Σε αυτή τη στήλη έχουν γίνει επανειλημμένες αναφορές στην κατάσταση αδράνειας στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης. Το κόστος αυτής της αδράνειας αυξάνεται δραματικά λόγω των περιφερειακών εξελίξεων: υπάρχει πιθανότητα επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ η εμφύλια σύρραξη στη Συρία συνεχίζεται, με αύξηση του αριθμού προσφύγων προς την Ευρώπη και απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα. Η Τουρκία όχι μόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία, αλλά και με μια σημαντική κλιμάκωση της δράσης του ΡΚΚ τόσο σε τουρκικό έδαφος, όσο και σε συριακό. Επιπλέον, ανησυχίες για την υγεία του πρωθυπουργού Ερντογάν αλλά και για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας και την εξωτερική της πολιτική.
Με ανοιχτό το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο (τόσο νοτίως της Κύπρου, όσο και νοτίως και νοτιοανατολικώς της Κρήτης) και εν μέσω εσωτερικών πιέσεων για ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, η χρήση στρατιωτικής ισχύος για την επίλυση διακρατικών προβλημάτων σε περιπτώσεις όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και το ενδεχόμενο εδαφικών ανακατατάξεων, μπορεί να ανεβάσουν επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αν χρησιμοποιηθούν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και γοήτρου από γειτονικές χώρες. Δυστυχώς, όπως έγραφε και ο Γιάννης Καρτάλης την περασμένη Κυριακή, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα έχουν μάλλον αδρανήσει και δεν φαίνεται να υπάρχει μια σαφής στρατηγική για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φαίνονται να επιτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να αλλάξουν το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη και να ανακτήσουν μέρος της αξιοπιστίας της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως, που η εξωτερική πολιτική είναι κυριολεκτικά διασωληνωμένη, οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να παράξουν αποτρεπτικό έργο με πολύ λιγότερα μέσα και η Αστυνομία να διαχειριστεί την αυξημένη (βαριά) εγκληματικότητα, τη λαθρομετανάστευση και τη δράση οργανώσεων και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή της μείωσης των ήδη γλίσχρων μισθών των μάχιμων ενστόλων, διπλωματών (που έχουν ήδη υποστεί σοβαρές μειώσεις) αλλά και ιατρικού προσωπικού που εργάζεται στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών υγείας, σε δύσκολες συνθήκες. Αλλά και η τρόικα αδυνατεί (;) να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη ομαλής λειτουργίας των ανωτέρω υπηρεσιών σε συνθήκες αυξανόμενης κοινωνικής έντασης εντός των συνόρων, αλλά και περιφερειακής κρίσης με δυνητικά σημαντικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Πρέπει να ξεφύγουμε άμεσα από την αδράνεια. Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν από διάφορες πηγές (π.χ. ορισμένες από τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την εξοικονόμηση πόρων από τον τομέα της άμυνας παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αν και ο χρόνος παραγωγής αποτελέσματος χρήζει συζήτησης). Είναι καιρός άμεσων αποφάσεων.
* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ.