O σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία αποδίδει καρπούς με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι θα φανταζόταν κανείς.
Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα ανέβασαν το θερμόμετρο στη Γερμανία και ώθησαν την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να δώσει μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη , γεγονός εξαιρετικά σπάνιο , και να απαντήσει στις προτάσεις Μακρόν για τη ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Μάλιστα η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε πως ήταν πολύ καλά διαβασμένη και έκανε ακόμα πιο συγκεκριμένες προτάσεις από αυτές του Γάλλου προέδρου.
Εκείνος δεν είχε εξηγήσει ποτέ με λεπτομέρειες τι εννοεί όταν προτείνει “κοινό προϋπολογισμό “ και “ υπουργό οικονομικών της ΕΕ” .
Αντίθετα η Μέρκελ έκανε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και εξέφρασε την επιθυμία όλα να συμφωνηθούν πριν τις ευρωεκλογές του 2019 για να μην κινδυνεύσει η Ευρώπη.
Όπως είπε η κ. Μέρκελ στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδρά γρήγορα , ανά πάσα στιγμή και αν αναβληθούν οι συζητήσεις η Γερμανίδα καγκελάριος φοβάται πως μπορεί να κινδυνεύσουν για έναν ολόκληρο χρόνο οι υποτροφίες Εράσμους , να καθυστερήσει η διεύρυνση της Frontex και η υλοποίηση σημαντικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο Μακρόν μπορεί να μην ενθουσιαστεί με τις προτάσεις Μέρκελ για το μέλλον της ευρωζώνης αλλά το παράδειγμα της Ιταλίας μπορεί να προβλημάτισε και να αφύπνισε και το Παρίσι γιατί έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο πως δεν υπάρχουν πολλές χώρες που συντάσσονται με τη Γαλλία στο ζήτημα της γρήγορης και βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η Ανγκελα Μέρκελ λέει ναι στη δημιουργία ενός επενδυτικού προϋπολογισμού . Θέλει όμως να είναι μικρός και να κινείται σε μικρό διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων και όχι να είναι ένα ποσοστό επί του ΑΕΠ της Ευρώπης όπως προτείνει ο Μακρόν.
Στο ζήτημα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η Μέρκελ προκρίνει την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ, που θα πρέπει να στηρίζει οικονομικά και σε μακροπρόθεσμη βάση τις χώρες μέλη όταν κινδυνεύει το σύνολο της Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος προτείνει το νέο ταμείο να έχει και τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης (κάνει λόγο για 5ετή προγράμματα) χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω εξωτερικών παραγόντων.
Σε αντίθεση με τον Μακρόν το Βερολίνο βάζει πάντα και παντού το ζήτημα των αυστηρών προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληροί μία χώρα για να πάρει δάνειο ενώ υποστηρίζει πως το ΕΝΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογεί μόνο του την οικονομική κατάσταση όλων των χωρών μελών και να αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους των κρατών της ευρωζώνης.
Μία βασική διαφορά ανάμεσα στις προτάσεις Μακρόν και σε αυτές της Μέρκελ είναι ότι η γερμανίδα καγκελάριος θέλει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο να ελέγχεται από τα εθνικά κοινοβούλια και όχι από την Κομισιόν .
Στο ζήτημα της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης η Μέρκελ τάχθηκε πρώτη φορά υπέρ και μάλιστα είπε πως σε αυτή τη δύναμη θα μπορούσε να ενταχθεί και η Βρετανία μετά το Μπρέξιτ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί και τη δημιουργία μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής αρχής διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Αυτή η αρχή θα αναλάβει το ζήτημα της χορήγησης ασύλου κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ επί τη βάση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νόμου για το άσυλο.
Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι η κ. Μέρκελ συμφωνεί μεν απολύτως με τη δημιουργία πανευρωπαϊκής λίστας εκλογής των ευρωβουλευτών αλλά τονίζει πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα.
Από τις Βρυξέλλες χάρηκαν πολύ με τη συνέντευξη και τις προτάσεις Μέρκελ γιατί θεωρούν πως είναι πολύ πιο κοντά στις προτάσεις Γιούνκερ από ότι σε αυτές του Μακρόν.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν ενθουσιάστηκε . Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν πως είναι θετική η κίνηση Μέρκελ γιατί αποδεικνύει την δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά πρόσθεταν πως πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα τόσο στο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης όσο και στο κοινό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Στο ιταλικό μέτωπο τώρα Μέρκελ και Μακρόν αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο δίνοντας τηλεφωνικά συγχαρητήρια στον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας.
Τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έβγαλε την Ιταλία από την ευρωζώνη ούτε μείωσε τις αποδοχές των βουλευτών όπως είχε δηλώσει ότι θα κάνει ο ηγέτης των Πέντε Αστεριών Λουίτζι Ντι Μάιο αν το κόμμα του γινόταν κυβέρνηση.
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο κράτησε μόλις 15 λεπτά και το πρώτο ραντεβού του Ιταλού πρωθυπουργού στο εξωτερικό είναι η συνάντηση των G7 στον Καναδά . Για τον υπουργό εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είναι η σύνοδος των ομολόγων του αύριο στο Λουξεμβούργο όπου θα συζητήσουν για το αγαπημένο του θέμα το προσφυγικό.
Εξελίξεις είχαμε όμως και στην Ισπανία όπου ο Πέδρο Σαντσεθ δεν πρόλαβε καλά καλά να ορκιστεί πρωθυπουργός και οι Καταλανοί που επιθυμούν την απόσχιση τους και οι οποίοι τον στήριξαν στην προσπάθεια του να διώξει τον Μαριάνο Ραχόι από τον πρωθυπουργικό θώκο , τον κάλεσαν να συζητήσει μαζί τους και να πάρει ρίσκα προκειμένου να λυθεί το ζήτημα .