Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, και η συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ας δούμε τώρα τα αποτελέσματα. Θέσεις και προτάσεις δεν παρουσιάστηκαν. Απόφαση για τον νέο φορέα δεν πάρθηκε. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει αυτό, όταν η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής ήταν να αποφασίσουν τα κόμματα και οι κινήσεις εάν προκρίνουν νέο και ενιαίο κόμμα, εντός του οποίου φυσικά θα αυτοδιαλυθούν τα υπάρχοντα, ή προκρίνουν ομοσπονδία κομμάτων και κινήσεων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης όταν όλα τα οργανωτικά παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Αλεβιζατου;
Ποιο, επίσης, είναι το πολιτικό πρόταγμα, τοπ ιδεολογικό στίγμα της ΔΗΣΥ ή του νέου κόμματος ή της νέας ομοσπονδίας κομμάτων; Θυμάται κάποιος τί έμεινε πολιτικά; Εντυπώθηκε έστω μία πρόταση, μία ιδέα, κάτι που συζητήθηκε έστω και στον εσωτερικό κύκλο;. Τα μόνα που ακούστηκαν και χειροκροτήθηκαν, ενώ ουδείς τόλμησε να τα αντικρούσει ή αμφισβητήσει, είναι «Εμπρός Αριστερά», «Εμείς είμαστε η Αριστερά», «Ιδεολογικός αντίπαλός μας είναι η Νέα Δημοκρατία». Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως αποτύχει» και «εμείς δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ». Ουδείς, τέλος, αμφισβήτησε εκείνο, που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει η κα Γεννηματά «Στην μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή, θα πρέπει να συμμαχήσουν σε κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μόνον τότε εμείς (ΔΗΣΥ ή ΠΑΣΟΚ) θα συμμετάσχουμε». Ουδείς βέβαια απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα: «πώς θα συγκυβερνήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όταν οι προτάσεις και θέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα Παιδείας είναι διαμετρικά αντίθετες; Η πρόταση για την κυβερνησιμότητα της χώρας δεν αποφασίσθηκε, αφού στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις (Φ. Γεννηματά, Β. Βενιζέλος, Γ. Α. Παπανδρέου).
Βέβαια, κάποιος υποψιασμένος θα τολμούσε να θέσει τα ακόλουθα ερωτήματα (α) γιατί από κάποιες θέσεις, που αναρτήθηκαν προσφάτως στον ιστότοπο της ΔΗΣΥ (www.dsymparataxi.gr) έχει απαλειφθεί εντελώς η στήριξη στο νόμο Διαμαντοπούλου 4009/2011 και η τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ; Και (β) γιατί στο πρόσφατο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την πλήρη αποδόμηση του ν. 4009/2011 η ΔΗΣΥ αρνήθηκε να πάρει θέση δημοσίως (μόνον οι Κινήσεις Πολιτών το έπραξαν) και γιατί το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΣΥ αρνήθηκαν να εκπροσωπηθούν και τοποθετηθούν στην πρόσφατη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για Παιδεία & Ανάπτυξη στην ΤτΕ στις 10 Ιουλίου; Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκπροσώπησε τον εαυτό του και μόνον, όπως ο ίδιος είπε, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης δεν εκπροσώπησε την ΔΗΣΥ και δεν τοποθετήθηκε. Μήπως όλα αυτά δικαιώνουν την «Αριστερή Στροφή», που πανηγυρικά τόνισε ο Γ. Α. Παπανδρέου, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος; Ή μήπως αυτό σημαίνει ότι ουδέποτε η ηγεσία της ΔΗΣΥ απεμπόλησε την προτροπή του ΚΙΔΗΣΟ από τον Φεβρουάριο 2017 για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ;
Ολοκληρώνω την σύντομη αυτή παρέμβαση με την «επιτροπή Αλιβιζάτου». Ορίστηκε ο καθ’ όλα σεβαστός συνάδελφος (εν πανεπιστημίω) Νίκος Αλιβιζάτος ως επικεφαλής μιας επιτροπής, της οποίας τα μέλη θα ανακοινωθούν προσεχώς. Ποια είναι η εξουσιοδότηση και οι αρμοδιότητες της επιτροπής; Μήπως είναι η προετοιμασία του καταστατικού μιας ομοσπονδίας κομμάτων; ¨Η μήπως είναι η προετοιμασία του καταστατικού ενός ενιαίου κόμματος; Και αν τα κόμματα αποφασίσουν αποκλίνουσες προτάσεις και μορφή του «φορέα», ποια θα είναι η θέση και η αποστολή της «επιτροπής Αλιβιζάτου»; Φαντάζομαι ότι έργο του δεν είναι η επίβλεψη της ψηφοφορίας μόνον, αλλά . . . είδομεν.
Ας αποφασίσει πρώτα η ΔΗΣΥ, οι συνιστώσες της και οι ηγέτες τους τι θέλουν, ας καταλαγιάσουν οι εντυπώσεις και στη συνέχεια θα εκτιμήσουν και αναλόγως θα πράξουν εκείνοι, που δεν αρκούνται στις ιαχές, στις ζητωκραυγές και στη δημιουργία εντυπώσεων. Τότε θα έρθει η Ώρα των Αποφάσεων για τους σοβαρούς, νοήμονες και αγωνιούντες για το μέλλον της χώρας πολίτες. Προς το παρόν ας δουλέψουμε με νέες, τολμηρές ιδέες σε αυτά, που αφορούν στους πολίτες, δηλαδή οικονομία, ασφάλεια, παιδεία, ασφαλιστικό, θεσμική κανονικότητα και πάνω από όλα δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εκεί είναι το πεδίο συνάντησής μας.