Η ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Παντελής Καψής 24 Αυγ 2014

Η υπόθεση του αριθμού των αυτοκτονιών σε καιρό κρίσης είναι χωρίς αμφιβολία μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αποτελεί αντικείμενο φτηνής προπαγάνδας – πόσω μάλλον διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων. Ετσι με έκπληξη άκουσα προ ημερών ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ -από τους θιασώτες του Τσάβες- να διεκτραγωδεί την κατάσταση στη χώρα μιλώντας για 6.000 αυτοκτονίες μέσα στην τελευταία τετραετία.

Πρόκειται βέβαια για επανάληψη μιας παραφιλολογίας που έχει πέραση στο Διαδίκτυο, έως τώρα όμως δεν είχε υιοθετηθεί από στελέχη των λεγόμενων θεσμικών κομμάτων – του κ. Παναγούλη εξαιρουμένου. Οχι πια, κατά τα φαινόμενα. Κι αυτό παρά το ότι έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην τριετία 2010-2012 το σύνολο των αυτοκτονιών ήταν 1.362 (1).

Με βάση τις τάσεις προ κρίσης, αυτός ο αριθμός δείχνει μια αύξηση των αυτοκτονιών κατά 250-300 μέσα στην τριετία. Οφείλονται στην κρίση; Πιθανότατα, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 είχαμε μείωση του αριθμού των αυτοκτονιών. Η υπόθεση με άλλα λόγια είναι πολύ σοβαρή για να αναφέρεται ελαφρά τη καρδία στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά με τα στοιχεία και την πραγματικότητα. Πρόσφατα, μάλιστα, φαίνεται ότι αποφάσισε να προσχωρήσει στο μέτωπο όσων αμφισβητούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Ετσι πάλι για πρώτη φορά θεσμικό κόμμα (μετά τους ΑΝΕΛ) μίλησε επίσημα για μείζονα ερωτήματα σχετικά με τα στοιχεία που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο. Το ότι τα στοιχεία έγιναν γνωστά αφότου είχαμε μπει στο μνημόνιο είναι προφανώς μια μικρή λεπτομέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε ότι έχουμε ξεχάσει.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση βέβαια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να συμπλέει με τους καραμανλικούς βουλευτές της ΝΔ που έχουν βαλθεί να ξαναγράψουν την ιστορία. Και αυτοί μεν έχουν λόγο: να αποτινάξουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για το ότι φτάσαμε έως εδώ. Ο κ. Τσίπρας;

Εκεί όμως που πραγματικά έδωσαν ρέστα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο θέμα του εμπάργκο των ροδακίνων από τη Ρωσία. Το ότι θα κατηγορούσαν την κυβέρνηση για αδυναμία να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα και για υποταγή στην τρόικα ήταν αναμενόμενο. Η επίσημη εφημερίδα του κόμματος, ωστόσο, στο κύριο άρθρο της έγραψε το εξής αμίμητο: οι πολίτες, λέει, αναρωτιούνται γιατί από τα αντίμετρα «απουσιάζουν οι εξαγωγές των πολυτελών και άλλων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων». Το εμπάργκο στα φρούτα, προσθέτει, είναι αποτελεσματικότερο μέτρο πίεσης από τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας; Η αποθέωση της θεωρίας της συνωμοσίας για την οποία, βέβαια, ευθύνη έχει η εθελόδουλη κυβέρνηση.

Μόνο που μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο ξέχασαν ότι το εμπάργκο στα ροδάκινα το επέβαλαν οι Ρώσοι. Ο Πούτιν είναι αυτός που τιμωρεί τους αγρότες, όχι η Ευρώπη. Η οποία, παρεμπιπτόντως, πέρα από το μπλόκο στις τράπεζες έχει απαγορεύσει την εξαγωγή όπλων προς τη Ρωσία, καθώς και εξοπλισμού εξόρυξης πετρελαίου υψηλής τεχνολογίας – έπληξε δηλαδή κατ/ εξοχήν τα προϊόντα του βιομηχανικού Βορρά, όχι τα αγροτικά προϊόντα.

Κατά τα άλλα στο τέλος του μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ένα «ρεαλιστικό» πρόγραμμα διακυβέρνησης. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

(1) Εξαιρετικό το σχετικό άρθρο των Α. Αναγνωστόπουλου, Σ. Γεωργανά στο protagon.