Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ΕΕ

Οντίν Λιναρδάτου 21 Νοε 2017

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν για το πόσο δίκαιες κοινωνικά είναι οι χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα σε κάποιες χώρες αν και παραμένουν οι τεράστιες διαφορές μεταξύ Βορά και Νότου.
Η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση γεγονός που προκαλεί μόνο βαθιά θλίψη για τη χώρα μας.
Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δείχνουν να την ξεπερνούν, αργά αλλά σταθερά.
Η αγορά εργασίας ανέκαμψε  , η ανεργία μειώθηκε  και αυτό βελτίωσε αισθητά την κατάσταση στο μέτωπο της κοινωνικής δικαιοσύνης . Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται ενώ αύριο  στο Γκέτεμποργκ  θα πραγματοποιηθεί  η Διάσκεψη κορυφής της ΕΕ για κοινωνικά θέματα,  για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη.
Την διάσκεψη οργανώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μαζί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφεν Λέβεν .
Ο κ. Λέβεν προέρχεται από την εργατική τάξη της Σουηδίας και πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν  οξυγονοκολλητής για πολλά χρόνια . Ασχολήθηκε ενεργά με τον συνδικαλισμό και μετά έγινε πρόεδρος του ισχυρού συνδικάτου IFMetall. Είναι σοσιαλδημοκράτης και έγινε πρωθυπουργός στις 3 Οκτωβρίου του 2014. Είναι από τους ευρωπαίους πολιτικούς που παλεύει από την  πρώτη στιγμή για να υπάρξει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στις χώρες της ΕΕ.
Όπως και η αντίστοιχη σύνοδος που είχε γίνει στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιανουάριο έτσι και  σε αυτή οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τον πυλώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση μεταξύ των αρχών της ΕΕ, των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτών σχετικά με το περιεχόμενο και τον ρόλο του πυλώνα, καθώς και σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη.
Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο σουηδός πρωθυπουργός έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτό που επιθυμούν είναι μία πιο  δίκαιη κοινωνικά  Ευρώπη.
Στόχος να τεθούν οι κοινωνικές προτεραιότητες πολύ ψηλά στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Σύμφωνα με τον σουηδό πρωθυπουργό η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Χρειαζόμαστε λέει ο κ. Λέβεν πιο δίκαιες συνθήκες εργασίας , αποτελεσματικές αγορές εργασίας και έναν ισχυρό κοινωνικό διάλογο που δεν θα αποκλείει κανέναν.
Και όλα αυτά τα λέει ο πρωθυπουργός μίας χώρας που βρίσκεται  στην κορυφή της κατάταξης  του Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης του Ιδρύματος Μπερτελσμαν μαζί με τη Δανία, Φινλανδία, Τσεχία, Σλοβενία, Ολλανδία και Γερμανία, ενώ την τελευταία θέση, την 28η, καταλαμβάνει η Ελλάδα, παρά τις όποιες βελτιώσεις έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.
Με τον Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης (Social Justice Index) το γερμανικό ίδρυμα εξετάζει εδώ και μια δεκαετία τις εξελίξεις στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης με βάση 6 τομείς: Aποφυγή φτώχειας, Aπασχόληση, Παιδεία, Υγεία, Αποφυγή διακρίσεων και Δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.
Σύμφωνα με τον ειδικό κοινωνικών ζητημάτων του ιδρύματος Μπέρτελσμαν Ντάνιελ Σράαντ-Τίσλερ, «κοινωνική δικαιοσύνη» και «ίσες ευκαιρίες» ορίζονται από τους συντάκτες της έκθεσης ως οι δυνατότητες συμμετοχής του κάθε πολίτη στην κοινωνία όπου ζει βάσει των ικανοτήτων του, ανεξάρτητα από το κοινωνικό του υπόβαθρο.
Σύμφωνα με το ίδρυμα Μπέρτελσμαν το 35,6% του ελληνικού πληθυσμού κινδυνεύει με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η έκθεση στην στέρηση υλικών αγαθών σε παιδιά, η οποία αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 26,7% και είναι κατά συνέπεια τριπλάσια από ότι ήταν  πριν από την κρίση. 9,7%  ήταν το 2007.
Παρά το γεγονός ότι  η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε από το 27,7% το 2013 στο 23,7% το 2016, σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι (47,3%). Πριν τέσσερα χρόνια η νεανική ανεργία στην Ελλάδα έφθανε το 58,3%. Την ίδια στιγμή η έκθεση καταγράφει βελτίωση ως προς την πρόσβαση  των νέων 20-24 ετών σε παιδεία, εργασία και εκπαίδευση από 31,3% το 2013 σε 23% το 2016. Ως προς το δημόσιο χρέος, φθάνει πλέον το 181,3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ο Δείκτης Κοινωνικής Δικαιοσύνης βαθμολογεί την Ελλάδα ως εξής με άριστα το 10:

2,53 Αποφυγή φτώχειας
5,27 Πρόσβαση στην Παιδεία
3,46 Απασχόληση
4,36 Κοινωνική συνοχή και αποφυγή διακρίσεων
3,99 Υγεία
3,60 Δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

Τα στοιχεία για την κοινωνική δικαιοσύνη βασίζονται στο βιοτικό επίπεδο των χωρών έτσι δεν είναι εύκολη μία απευθείας σύγκριση . Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι διαφορετικό από αυτό των Σουηδών ή των Γερμανών.
Στη Γερμανία π.χ  θα πρέπει να κατανεμηθεί δικαιότερα ο πλούτος γιατί παρά το γεγονός ότι έχει τη χαμηλότερη ανεργία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ , το 41% των γερμανών ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Επίσης παρατηρείται ότι οι  εργαζόμενοι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό έχουν ξεκάθαρα λιγότερες ευκαιρίες να βρουν δουλειά από ότι οι  Γερμανοί. Ο κίνδυνος φτώχειας, εξαιτίας του  χαμηλού εισοδήματος, δεν έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία,  παρά την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και τα τεράστια πλεονάσματα που διαθέτει . Και το εντυπωσιακό είναι ότι αυξήθηκε μάλιστα ο κίνδυνος της φτώχειας για τους γερμανούς πολίτες που είναι πάνω από 65 χρονών.
Αν αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία φανταστείτε τι θα συμβεί στο μέλλον στην Ελλάδα.