—Η εκλογή του κεντροδεξιού Ταγιάνι στο τιμόνι του Ευρωκοινοβουλίου δημιουργεί νέες ισορροπίες και αλλάζει ριζικά τον πολιτικό χάρτη στο Στρασβούργο . Η συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Φιλελεύθερους αλλά και με τους ευρωσκεπτικιστές που ψήφισαν επίσης τον Ταγιάνι, δείχνει ότι η Ευρώπη στρέφεται πια και επίσημα προς τα δεξιά .
Η μεγάλη συμμαχία Δεξιών και Σοσιαλιστών έλαβε τέλος με τους Σοσιαλιστές να είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της ιστορίας.
Τώρα στο Στρασβούργο όλοι συζητούν για τη συμφωνία Ταγιάνι – Φέρχοφσταντ που προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία του Μπρέξιτ αλλά και ότι θα κρατάει σκληρότερη στάση απέναντι στις χώρες που θα παραβιάζουν τους κανόνες δικαίου της ΕΕ. Γεγονός που προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Πολωνίας.
Στις 13 ώρες που κράτησε το “σίριαλ” της εκλογής Ταγιάνι ο Γκι Φερχοφσταντ συμπεριφέρθηκε ως ο άνθρωπος που κινεί όλα τα νήματα ( kingmaker), ως ο απόλυτος ρυθμιστής της εκλογικής διαδικασίας. Ο Φερχοφσταντ γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επέδειξε μεγάλη ιδεολογική “ελαστικότητα” όταν πρώτα προσπάθησε να συμμαχήσει με τους ευρωβουλευτές του Μπέπε Γκρίλο ενώ λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον δεξιό υποψήφιο Ταγιάνι εξοργίζοντας ακόμα και μέλη της ομάδας του .
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι είχε διατελέσει εκπρόσωπος τύπου και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν συνιδρυτής της Forza Italia, ενώ εργάστηκε και στην εφημερίδα του Μιλάνου Il Giornale, ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι.
Τόσο ο Τζιάνι Πιτέλα , ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών , όσο και ο Αντόνιο Ταζιάνι πάντως δεν δίστασαν να προσεγγίσουν τους ακροδεξιούς προκειμένου να έχουν την στήριξη τους . Ακόμα και τους βρετανούς ευρωβουλευτές προσέγγισαν.
Εκείνοι βέβαια ζήτησαν καταρχήν την απομάκρυνση του Γκι Φέρχοφσταντ από τις διαπραγματεύσεις για το Μπρέξιτ για να ψηφίσουν . Όταν έλαβαν ένα ηχηρό όχι από όλους τότε στην τέταρτη ψηφοφορία στήριξαν την υποψηφιότητα Ταγιάνι.
Όλο αυτό το ψηφοθηρικό αλισβερίσι έκανε πάντως αρκετούς Βρετανούς να γράψουν στα κοινωνικά δίκτυα πως η εικόνα που παρουσιάζει η ΕΕ τους έκανε να ψηφίσουν Μπρέξιτ.
Πολλοί είναι εκείνοι που αισιοδοξούν όμως γιατί εκτιμούν πως το ρήγμα που προκάλεσε η ψηφοφορία για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες είναι μια θετική εξέλιξη , γιατί επιτέλους θα υπάρξουν παραγωγικές συγκρούσεις , γεγονός υγιές στη δημοκρατία .
Όπως και νάχει το Πολίτικο λέει ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ακριβώς το αντίθετο του Μάρτιν Σουλτς. Τον αποκαλεί μάλιστα αντι- Σουλτς και αυτό για πολλούς είναι θετικό μια που θα είναι υπάκουος και πιστός υπηρέτης των μεγάλων συναινέσεων που τόσο χρειάζεται η Ένωση. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν, εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Ντηζελγκέιτ , ότι θα ικανοποιεί τα συμφέροντα των διάφορων λόμπι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Ενώ κάποιοι φοβούνται ότι δεν έχει το εκτόπισμα που χρειάζεται να έχει ο πρόεδρος για να κάνει αποτελεσματικό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
—-Κλείδωσε η ημερομηνία για τις γερμανικές εκλογές για τις 24 Σεπτεμβρίου και ο προεκλογικός αγώνας αρχίζει και επισήμως αν και οι Σοσιαδημοκράτες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τον υποψήφιο τους. Αναμένεται να το πράξουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Τώρα νέα δημοσκόπηση φέρει το εθνικιστικό , λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία να συγκεντρώνει 11% , αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα ηγηθεί του προεκλογικού τους αγώνα. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συγκεντρώνουν 38%, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, οι Πράσινοι 9% , το ίδιο και η Αριστερά ενώ οι Φιλελεύθεροι παίρνουν 6% και αυτή τη φορά κατορθώνουν να μπουν στη βουλή.
Όπως όλα δείχνουν οι συσχετισμοί δυνάμεων αναμένεται να αλλάξουν και στη Γερμανία και ήδη οι Πράσινοι δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τους Χριστιανοδημοκράτες μετά τις εκλογές.
Οι δύο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα των Πράσινων της Γερμανίας είναι πολιτικοί που ανήκουν στην πτέρυγα της ρεαλπολιτίκ για αυτό τόσο η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ όσο και ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ τάσσονται ανοιχτά υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού των δύο χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων με το κόμμα των Πρασίνων. Αυτή την προοπτική φαίνεται ότι προτιμά και η καγκελάριος Μέρκελ . Αντιρρήσεις εκφράζουν προς το παρόν μόνο οι Χριστιανοκοινωνιστές.
Βέβαια το αδελφό κόμμα των χριστιανοδημοκρατών από τη Βαυαρία ασκεί εδώ και καιρό σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κ. Μέρκελ στο προσφυγικό και ήδη της κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας της ότι είναι πιθανό να μην στηρίξουν την υποψηφιότητα της για την καγκελαρία σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών.
Θα δούμε τι θα γίνει όταν αρχές Φεβρουαρίου συναντηθούν οι ηγέτες των δύο αδελφών κομμάτων , η κ. Μέρκελ με τον κ. Ζεεχόφερ. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.