Στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ήταν η επιτομή της ευωχίας του ανέμελου κρατισμού. Ηταν ο θρίαμβος του κιτς του νεοπλουτισμού.
Δεκάδες περίπτερα υπουργείων και κρατικών φορέων, πολυτελείς δεξιώσεις, πανάκριβα δώρα. Το Παλατάκι στο Καραμπουρνάκι στέναζε από τις χιλιάδες των καλεσμένων της κυβερνητικής δεξίωσης. Τα βράδια, τα μπουζουκομάγαζα της Θεσσαλονίκης βούλιαζαν από τους επιφανείς επισκέπτες και τους κάθε είδους παρατρεχάμενους. Τα λουλούδια στους τραγουδιστές ήταν αμέτρητα, ενώ ο αριθμός από τα σπασμένα πιάτα ήταν το μέτρο της οικονομικής δύναμης και της πολιτικής ισχύος.
Στα χρόνια της κρίσης τα φαινόμενα αυτά συμμαζεύτηκαν, χωρίς όμως να εκλείψουν. Παράλληλα, ο διεθνής χαρακτήρας ήταν μάλλον ένας ευφημισμός, ένα ντεκόρ για την έναρξη της πολιτικής χρονιάς, που παραδοσιακά εκκινεί με την ομιλία του Πρωθυπουργού και τις επισκέψεις των πολιτικών ηγετών. Ηταν πλέον φανερό σε όλους ότι η συνέχιση αυτού του παρωχημένου μοντέλου λειτουργίας δεν εισέφερε καμία προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.
Αναπόφευκτα, πολλοί έθεσαν το ερώτημα για τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της ΔΕΘ. Ερώτημα που είναι άρρηκτα δεμένο με το αν θα πρέπει να μείνει στον υφιστάμενο χώρο ή να μεταφερθεί κάπου αλλού, όπως έχει προτείνει για παράδειγμα ο Παναγιώτης Γκλαβίνης, υποστηρίζοντας ότι ο πλέον κατάλληλος χώρος είναι δίπλα στο αεροδρόμιο.
Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ανακοίνωσε, με θριαμβευτικό τόνο, «ένα πρόγραμμα έργων, δράσεων και παρεμβάσεων με το πιο εμβληματικό αυτών να είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, σε συνδυασμό με την απόδοση δεκάδων στρεμμάτων στην πόλη για πράσινο και αναψυχή». Από τις δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παραμονή της ΔΕΘ στον υφιστάμενο χώρο.
Σίγουρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με περισσότερες λεπτομέρειες για τις κυβερνητικές προθέσεις και αποφάσεις. Τον έχει πάντως προλάβει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας που έχει δηλώσει ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ, με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά αυτές οι διακηρύξεις έχουν το στίγμα του παλιού καλού κρατισμού. Πουθενά δεν έχει αναφερθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πουθενά δεν έχει επισημανθεί ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να είναι κρατικό μονοπώλιο.
Ενδεικτικό των αδυναμιών του κρατικού τομέα είναι το γεγονός πως το 2018 ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo είχε δηλώσει ότι ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προβλέπεται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα γινόταν εντός του 2019, ενώ πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να δρομολογηθεί μέσα στο 2020».
Ας επαναλάβουμε το αυτονόητο: υπάρχουν διεθνείς φορείς με πολυετή τεχνογνωσία στο πώς οργανώνεται ένας εκθεσιακός χώρος, πώς λειτουργεί, πώς τοποθετείται στον διεθνή χάρτη του εκθεσιακού τουρισμού. Η ενεργός συμμετοχή τους στην ανάπλαση της ΔΕΘ είναι εχέγγυο επιτυχημένης λειτουργίας. Θα το τολμήσει η κυβέρνηση;
Αλλιώς, το κιτς θα επιστρέψει μεταλλαγμένο.