Σε τέσσερις ενότητες, επικέντρωσε ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργικό συμβούλιο.
Σε ένα θέμα, για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε καθόλου, «Στους τοκογλύφους δανειστές, που θέλουν να λεηλατήσουν την χώρα και να υποτάξουν την Αριστερή της Κυβέρνηση».
α) Μίλησε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogrοup.
Επανέλαβε, σε μικρογραφία το 2015, με το όχι στην αρχική πρόταση της Τρόικας, το ηρωικό δημοψήφισμα και τον νικηφόρο συμβιβασμό, του τρίτου μνημονίου.
Ως πιο θετικό σημείο της απόφασης, ανέφερε την δέσμευση της Κομισιόν, να στηρίξει την έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.
Δηλαδή, αυτό που είχε δώσει η Τρόικα, το 2014, στην προηγούμενη κυβέρνηση, κατά την συζήτηση της 5ης αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου.
β) Περιέγραψε αναλυτικά, το οικονομικό του σχέδιο, που περιλαμβάνει, έξοδο στις αγορές χρήματος, ξένες και εγχώριες επενδύσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση και χτύπημα της γραφειοκρατίας.
Ένα σχέδιο, που στην περιγραφή του, υιοθετεί πλήρως την λογική της οικονομίας της αγοράς, αφήνοντας πίσω κάθε αριστερό υπαινιγμό, έστω για μικτή οικονομία.
Την ενότητα αυτή, την βρίσκω ενδιαφέρουσα, αλλά δύσκολη, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
γ) Μίλησε, για την έναρξη, από τον επόμενο μήνα και μέχρι της αρχές του 2018, ενός κύκλου διαλόγου στις 13 Περιφέρειες, όπως και με τους εκπροσώπους των κοινωνικών τάξεων, για την νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.
Δηλαδή, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας τους και αφού θα έχουν εκπνεύσει, τα 2/3 του χρόνου υλοποίησης του 5ου ΕΣΠΑ.
δ) Περιέγραψε αναλυτικά, 5 θέματα, που απασχολούν την δικαιοσύνη και τις εξεταστικές επιτροπές, της βουλής.
Εξοπλισμοί, Ζήμενς, Νοβάρτις, Ντυνάν και Noor one.
Θέματα, δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως και εγκληματικές πρακτικές, από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, δυστυχώς υπήρχαν, ακόμη χειρότερα, συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, όπως και των υψηλών κλιμακίων της δικαιοσύνης, είναι μεγάλες.
Το χειρότερο όμως, είναι ότι η κάθε κυβέρνηση, με δυσανάλογη σκανδαλολογία και κάθε είδους παρεμβάσεις, προσπαθεί κυρίως, να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Πράττει, λίγα για την διαφάνεια και την θεσμική της οχύρωση και περισσότερο σκανδαλολογεί και αρνείται κάθε έλεγχο, για θέματα που προκύπτουν, στην δική της θητεία.
Όλα αυτά, μας δείχνουν, ότι η χώρα βυθίζεται στην παρατεταμένη κρίση και παρά την αναμενόμενη κυβερνητική αισιοδοξία, τα δυσκολότερα είναι μπροστά.
Η κυβέρνηση, έχασε απίστευτο χρόνο, για να προπαγανδίζει την αγωνιστικότητα και να καταγγέλλει μονότονα, για κάθε πρόβλημα τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Πως η χώρα, να βγει από την κρίση, όταν όλοι δηλώνουν, ότι χωρίς εθνική συνεννόηση, δεν πάμε μπροστά και ταυτόχρονα, όλοι με πρώτη την Κυβέρνηση, κάνει το αντίθετο;
Πώς θέλουν, Εταίροι, δανειστές και επενδυτές, να τους πάρουν στα σοβαρά και να επενδύσουν, στην Ελλάδα;
Το 50%των πολιτών και ιδιαίτερα οι νέοι, δεν πιστεύουν, κανέναν.
Το υπόλοιπο, σε μεγάλο βαθμό, παρακολουθεί την αδιέξοδη πορεία και αναπαράγει, την πόλωση και την σύγκρουση, έχοντας, εδώ και ένα χρόνο παγιώσει και την δημοκοπική του συμπεριφορά.
Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, για να ανατρέψουν, αυτήν την αδιέξοδη πραγματικότητα.
Το Καλοκαίρι, θα είναι δύσκολο, αλλά ήρεμο, εκτός απροόπτου.
Ο Χειμώνας φέτος, θα ξεκινήσει από τις αρχές του Φθινόπωρου, θα είναι βαρύς και μακρύς.