Η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που γεννούν οι κρίσεις.

Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης 27 Μαϊ 2021

Η νόσος covid-19 έφερε τεράστιες ανατροπές στις οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ και στη ζωή των πολιτών.

Αναζητούνται λύσεις που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Η νέα γενιά παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις και αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και η μετάβαση από την επιδοματική πολιτική στο «επιχειρείν» δεν είναι κάτι εύκολο και άμεσο.

Η τελευταία οικονομική αναταραχή μπορεί να δώσει νέα τροπή στη μακροχρόνια συζήτηση για το αν οι επιχειρηματίες γεννιούνται ή γίνονται. Μια συνέπεια της ύφεσης της περασμένης χρονιάς μπορεί να ήταν ότι παρακίνησε πολλούς άριστους αποφοίτους μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων  να ιδρύσουν μια startup επιχείρηση.

Πολλές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων που άντλησαν χρήματα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης, πρόβαλαν την παραδοχή ότι κάποιες από τις καλύτερες επιχειρήσεις γεννήθηκαν στις πιο σφοδρές υφέσεις.

Η ΕΕ καλείται να υλοποιήσει πολιτικές στήριξης που θα έχουν ως κύριο άξονα τις επιδοτήσεις και όχι τις δανειοδοτήσεις.

Το Μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια των πολιτών. Η Διάσκεψη που ξεκίνησε σε όλα τα κράτη-μέλη είναι μια καλή ευκαιρία να διατυπωθούν θέσεις και οράματα.

Οι πολίτες να μιλήσουν για την επόμενη μέρα. Τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών, έχουν το ευρωπαϊκό δημοκρατικό βήμα να τοποθετηθούν.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ σηματοδότησε τη μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από γεωγραφικό χώρο σε γεωπολιτική οντότητα. Η Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά δραστήρια εντός της Ένωσης και άφησε τη σφραγίδα της σε ιστορικές πολιτικές. Υποστήριξε τη Διεύρυνση. Πέτυχε την ένταξη της Κύπρου. Στήριξε τη Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής. Πάλεψε για τις πολιτικές συνοχής από τα ΜΟΠ μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην πανδημία πρωτοστάτησε για τον ευρωπαϊκό εμβολιασμό και το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Περιφρούρησε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα όποτε χρειάστηκε. Με δυο λόγια, ήταν ζωντανό κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η Ελλάδα, παρότι έφτασε στα πρόθυρα της οριστικής ρήξης με την Ένωση, επέλεγε πάντα «περισσότερη Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


«Στο Υπουργείο Εξωτερικών δημιουργήσαμε ψηφιακές υποδομές, για να διευκολύνουμε τον πανελλαδικό διάλογο. Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για μια Ευρώπη ασφαλή, φιλική, με δυνατότητες απασχόλησης, «πράσινη» ανάπτυξη, ψηφιακό μέλλον. Ανοιχτή, με σεβασμό στη διαφωνία των μικρότερων κρατών, που δεν φοβάται τη βασική ασφαλιστική δικλείδα τους (βέτο), αλλά την αξιοποιεί για ευρύτερες συγκλίσεις. Δημοκρατική νομιμοποίηση, επαναπροσδιορισμός του ρόλου της, ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών της είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που προσδοκά η Ευρώπη από αυτή τη φιλόδοξη διαδικασία», συμπληρώνει ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτης.


Η Ελλάδα αλλάζει, διεκδικεί και πετυχαίνει στόχους μέσα από συμμαχίες και συνεργασίες. Απαιτείται επίμονη προσπάθεια στις μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδυτών. Η ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά οι ρυθμοί πρέπει να αυξηθούν.