Η είδηση είναι σημαντική και αφορά την El Pais, μια από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες σε παγκόσμια κλίμακα, που κυκλοφορεί από το 1976. Να ληφθεί υπ’ όψη πως η ισπανική γλώσσα δεν περιορίζεται μόνο στην ιβηρική χερσόνησο, αλλά η χρήση της είναι απλωμένη σε όλη τη Λατινική Αμερική και όχι μόνο. Αλλά, όταν διαβάζουμε πως: «Η πρώτη σε κυκλοφορία ισπανική εφημερίδα, η El Pais, ενδέχεται να βάλει τέλος στην έκδοσή της με χαρτί και να γίνει κυρίως ηλεκτρονική, κάτι που αποτελεί παγκόσμια τάση στις εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας, πίεση οι οποίες δέχονται από το Ίντερνετ», κάτι μου λέει πως σύντομα (και αναπότρεπτα) η… «μόδα» θα φτάσει κι εδώ με την κρίση και την πτώση των πωλήσεων των καθημερινών ελληνικών εφημερίδων.
Όντως, ιδιαίτερα από το 2008, με το οποίο ξεκινάνε τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα της οικονομικής κρίσης, αρχίσαμε να διαβάζουμε για την πτώση των πωλήσεων των εφημερίδων στους σχετικούς πίνακες. Αυτό συνεχίζεται έως σήμερα, παρ’ όλο που τα bonus (οι πολυποίκιλες προσφορές) καλά κρατούν, αλλά το μέλλον τού έντυπου Tύπου και στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε πως είναι αβέβαιο…
Να κρατήσουμε και το γεγονός της βρετανικής Independent η οποία εκδίδεται πλέον αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της El Pais Αντόνιο Κάνιο: «Μπορούμε ήδη να υποθέσουμε πως μόνο μια μειονότητα έχει πια τη συνήθεια να αγοράζει εφημερίδα από το περίπτερο». Αυτό είναι ένας σοβαρός δείκτης που λέει πως μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγοράζουν από το περίπτερο. Οι υπόλοιποι αναζητούν την ενημέρωσή τους από το διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρω πως η έντυπη El Pais μειώθηκε πέρυσι κατά 15%, κατεβαίνοντας στα περίπου 220.000 φύλλα, αλλά οι επισκέπτες τής έκδοσής της στο Ίντερνετ σημείωσαν αύξηση κατά 15,3% φθάνοντας τον μηνιαίο μέσο όρο των 13,5 εκατομμυρίων!
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ του ηλεκτρονικού τύπου και κάτι τέτοιο θα πρέπει να το χωνέψουμε όλοι εμείς οι… παλαιότεροι που προσπαθούμε να κρατήσουμε τον παλαιότερο χρόνο (και τα εργαλεία του) «διασώζοντάς τον» από το τσουνάμι των σύγχρονων εξελίξεων, ακόμα κ α ι στον χώρο της καθημερινής ανάγνωσης… Οι νοσταλγοί τού παλαιού τρόπου ζωής ας προετοιμαστούν για ριζικές αλλαγές, τις οποίες θα είναι δύσκολο να εφαρμόσουν στις νέες συνθήκες ανάγνωσης. Ο ηλεκτρονικός Τύπος είναι μια πραγματικότητα η οποία διαφέρει πολύ από την «εικονική». Βέβαια το θέμα με το οποίο καταγίνομαι σ’ αυτό το σχολιάκι μου, είναι ποικιλοτρόπως επαναλαμβανόμενο και έχει τεθεί πολλές φορές στο τραπέζι των συζητήσεων και των προβληματισμών. Έχω παρακολουθήσει και ειδικές ημερίδες σε σοβαρά Συνέδρια κι έχω συμμεριστεί τον συναισθηματικό «πόνο» των κλασικών αναγνωστών ή (σε αντίστοιχη περίπτωση) των «οπαδών» του βινυλίου, που αντιμάχονται τη ροή της εποχής με τις γνωστές φαντασιώσεις πως δήθεν μπορούν να διακόψουν και να αναστρέψουν την εξέλιξη των Μέσων επικοινωνίας…
Το θέμα είναι γενικότερο και αφορά στην εξέλιξη των πάντων, μέσα από τα καθημερινά τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία οφείλουν να ανατρέπουν τις παλαιότερες συνήθειες των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη γη.
Είναι πολύ απλό: Τα έντυπα Μέσα πλέον κοστίζουν πολύ ακριβά στον εκδότη τους. Για να διατηρήσει ο τελευταίος το Μέσον του, θα το μετατρέψει σε ό,τι του επιτρέπει να το συνεχίσει με σύγχρονο τρόπο, και αυτό, προς το παρόν, σημαίνει την προοδευτική εξαφάνιση του τυπωμένου χαρτιού. Όσοι αρέσκονται (μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου) να μυρίζουμε τις ευωδίες τού τυπογραφείου στο χαρτί, θα πρέπει να το ξανασκευτούμε σοβαρά.
Ας προετοιμαστούμε λοιπόν να αποχαιρετήσουμε ό,τι οι καιροί απαιτούν…
Πηγή: Τέλος το χαρτί για την El Pais – Θα μετατραπεί σε ηλεκτρονική