιτευτική Δημοκρατία μας είχε σημαντικά θετικά αποτελέσματα με πρώτο την εδραίωση της δημοκρατικής ομαλότητας ακόμα και στις δύσκολες περιόδους των αντιμνημονιακών αγανακτισμένων.
Το διαρκές όμως μελανό της Δημοκρατικής πορείας της χώρας ήταν η τυραννία των μειοψηφιών και η επικράτηση ενός κλίματος ανομίας με επίκεντρο τους χώρους στους οποίους η Αριστερά είχε ισχυρή, πλην μειοψηφική, εκπροσώπηση. Το κλίμα ανομίας που ακόμα υπάρχει στη χώρα είναι αποτέλεσμα και της ανοχής των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο λόγο και τις δράσεις της Αριστεράς. Έτσι η ανομία είναι καθημερινή κανονικότητα.
Κεντρικός χώρος και σύμβολο αυτής της διαρκούς συμπεριφοράς της Αριστεράς ήταν το Πολυτεχνείο και η τριήμερη «λιτανεία» με την πορεία στη Αμερικάνικη πρεσβεία στο τέλος. Κεντρικός πόλος, πρώτος και έσχατος παίκτης, αυτής της κατ έτος λιτανείας, το ΚΚΕ. (Το ποια ήταν η συμπεριφορά του ΚΚΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα άλλο δράμα).
Οι προσπάθειες να σταματήσει αυτή η φορτωμένη με καταστροφές επέτειος, και γενικότερα οι διαρκείς καταστάσεις ανομίας, προσέκρουε πάντα στο ΚΚΕ. Κανένας και καμία πολιτική δύναμη δεν τόλμησε να τα βάλει με το ΚΚΕ.
Η δικαιολογία που αντιτείνουν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις είναι ότι το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τους κάθε λογής μπαχαλάκηδες, δεν καταφεύγει σε καταφανώς έκνομες δράσεις. Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική. Το ΚΚΕ δεν ρωτά κανέναν και ποτέ, είτε υπάρχουν νόμοι είτε όχι, πότε θα κάνει την, φυσικά παράνομη, κατάληψη ενός Υπουργείου ή θα διαδηλώσει στους δρόμους και τις πλατείες των μεγάλων πόλεων. Και με την δράση του αυτή, δεν μπλοκάρει μόνο την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, συντηρεί και αφήνει ελεύθερο το πεδίο καταστροφικών δράσεων για όλους τους άλλους, καταγγέλλοντας τους και καμιά φορά ως προβοκάτορες…
Ήρθε φέτος ο κορονοϊός και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να γίνει. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επιτέλους σήκωσε το γάντι και απέναντι στο ΚΚΕ δηλώνοντας ότι η απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο ισχύει για όλους. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη, στον ναό της Δημοκρατίας στη βουλή (στις 12/11/2020), αποκτά ιστορική σημασία. Κάποιος έπρεπε κάποτε να κάνει την αρχή και επιτέλους το τόλμησε..
Αν θέλουμε να τελειώνουμε με την ανομία αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ΚΚΕ να κρατάει το «πλεονέκτημα» να παραβιάζει, όποτε θέλει, την νομιμότητα στη χώρα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι το ΚΚΕ, στις ημέρες της φετινής επετείου, έχοντας τη σιγουριά του αήττητου και ατιμώρητου, δεν θα διστάσει και θα αψηφήσει τις συνέπειες ακόμα και την υγεία των πολιτών. Και δίπλα του θα σπεύσουν οι άσπονδοι φίλοι του όλων των αποχρώσεων. Ακόμα κι ο Βαρουφάκης...
Στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τώρα, όπως κι άλλες κρίσιμες φορές, μένει το καθήκον να διαχειριστεί μια κατάσταση από τις πιο δύσκολες . Έχει την πείρα και τη θέληση. Του το ευχόμαστε ολόψυχα.
Υ.Γ. Σχεδόν σε κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου επανέρχομαι υποστηρίζοντας ότι δεν χρειαζόμαστε άλλες επετείους εθνικού επιπέδου, πέραν της 25ης Μαρτίου. Ο κορονοϊός μας δίνει μια πρώτη ευκαιρία να τελειώνουμε με αυτή την ανορθογραφία.