Η Άγκυρα απορρίπτει ως «μεροληπτική και παράνομη» την απόφαση της ΕΕ

11 Δεκ 2020

Η Τουρκία απορρίπτει τη «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της 10ης και 11η Δεκεμβρίου και καλεί την ΕΕ να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε πως η διάσκεψη, την οποία προτείνει, με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Κάλεσε την ΕΕ να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ειδικότερα  ότι  αν και υπάρχουν πολλές χώρες τις ΕΕ περιλαμβανομένης της προέδρευουσας αυτή την περίοδο χώρας, που κάνουν προσπάθεια για  επαφή και διάλογο, κατά τη διάσκεψη κορυφής ηγετών της 1-2 Δεκεμβρίου, εξ αιτίας των στενών πολιτικών υπολογισμών μιας ή δυο χωρών δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και η ΕΕ δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την αναζήτηση κυρώσεων που δεν έχουν καμία χρησιμότητα.

Αυτή η κατάσταση  επισημαίνει, είναι καταστροφική για τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και της ΕΕ, επίσης και για την ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Απορρίπτει, όπως υποστηρίζει, τη μεροληπτική και παράνομη στάση ιδιαίτερα σχετικά με την Κύπρο, αν. Μεσόγειο, Αιγαίο και άλλα περιφερειακά ζητήματα που «γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ δεν υποστηρίζει, η οποία χρειάστηκε να περιληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ, υπό την πίεση του βέτο και της αλληλεγγύης».

Η Τουρκία, συνεχίζεται στην ανακοίνωση,  πάντοτε εξέφρασε την προθυμία της να ξεκινήσεις διερευνητικές συνομιλίες χωρίς όρους για την εγκαθίδρυση σταθερότητας στην περιοχή παρά τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας.

Η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έχουν δείξει προσπάθειες καλή πρόθεσης και ήταν η πλευρά που δεσμεύτηκε για όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες από το 2004 ώστε οι υδρογονάνθρακες στην αν. Μεσόγειο να γίνουν ένα στοιχείο σταθερότητας και όχι αιτία έντασης.

Η ΕΕ σε αυτό το κείμενο αγνόησε για άλλη μια φορά τη βούληση του Τ/Κ λαού που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου και δεσμεύτηκε στην επιβολή της «ΕΚ διοίκησης» ως προς το Κυπριακό και το κλείσιμο των Βαρωσίων. Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει την συμπεριφορά παρεμπόδισης της επίλυσης του Κυπριακού για μια βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό.

Η πλέον υγιής λύση είναι μια σύμπραξη ΤΚ και ΕΚ ώστε να ξεκινήσει η για τον ίσο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και οι διαμοιρασμός των κερδών.

Μια περιφερειακή διάσκεψη για την αν. Μεσόγειο είναι μια ευκαιρία από αυτή την άποψη.