Τι χρειαζόμαστε τη δικαστική εξουσία; Γιατί να ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα για δίκες, εξετάσεις μαρτύρων, εφέσεις, Αρειο Πάγο κ.λπ.; Υπάρχει μια πιο απλή λύση για την απονομή δικαιοσύνης. Προσλαμβάνουμε ή υπουργοποιούμε κάποιον οικολόγο και αυτός βγαίνει και οσμίζεται (εκτός από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα) την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων. Ετσι και ο Οικολόγος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης έβγαλε τελεσίδικες αποφάσεις για όλα τα σκάνδαλα. Παλιά και νέα. Από τον Κοσκωτά μέχρι τη Novartis.
Για το τελευταίο σκάνδαλο δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν γνωρίζω ποια πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται, αλλά ξέρω ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» (Θέμα 105,6 FM). Πόθεν, αφού δεν διάβασε τη δικογραφία; Οπως ακριβώς και στο σκάνδαλο των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ξέρει ότι «δεν είναι σκάνδαλο», αφού «το Δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ». Ή, όπως είπε για τη διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν χάσαμε τίποτε, διότι «πείτε μου από ποιον λογαριασμό του Δημοσίου λείπουν 100 δισ. ευρώ;».
Για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ακούει τι λέει ο κόσμος: «Υπάρχει καμιά αμφιβολία ακόμη και σε ένα μικρό παιδί ότι εμπλεκόντουσαν πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο; Και το γεγονός ότι δεν απεδείχθη η ενοχή κανενός δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν τους ξέρει. Ο κόσμος ξέρει ότι υπήρχε εμπλοκή πολιτικών. Απλώς δεν απεδείχθη… Σας λέω ιστορικά στοιχεία».
Μεγάλο πράγμα η μύτη ενός ευαίσθητου οικολόγου, αλλά τα ιστορικά στοιχεία λένε ότι η εκδίκαση του σκανδάλου Κοσκωτά κατέληξε στην καταδίκη δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ και τον θάνατο, αφού προηγήθηκε βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο εντός της δικαστικής αιθούσης, του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα. Αλλά «ο κόσμος ξέρει ότι δεν τιμωρήθηκε κανείς» και εκ του κόσμου αυτού, γνωρίζει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πολλοί νομίζουν πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν κάποιο δαιμόνιο σχέδιο για την παραμονή στην εξουσία. Αν και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία τους, σχέδιο να φέρουν σε πέρας δεν μπορούν ούτε για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια. Και αυτό αποδεικνύεται από τον χειρισμό του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους», τις δηλώσεις υπουργών, τις «αποκαλύψεις» του κ. Παύλου Πολάκη, τις εκτιμήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.
Η απουσία σχεδίου όμως δεν σημαίνει ότι η Δημοκρατία βγαίνει αλώβητη από τους ερασιτεχνισμούς τους. Μπορεί να στήνουν διαρκώς γραφικά πανηγύρια «αποκάλυψης σκανδάλων», μπορεί να διογκώνουν την προηγούμενη διαφθορά, αλλά ταυτοχρόνως φθείρουν τη Δημοκρατία με τις εξαλλοσύνες και την προσπάθειά τους να κρεμαστούν από κάθε ατεκμηρίωτη καταγγελία. Και αυτό θα το πληρώσουμε μαζί με τα 100 δισ. που «δεν λείπουν από κανένα λογαριασμό του Δημοσίου».
kathimerini.gr