Και οι δύο ήταν αουτσάιντερ και η εκλογή τους στον προεδρικό θώκο εξέπληξε τον κόσμο όλο. Έχουν σημαντική διαφορά ηλικίας, διαφορετικές αρχές , άλλο πολιτικό όραμα , άλλο στύλ , προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους , έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και χρησιμοποιούν με διαφορετικούς τρόπους τα ΜΜΕ.
Και όμως τα Ηλύσσια Πεδία περιγράφουν ως εξαιρετικά στενή τη σχέση τους , λένε ότι οι δύο άντρες μιλούν συχνά στο τηλέφωνο , είναι απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ τους και φαίνεται πως έχουν αληθινή χημεία.
Αυτή η χημεία ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει το Παρίσι να γίνει ο προνομιακός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη παραμερίζοντας και τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από τη Γηραιά Ήπειρο και οι πολιτικές της Γερμανίας στο προσφυγικό και στο εμπόριο άνοιξαν τον δρόμο προς την Ουάσινγκτον στον Εμανουέλ Μακρόν . Δεν έμεινε άλλωστε ασχολίαστο το γεγονός πως ο γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ευρωπαίος αρχηγός κράτους που κάνει επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Τραμπ και όχι η Τερίζα Μέι ή η Άνγκελα Μέρκελ.
Ο αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον γάλλο ομόλογο του όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει λόγο και στο Κογκρέσσο .
Τα βλέμματα όλων λοιπόν θα είναι στραμμένα τις επόμενες μέρες στην Ουάσινγκτον ιδιαίτερα μετά την παγωμάρα που επικράτησε στη συνάντηση Μακρόν – Μέρκελ. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ ίσως θελήσει να σπείρει τη διχόνοια στο γαλλογερμανικό άξονα ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα .
Τόσο στη διένεξη στη Συρία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Άσαντ, όσο και στην απόπειρα δολοφονίας του διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία η Γαλλία έθεσε τη Γερμανία προ τετελεσμένων. Το Παρίσι αμέσως κατέστησε σαφές στο Βερολίνο ότι θα προχωρήσει στις απελάσεις των ρώσων διπλωματών ακόμα και αν η γερμανική κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη. Τελικά το Βερολίνο δεν είχε άλλη επιλογή από το να συναινέσει για να εμφανιστεί ο γαλλογερμανικός άξονας ενωμένος και δυνατός απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην περίπτωση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία η Γαλλία τάχθηκε αμέσως στο πλευρό Αμερικανών και Βρετανών ενώ η κ. Μέρκελ καθυστέρησε πολύ να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς τους παραδοσιακούς συμμάχους της Γερμανίας.
Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι ο διάλογος που είχε η γερμανίδα καγκελάριος με δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Όταν ο δημοσιογράφος τη ρώτησε αν εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είχε πει η κ. Μέρκελ κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Μακρόν στο Βερολίνο ότι κάθε νέο ξεκίνημα εμπεριέχει μαγεία, όπως έχει πει ο Χέρμαν Έσσε , η καγκελάριος απάντησε ψυχρά πως όταν το έλεγε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα διαρκούσε τόσο πολύ. Για το λόγο αυτό είπε έβαλαν τη μαγεία στην άκρη αλλά τώρα επανέρχεται σιγά σιγά.
Τώρα πως υπάρχει μαγεία ανάμεσα στον 71χρονο λαϊκιστή αμερικανό πρόεδρο και τον 39χρονο ευρωπαϊστή , φιλελεύθερο γάλλο είναι απορίας άξιον .
Μόλις την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο ο Εμανουέλ Μακρόν είχε πει πως ο εθνικισμός θα βυθίσει την Ευρώπη στην άβυσσο και η μόνη απάντηση σε αυτόν δεν είναι μία αυταρχική δημοκρατία αλλά η ασφάλεια που δίνει η ίδια η δημοκρατία .
Όμως , και αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον , ενώ ο Μακρόν καταδικάζει τον λαϊκισμό και λέει πόσο επικίνδυνοι είναι οι λαϊκιστές , την ίδια στιγμή υιοθετεί μέρος της ατζέντας τους.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του οι αρχές κυνηγούν ανελέητα τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και ο ίδιος ο Μακρόν έχει πει πως κατανοεί τις ανησυχίες που προκαλούν στους πολίτες οι μεταναστευτικές ροές.
Οι υποστηρικτές του Μακρόν βλέπουν τον ακραίο κεντρισμός του ως μία αποτελεσματική πλατφόρμα για να απαντήσει στις ίδιες ανησυχίες που έχει και ο Τραμπ και οι ψηφοφόροι του.
Για αυτό λένε και όταν συναντηθούν στο Λευκό Οίκο οι δύο άντρες θα δουν τα ίδια θέματα διαφορετικά αλλά δεν θα είναι αντίπαλοι . Η προοπτική τους δηλαδή δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετη .
Ο Μακρόν καταλαβαίνει όσο και ο Τραμπ τη λαϊκίστικη διάθεση που έχει συνεπάρει τους πολίτες και των δύο χωρών τους.
Ο Μακρόν όμως, εξηγούν δύο γάλλοι αναλυτές που ζουν στην Ουάσινγκτον , ο Πωλ Ζαζάκ και Μπέντζαμιν Χαντάντ , πιστεύει σε μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος και πως οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν μέσα σε έναν ανοιχτό και συνεργάσιμο κόσμο.
Πάντως όσο και αυτό προκαλεί έκπληξη Μακρόν και Τράμπ έχουν αναπτύξει μία στενή σχέση για την οποία έχει δουλέψει πολύ ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει χημεία με την Άνγκελα Μέρκελ , την οποία θα δει αμέσως μετά τον Μακρόν την Παρασκευή.
Και η Τερίζα Μέι κρατάει τις αποστάσεις της από εκείνον.
Αλλά ο Μακρόν έχει κάνει τα πάντα για να προσεγγίσει τον αμερικανό πρόεδρο . Όλοι θυμόμαστε πως τον υποδέχτηκε την ημέρα της Βαστίλλης στο Παρίσι πριν από ένα χρόνο .
Και συνεχίζει σε αυτό το δρόμο.
Το δώρο που θα κάνει στον Τράμπ έχει στρατιωτική σημασία .
Θα του δωρίσει μία μικρή βελανιδιά που φύτρωσε στο πεδίο των μαχών του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου εκεί όπου οι αμερικανοί πεζοναύτες απέκρουσαν τις γερμανικές δυνάμεις πριν από περίπου έναν αιώνα.
Ακόμα ο Μακρόν δέχτηκε να δώσει αποκλειστική συνέντευξη στο ακροδεξιό αγαπημένο κανάλι του Τραμπ , το Fox News .
Μία κίνηση διπλωματική που θα κατευνάσει τους Ρεπουμπλικάνους και θα ενθουσιάσει την εκλογική βάση του αμερικανού προέδρου.
Παρόλαυτα οι δύο άντρες δεν είναι φίλοι και οι διαφορές που έχουν είναι μεγάλες.
Ο Μακρόν αναμένεται να επικρίνει τα σχέδια του Τράμπ να απεμπλακεί από τον πόλεμο στη Συρία , θα ασκήσει σκληρή κριτική στην απόφαση του να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αλλά στην πρόθεση του να επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα .
Σκληρός θα είναι ο γάλλος πρόεδρος και στο θέμα της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά του . Θα προσπαθήσει να πείσει τον αμερικανό ομόλογο του να μην κάνει πίσω στο θέμα του Ιράν.
Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Fox News αν κάποιος κηρύξει τον πόλεμο εναντίον όλων , αν κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη , πόλεμο στη Συρία , πόλεμο εναντίον του Ιράν , αυτό θα είναι καταστροφή. “Χρειαζόμαστε συμμάχους αυτό θα πω στον πρόεδρο “ είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Από όλα αυτά το πιο δύσκολο και ευαίσθητο θέμα είναι η συμφωνία με το Ιράν. Εδώ και μήνες γάλλοι , βρετανοί , γερμανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή έτσι ώστε ο Τραμπ να μην κάνει πίσω και να κατευναστούν οι όποιες ανησυχίες του και την ίδια στιγμή τα άλλα μέρη , η Κίνα η Ρωσία και το Ιραν να μείνουν ευχαριστημένα .
Ο Τραμπ πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με το Ιραν μέχρι τις 12 Μαϊου όπου είτε θα επαναφέρει τις κυρώσεις , μια πράξη που θα καταστρέψει τη συμφωνία , ή θα μείνει πιστός σε αυτή.
Πλαν B δεν υπάρχει λέει ο Εμανουέλ Μακρόν .
Ας ελπίσουμε ο γάλλος πρόεδρος να κάνει τα μαγικά του στην Ουάσινγκτον.