Η Άνγκελα Μέρκελ καλεί Ευρώπη

Οντίν Λιναρδάτου 30 Μαϊ 2017

Η γερμανίδα καγκελάριος μία ακόμη φορά έδειξε την πορεία  που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την ευγένεια που τη διακρίνει η ευρωπαϊστρια  Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι μετά τις συζητήσεις και επαφές των τελευταίων ημερών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και των G7 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ένωση πρέπει να στηριχθεί από εδώ και πέρα στις δικές της δυνάμεις.
Η ενότητα της Ευρώπης και η διαφύλαξη των αρχών μας είναι από  εδώ και στο εξής μόνο δική μας υπόθεση είπε η γερμανίδα καγκελάριος .
“ Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τη τύχη μας στα δικά μας χέρια – φυσικά διατηρώντας τις φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία  και  τις σχέσεις καλής γειτονίας με άλλες χώρες ακόμα και με τη Ρωσία “ είπε η κ. Μέρκελ μιλώντας στο Μόναχο σε προεκλογική συγκέντρωση του  αδελφού κόμματος  των Χριστιανοδημοκρατών τους Χριστιανοκοινωνιστές. Και συνέχισε “ Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι από εδώ και πέρα μόνοι μας θα παλέψουμε για το μέλλον μας και τη μοίρα μας”.
Εδώ και αρκετό διάστημα η Ανγκελα Μέρκελ καλεί τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες όμως τώρα οι δηλώσεις γίνονται αμέσως μετά τις επαφές που είχε τόσο με τον Ντόναλντ Τράμπ όσο και με την Τερεζα Μέι και αποδεικνύουν το χάσμα που χωρίζει πια Ουάσιγκτον και Λονδίνο από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Ο αμερικανός πρόεδρος τουιτάρισε , μετά τη σύνοδο των 7 πλουσιότερων κρατών στην Ταορμίνα ,  ότι θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη δέσμευση  τους στην εξαιρετικά σημαντική συνθήκη για το κλίμα την ερχόμενη εβδομάδα .
Οι άλλες χώρες , ο Καναδάς , η Γαλλία , η Γερμανία , η Ιταλία , η Ιαπωνία και η Βρετανία , δήλωσαν ήδη την απόλυτη δέσμευση τους στη συνθήκη αυτή.
Οι σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες ,  με τον Τραμπ  , σύμφωνα με το περιοδικό Σπήγκελ , να χαρακτηρίζει τη Γερμανία πολύ πολύ κακή  . Χρειάστηκε μάλιστα ο διευθυντής του συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας των ΗΠΑ Γκάρι Κόν να διευκρινίσει αργότερα ότι ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν μόνο στο θέμα των πλεονασμάτων και του γερμανικού εμπορίου και δεν καταδικάζει συνολικά τη Γερμανία.
Η Μέρκελ δεν ανέφερε ποτέ με το όνομα του τον Τράμπ , είπε όμως ότι οι συνομιλίες των 7 ήταν εξαιρετικά δύσκολές και ήταν  “ έξι  εναντίον ενός “.
Η κ. Μέρκελ χρησιμοποίησε εντελώς διαφορετικό τόνο μιλώντας για τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν . Του ευχήθηκε κάθε επιτυχία και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει όσο μπορεί τη Γαλλία σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η γαλλογερμανική ατμομηχανή της Ευρώπης που δεκαετίες αποτελούσε την κινητήριο  δύναμη της γηραιάς ηπείρου .
Η ομιλία της γερμανίδας καγκελαρίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας έδωσε το στίγμα της  προεκλογικής της εκστρατείας. Στίγμα καθαρά ευρωπαϊκό .
Η κ. Μέρκελ θα κάνει σημαία της την ενότητα της ΕΕ απέναντι σε όλους τους εξωτερικούς εχθρούς ή όπως θα το έλεγε εκείνη απέναντι στους συμμάχους που ακολουθούν διαφορετικούς αξιακούς δρόμους.
Η Ανγκελα Μέρκελ εκλέγεται καγκελάριος από το 2005 και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τη φέρουν να κερδίζει και αυτές τις εκλογές . Η δυναμική που ανέπτυξε το πρώτο διάστημα ο νέος επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς φαίνεται πως εξανεμίζεται μπροστά στη ήρεμη δύναμη της Μέρκελ.
Στο γαλλικό μέτωπο τώρα κρίσιμη αναμένεται να είναι και η σημερινή συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν .
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα απέναντι στον Πούτιν . Ο Μακρόν άλλωστε είχε κατηγορήσει προεκλογικά ανοιχτά τον Πούτιν για προσπάθεια παρέμβασης στις γαλλικές εκλογές προς όφελος της Μαρίν Λεπέν την οποία και χρηματοδοτούσε το Κρεμλίνο εδώ και πολύ καιρό. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Μακρόν ήταν ο μοναδικός μη – πουτινικός υποψήφιος αυτών των εκλογών στη Γαλλία.
Ο γάλλος πρόεδρος δεν παύει βέβαια να λέει ότι ο διάλογος με τη Μόσχα είναι ζωτικής σημασίας αν θέλει η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία έναν μεγάλο αριθμό διενέξεων.
Οι σχέσεις Μόσχας – Παρισιού πάντως δεν  περνούν τις καλύτερες στιγμές τους . Η συνάντηση θα γίνει στο παλάτι των Βερσαλιών όπου φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στον ρώσο τσάρο Μέγα Πέτρο . Η έκθεση , σύμφωνα με αναλυτές , αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να γίνει το νέο ξεκίνημα στις γαλλορωσικές σχέσεις.
Ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Ολάντ Ζακ Οντιμπέρ  επισημαίνει το γεγονός ότι φέτος ο Πούτιν δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο των επτά πλουσιότερων χωρών . Και αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις Μόσχας – Δύσης δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο τους.
Ο Οντιμπέρ εξηγεί όμως ότι στον Πούτιν αρέσουν πολύ οι συμβολισμοί και είναι χρυσή ευκαιρία για την αναθέρμανση των σχέσεων Γαλλίας – Ρωσίας τα εγκαίνια της έκθεσης για τον τσάρο Μέγα Πέτρο στις Βερσαλίες. Έχει μία δόση μεγαλείου η υποδοχή του Πούτιν στο παλάτι των Βερσαλιών , και αυτό δεν θα αφήσει ασυγκίνητο τον ρώσο πρόεδρο.
Η έκθεση γίνεται με αφορμή την επέτειο των 300 ετών από την πρώτη επίσκεψη του διάσημου για το ευρωπαϊκό του γούστο  Τσάρου  στη Γαλλία .