Η 10η Απριλίου ήταν μια σημαντική ημέρα για την χώρα. Μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, ξανακέρδισε την εμπιστοσύνη τους, άρχισε την πορεία εξόδου από το μνημόνιο και επιστροφής στην κανονικότητα. Το ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,95% και ότι η προσφορά έφτασε στα είκοσι δις επικυρώνει την αλλαγή κλίματος.
Γι αυτό είναι πανικόβλητος ο αντιμνημονιακό αχταρμάς. Γιατί όλη την ύπαρξη του την έχει στηρίξει στην μιζέρια του μνημονίου. Κάποιοι στήνουν πολιτικές καριέρες πάνω στον πόνο και τα δάκρυα του ελληνικού λαού.
Έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ότι κακώς βγαίνουμε στις αγορές γιατί έπρεπε να δανειζόμαστε με το 1,5 % του μνημονίου. Ξέχασε ότι μέχρι τώρα αποκαλούσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τοκογλύφους και ότι θα έσκιζε το μνημόνιο στο προαύλιο της Βουλής. Και ότι αυτούς που πέτυχαν το μικρό επιτόκιο, όπως και το κούρεμα και την μακροχρόνια αποπληρωμή τους αποκαλούσε κοινωνικά ανάλγητους, μειοδότες και μαρκελιστές.
Βέβαια δεν είναι δυνατόν να μας δανείζουν οι εταίροι μας με τόσο μικρό επιτόκιο για πάντα ούτε η χώρα να βρίσκεται διαρκώς σε μνημόνιο και άμεση επιτήρηση.
Έπρεπε σιγά σιγά να βγούμε από την εντατική και να κάνουμε με μέτρο τα πρώτα βήματα στις αγορές. Και τα κάναμε επιτυχώς. Προς απερίγραπτη θλίψη των τρομοκρατών, των ναζιστών, των συριζαίων και των ψεκασμένων.
Οι δολοφόνοι τρομοκράτες έκαναν χθες μια απόπειρα υπονόμευσης της προσπάθειας της χώρας με μια μεσανατολικού και ισλαμιστικού είδους εγκληματική ενέργεια. Την έκαναν την μέρα που η χώρα έβγαινε στις αγορές και την παραμονή της άφιξης της κ. Μερκελ από την οποία περιμένουμε θετικά μηνύματα.
Η Δημοκρατία όμως δεν πτοείται. Και το επιτόκιο που πετύχαμς δείχνει ότι η υπονόμευση έπεσε στο κενό. Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η κρίση πέρασε. Έχει ακόμη δρόμο η Ελλάδα.
Οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι. Πρέπει με προσοχή να γίνουν όλα τα βήματα για την διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους και την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση.
Πρέπει να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μη γυρίσουμε σε αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση. Χρειάζεται η επεξεργασία ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι απαραίτητο να πετύχει η ελληνική προεδρία της ΕΕ για την αναστήλωση του κύρους της χώρας. Και έχουμε μπροστά μας και τις εκλογικές μάχες.
Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές πρέπει να νικήσουν μεταρρυθμιστικοί συνδυασμοί συγκροτημένοι στην βάση τοπικών προβλημάτων και όχι όσοι επενδύουν ακόμη στο πλαστό δίλλημα μνημόνιο- αντιμνημονιακό και οι κομματικοί εγκάθετοι.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν η νίκη των συνδυασμών του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, του Γιάννη Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη, του Γιάννη Σγουρού στην Αττική και της Νιόβης Παυλίδου στην Κεντρική Μακεδονία.
Στις ευρωεκλογές η ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ πρέπει να πάει όσο γίνεται καλλίτερα.
Γιατί χωρίς κεντροαριστερά δεν υπάρχει σταθερότητα και ανάκαμψη στην χώρα. Και χωρίς ισχυρό Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν αλλάζει η Ευρώπη.