Σε άρθρο στο ??ΒΗΜΑ?? (Κλιματική αλλαγή, υδάτινοι πόροι και γεωπολιτικές εντάσεις) είχαμε ασχοληθεί με το πρόβλημα του νερού και τις εντάσεις που προκαλεί σε διάφορες περιοχές στον κόσμο. Ειδικότερα για τις σχέσεις Αιγύπτου και Αιθιοπίας, οι εξελίξεις στην Λιβύη και η συμμαχία μας με την χώρα του Νείλου δίνουν την εντύπωση ότι η φίλη χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα διπλού μετώπου. Το ένα μέτωπο είναι βέβαια η Λιβύη. Ο φόβος διολίσθησης της Λιβύης στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας και του σουνιτικού ριζοσπαστισμού απειλούν άμεσα το καθεστώς του Σίσυ από τον κίνδυνο των ??Αδελφών Μουσουλμάνων??. Όλοι θυμάστε την ??αραβική άνοιξη?? στην Αίγυπτο κατά της απόπειρας επιβολής ισλαμικού καθεστώτος στην διάρκεια της διακυβέρνησης από τους Μουσουλμάνους Αδελφούς του Μόρσι. Η εξέγερση κατέληξε σε στρατιωτική δικτατορία. Η Δύση με ανακούφιση δέχτηκε τον σωτήρα στρατηγό ως τελευταίο ανάχωμα στην στρατηγικής σημασίας χώρα της διώρυγας του Σουέζ.
Έκτοτε οι ισορροπίες δυνάμεων είναι εύθραυστες ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια με την οικονομία της Αιγύπτου να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Με την προκλητική επέμβαση της Τουρκίας υπέρ της Δυτικής Λιβύης οι ισορροπίες ανατράπηκαν και ο στρατηγός Χαφτάρ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η ήττα του είναι προδιαγραμμένη. Με αφορμή την διεκδίκηση της Σύρτης, λιμάνι-κόμβο για την Μέση Ανατολή, οι Αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις είδαμε να παρατάσσονται επιδεικτικά στα σύνορα των δυο χωρών.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε. και εκτός κοινοτικής ατζέντας, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν την ειρηνευτική συμφωνία και την εμπλοκή της Ευρώπης με την ναυτική παρουσία της επιχείρησης ??Irini?? προκειμένου να σταματήσουν οι άμεσες ή έμμεσες (μέσω μισθοφόρων) πολεμικές επιχειρήσεις, απαγορεύοντας τις πωλήσεις όπλων στα αντίπαλα στρατόπεδα. Οι τρεις χώρες απειλούν με κοινή τους προειδοποίηση με την επιβολή μέτρων σε όσους παραβιάζουν την συμφωνία. Φυσικά η απειλή δεν αφορά τους Ρώσους που βρίσκονται στο πλευρό του Χαφτάρ μέσω ιδιωτικού στρατού – Wagner- . Ο Πούτιν δεν έχει ειδικά συμφέροντα, αλλά θέλει να δηλώσει ήπια την παρουσία του. Η απειλή αφορά κατά κύριο λόγο την Τουρκία. Που παρεμβαίνει όχι μόνο με μισθοφόρους της βόρειας Συρίας και εξοπλισμό, αλλά και απροκάλυπτα με την παρουσία ναυτικών δυνάμεων, την στιγμή που και αυτής η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση. Όλο αυτό το κουβάρι περιλαμβάνει και την πτυχή της συμφωνίας για την μοιρασιά της ΑΟΖ που θίγει άμεσα τα Ελληνικά συμφέροντα, όπως ξέρετε.
Ας δούμε τώρα το δεύτερο μέτωπο.
Η μόνη ορθόδοξη χώρα της Αφρικής είναι η Αιθιοπία. Ύστερα από δεκαετίες πολιτικής αστάθειας και εξάρτησης από την Σοβιετική Ένωσης τo 2018 ο Abyi Ahmed εξελέγη πρωθυπουργός πετυχαίνοντας την ειρήνευση με την Ερυθραία ύστερα από χρόνια πολέμου. Ένα χρόνο μετά βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης . Στην εξωτερική πολιτική στράφηκε στην Δύση ,υιοθετώντας πολιτικές προέλκυσης κεφαλαίων. Καθώς γεωγραφικά βρίσκεται στο τέλος της άγονης υποσαχάριας Αφρικής, τα εδάφη της είναι εύφορα και διασχίζονται από τον λεγόμενο ??μπλε Νείλο??, του οποίου οι πηγές βρίσκονται στα εδάφη της. Κοντά στα σύνορα με το Σουδάν ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά έργα του κόσμου ολοκληρώνει την κατασκευή του. Στόχος είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο 65% του πληθυσμού της χώρας που στερείται ηλεκτρικού ρεύματος. Το έργο άρχισε το 2011 με την υποστήριξη του ΟΗΕ της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων χωρών. Όμως το πρόβλημα για την Αίγυπτο είναι ότι κατά την διάρκεια της δημιουργίας της τεχνητής λίμνης για την τροφοδοσία του υδροηλεκτρικού σταθμού, το νερό του μπλε Νείλου ή μέρους του θα δεσμευτεί για κάποια χρόνια.
Οι συνέπειες για την Αίγυπτο θα είναι τραγικές. Το 98% του πληθυσμού της ζει εδώ και αιώνες από τον Νείλο. Ήδη οι ανάγκες της σε νερό είχαν ξεπεραστεί μια και ο πληθυσμός της τριπλασιάστηκε σε λίγες δεκαετίες φτάνοντας τα 100 εκατομμύρια. Το ίδιο έχει συμβεί και στην Αιθιοπία.
Τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος έχει απειλήσει ότι θα επέμβει στρατιωτικά. Πρόσφατα ο πρόεδρος Σίσυ απευθύνθηκε στην αεροπορία και της ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα.
Οι διαμεσολαβιτικές πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και άλλων δυνάμεων έπαιξαν κάποιον ρόλο στο να ηρεμήσουν τα πράγματα. Όμως τώρα, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Το φράγμα ολοκληρώθηκε και αρχίζει η μερική δέσμευση του νερού. Πολύ σύντομα θα δούμε αν οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί καλύπτουν τις ανάγκες της Αιγύπτου και του Σουδάν που παρεμβάλλεται μεταξύ των δυο χωρών.
Ένα φαραωνικό έργο λοιπόν απειλεί την χώρα των Φαραώ και την ειρήνη στην περιοχή. Και η ανάφλεξη θα έχει αλυσιδωτές σε μια ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή. Στις χώρες Σαχέλ, χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, επικρατεί αναβρασμός. Είναι οι χώρες που ολόκληρες ή μέρος τους παρεμβάλλονται μεταξύ της ερήμου και των εύφορων εδαφών. Έχουν χαμηλή βλάστηση και περιορισμένες δυνατότητες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Καθώς ο χώρος δεν επαρκεί θα αρκεστούμε σε μερικές επισημάνσεις.
1. Οι περισσότερες από τις χώρες ήταν αποικίες της Γαλλίας.
2. Ακόμη και αυτές οι λιγοστές που διαθέτουν πετρέλαιο έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από τα 2000$. Το Σουδάν βρίσκεται στα 800$. Με άλλα λόγια είναι φτωχές χώρες.
3. Ο πληθυσμός τους αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Το 60% είναι νέοι, και φυσικά άνεργοι.
4. Η φτώχεια οδηγεί αφ΄ ενός σε αναμενόμενη μετανάστευση εκατομμυρίων απελπισμένων , αφ? ετέρου σε αύξηση της δραστηριότητας των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα και η περιβόητη Μπόκο Χαράμ.
5. Η οικονομική και κλιματική μετανάστευση κατευθύνεται κυρίως προς την Λιβύη.
Η Γαλλία είναι παρούσα στρατιωτικά σε κάποιες από αυτές- Τσαντ και Μαλί - με πενιχρά αποτελέσματα και με απώλειες καθόλου δημοφιλείς στην Γαλλία.
Για να επανέλθουμε λοιπόν στο θέμα μας, η Αίγυπτος αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, είναι μέρος της συμμαχίας Γαλλίας-Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Απέναντί της και απέναντί μας έχουμε την Τουρκία, που χωρίς να συμμερίζεται τον τζιχαντισμό όπου δεν την συμφέρει, σχηματίζει έναν πανίσχυρο πόλο για όλη την περιοχή, από την Βόρεια Αφρική μέχρι τις χώρες Σαχέλ. Όμως και αυτή βρίσκεται σε οικονομική περιδίνηση. Αλλά και το Ισραήλ με ισχυρή παρουσία στην Αφρική που καλύπτει τις αποτυχίες της Γαλλίας, βρίσκεται και αυτό σε πολιτική περιδίνηση. Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά του Νετανιάου για τους χειρισμούς του στο θέμα της πανδημίας και την επιμονή του για προσάρτηση εδαφών, αποδυναμώνουν και οικονομικά και πολιτικά την χώρα. ?Έτσι, μόνος πόλος σταθερότητας είναι η Ελλάδα. Η συμμετοχή μας στην Ε. Ένωση και οι επιτυχημένες παρεμβάσεις στα θέματα της μετανάστευσης και της πανδημίας, καθώς και οι άριστες σχέσεις τις ΗΠΑ είναι τα όπλα μας στην αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας. Μόνο που σε βάθος χρόνου τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Η δημογραφική υπεροχή της Τουρκίας είναι συντριπτική και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη τα χρόνια που έρχονται. Ήρθε η ώρα, έστω και αργά, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των κομμάτων για την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα εκπονεί μακροπρόθεσμες μελέτες και προτάσεις για λογαριασμό της όποιας κυβέρνησης. Όπως κάνουν όλα τα πολιτισμένα διορατικά κράτη.Και η Τουρκία.
Πηγή: www.tovima.gr