Η Αίγυπτος στόχος των τζιχαντιστών

Οντίν Λιναρδάτου 11 Απρ 2017

Η Αίγυπτος έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στη Μέση  Ανατολή γιατί  η χώρα έχει τους περισσότερους χριστιανούς στην ευρύτερη περιοχή, με ποσοστό  που αγγίζει το 10%  του πληθυσμού.  Η Αίγυπτος  αποτελεί  δε το κέντρο της ισλαμικής διανόησης. Όλα αυτά πρέπει  να τα έχουμε κατά νου όταν προσπαθούμε να δούμε γιατί αυτή η χώρα αποτελεί στόχο των τζιχαντιστών.
Όπως γράφουν οι Νιού Γιορκ Τάιμς  οι τζιχαντιστές θέλουν τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της  Αιγύπτου. Ο διπλός αυτός στόχος ήταν εμφανής στις δύο  τρομοκρατικές επιθέσεις   στην πόλη Τάντα και στην Αλεξάνδρεια. Οι  δύο επιθέσεις έγιναν  την Κυριακή των Βαΐων  για να έχουν διεθνή αντίκτυπο . Και ας μη ξεχνάμε πως πραγματοποιήθηκαν και μόλις δύο ημέρες μετά την επιστροφή του προέδρου Σίσι   από την Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε  με τον ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τον αιγύπτιο πρόεδρο  ως έναν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ  στη μάχη ενάντια  στην ισλαμιστική βία. Στο όνομα αυτής της συμμαχίας η Ουάσιγκτον παραβλέπει  το γεγονός ότι  το καθεστώς Σίσι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα . Αυτό που προέχει για την Ουάσιγκτον  γράφουν  οι Νιου Γιορκ Τάιμς, είναι  ότι ο  Σίσι  είναι αποφασισμένος να πολεμήσει  το Ισλαμικό Κράτος και να προστατεύσει τη χριστιανική κοινότητα. Ο Σίσι μετά το διπλό χτύπημα  κήρυξε την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναθέτοντας τη φύλαξη των εκκλησιών στις δυνάμεις του στρατού, ενώ τη χώρα  πρόκειται να επισκεφθεί στο τέλος  Απριλίου ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας  Πάπας Φραγκίσκος.
Οι τρομοκράτες θέλουν  να χαράξουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες της Αιγύπτου  και να φέρουν την αιγυπτιακή ηγεσία μπροστά σε ένα  δίλημμα : πώς να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική τρομοκρατία χωρίς να φανεί ότι υπερασπίζεται τους χριστιανούς εις βάρος των μουσουλμάνων.
Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε και τον Μάρκους Ρόντε οι επιθέσεις εναντίον των Κοπτών άρχισαν να κλιμακώνονται μετά την καθαίρεση του πρώην  προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μούρσι που ανήκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα . Αποκορύφωμα ήταν η μαζική καταστροφή χριστιανικών εκκλησιών  τον Αύγουστο του 2013. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πολλοί Αιγύπτιοι που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους πιστεύουν  ότι ο νυν πρόεδρος και στρατηγός Αλ Σίσι, που έχει στενές σχέσεις με τον  Πάπα των Κοπτών, ήταν ουσιαστικά υπεύθυνος για την καθαίρεση του Μούρσι. Και πιστεύουν ότι οι χριστιανοί ευθύνονται για την πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  και την αποτυχία τους να προσδώσουν ξανά έναν ισχυρό ρόλο στο σουνιτικό Ισλάμ . Αυτό το κλίμα εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους .
Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό χωρίς χρονοδιαγράμματα αυτή τη φορά . Αναστασιάδης και Ακιντζή συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν και ήδη προγραμμάτισαν τις τέσσερις επόμενες συναντήσεις τους .
Τρεις και πλέον ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, μετά το πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσε περίπου δύο μήνες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν   χρονοδιαγράμματα ούτε τίθεται ζήτημα αναβάθμισης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο  τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί  όρισαν άλλες τέσσερις συναντήσεις   η πρώτη  θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη  20 Απριλίου. Αύριο αρχίζουν εκ νέου  οι συναντήσεις των τεχνοκρατών – διαπραγματευτών , οι οποίοι θα ετοιμάσουν τις  προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου  και θα επιβεβαιώσουν τις συγκλίσεις  που έχουν  ήδη επιτευχθεί.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  ευχήθηκε ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων  να οδηγήσει σε τέτοιες συγκλίσεις που θα φέρουν τη λύση  . Συγκλίσεις που θα   συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και θα δημιουργούν ένα κράτος λειτουργικό το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του  τις ανησυχίες όλων των πλευρών. Πρόσθεσε πως μία  διάσκεψη όπως αυτή της Γενεύης, θα μπορεί να καταστεί δυνατή  μόνο όταν υπάρξει τέτοια πρόοδος η οποία να επιτρέψει τη συζήτηση για τις εγγυήσεις.
Αφορμή για τη διακοπή  των διαπραγματεύσεων ήταν η απαράδεκτη  απόφαση της κυπριακής βουλής  ( μετά από πρόταση των κύπριων φασιστών ) να γιορτάζεται στα σχολεία η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 . Ενός δημοψηφίσματος που αποτέλεσε κενό γράμμα  εδώ και 60 χρόνια και που τότε είχε διεξαχθεί από την Εκκλησία έξω από τους ναούς .   Η στάση αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον Μουσταφά  Ακιντζί,  ο τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αρνητική στάση και αποχώρησε από τις συνομιλίες. Από εκείνη τη στιγμή  τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και άλλοι παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας, κατέβαλαν προσπάθειες για να επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο Ακιντζή συμφώνησε στην επανέναρξη των συνομιλιών μόνο  όταν η κυπριακή βουλή, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή, άλλαξε την αρχική της απόφαση και ανέθεσε στον υπουργό Παιδείας να αποφασίζει ποιες επέτειοι θα τιμώνται στα σχολεία. Η απόφαση ικανοποίησε τον κ. Ακιντζί ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόσκληση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών.