Η σύνοδος των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου που συγκαλείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Αμβούργο αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη . Όσο και αν η γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί ήδη να κάνει τα πάντα για να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα , φαίνεται απίθανο να τα καταφέρει.
Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ , ο Βλαντιμίρ Πούτιν , ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ καταλαβαίνει ότι θα δοθεί σκληρή μάχη για όλα .
Και οι τρεις αυτοί άντρες είναι προβληματικοί και απρόθυμοι να συνεργαστούν και η στάση τους στο κλίμα , στον πόλεμο στη Συρία , στο ουκρανικό ζήτημα , στα θέματα δημοκρατίας , ανεξάρτητων αρχών και ΜΜΕ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων .
Ο Ερντογάν επιμένει να μιλήσει στους συμπατριώτες του που μένουν στο Αμβούργο παρά τη ρητή απαγόρευση της γερμανικής κυβέρνησης. Και ο Τραμπ δε φαίνεται διατεθειμένος να πει το ναι στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Σε αυτή την πόλη της βόρειας Γερμανίας θα γίνει και η πρώτη συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του και κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να περιμένει από αυτή τη συνάντηση πέρα από τη θερμή χειραψία. Το βέβαιο είναι ότι στη σύνοδο θα συζητηθούν και οι ρωσικές παρεμβάσεις στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα και η στήριξη που παρείχε ο Πούτιν στον Τράμπ.
Η σύνοδος των G20 είναι ουσιαστικά το βασικότερο φόρουμ για τη παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Και αυτή τη φορά θα συζητηθεί εκτενώς και το θέμα του ελεύθερου εμπορίου αλλά και οι τάσεις προστατευτισμού που έχει εκφράσει ο αμερικανός πρόεδρος.
Ήδη η οικοδεσπότης Άνγκελα Μέρκελ του διεμήνυσε ότι είναι πεπεισμένη ότι ο προστατευτισμός δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση.
“ Στόχος μου είναι από τη συνάντηση του G20 να δοθεί ένα μήνυμα υπέρ των ανοιχτών αγορών και κατά του προστατευτισμού, όπως και υπέρ ενός πολυμερούς εμπορικού συστήματος” είπε η κ. Μέρκελ.
4000 δημοσιογράφοι από 65 χώρες αναμένονται στο Αμβούργο για να καλύψουν τη Σύνοδο.
Ενώ επί ποδός πολέμου τίθενται όλες οι αστυνομικές δυνάμεις μια που οι αρχές φοβούνται βίαιες διαδηλώσεις . Μάλιστα σύμφωνα με έγγραφο που “είδε” το περιοδικό Σπήγκελ το γερμανικό υπουργείο Άμυνας συμβουλεύει τους στρατιώτες να μην κυκλοφορούν τις μέρες της συνόδου με τη στολή τους στους δρόμους για να μη γίνουν στόχος ακραίων στοιχείων.
Περισσότεροι από 20.000 αστυνομικοί περιπολούν ήδη τους δρόμους του Αμβούργου.