Ένα είναι σίγουρο , ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να πάει τη συμφωνία των 28 σελίδων , στην οποία κατέληξε μετά από 25 δύσκολες ώρες συνομιλιών, στο συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών και να ελπίζει ότι θα υπερψηφιστεί από τα δύσπιστα μέλη του SPD.
Το SPD κατάφερε να βάλει το στίγμα του στο εν δυνάμει κυβερνητικό πρόγραμμα του μεγάλου συνασπισμού σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που θα του επέτρεπε η συντριπτική ήττα του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Κυρίως κατάφερε να βάλει την Ευρώπη πολύ ψηλά στη γερμανική ατζέντα . Η πρώτη – πρώτη παράγραφος των 28 αυτών σελίδων αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην ΕΕ αλλά και στην ευρωζώνη και πρώτη φορά η Γερμανία , και αυτό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση , λέει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δέχεται να δώσει περισσότερα χρήματα για την ευρωπαϊκή υπόθεση.
Τα τρία κόμματα , χριστιανοδημοκράτες – χριστιανοκοινωνιστές και σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στην αύξηση της γερμανικής συνδρομής στο προϋπολογισμό της ΕΕ , στη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης, γεγονός που ανοίγει το δρόμο σε έναν μελλοντικό επενδυτικό προϋπολογισμό των κρατών – μελών της ευρωζώνης και στην χρηματοδότηση επενδύσεων που θα στοχεύουν στην οικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική σύγκλιση των κρατών της ενιαίας νομισματικής αγοράς.
Στο ζήτημα του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η συμφωνία των γερμανικών κομμάτων αναφέρει πως αυτός θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.
Είναι απολύτως σαφές πως ο Μάρτιν Σουλτς και το SPD κατάφεραν σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση να περάσουν το δικό τους όνειρο για την Ευρώπη ακολουθώντας πιστά τη γραμμή του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Τώρα στο προσφυγικό , που αποτέλεσε ένα ακόμα δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης , κερδισμένοι βγαίνουν οι σκληροπυρηνικοί χριστιανοκοινωνιστές . Η Γερμανία θεσπίζει ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να δέχεται κάθε χρόνο . 180.000 μέχρι 220.000 πρόσφυγες θα δέχεται από εδώ και πέρα ενώ επιβάλλεται και περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν κάθε μήνα να επανενώνονται με τις οικογένειες τους και δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 1000.
Αλλά σημαντικά σημεία της συμφωνίας προβλέπουν ότι
δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά ελαφρύνσεις κάτι που το ήθελαν τα χριστιανικά κόμματα ( οι σοσιαλδημοκράτες ήθελαν αυξήσεις στα πιο πλούσια κοινωνικά στρώματα) , το επίπεδο των συντάξεων παραμένει στο 48% του μέσου όρου του μισθού , εδώ επικράτησαν οι σοσιαλδημοκράτες όπως και στην απόφαση οι εργοδότες να συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία το ίδιο ποσοστό όπως και οι εργαζόμενοι.
Και τα τρία κόμματα συμφώνησαν να προετοιμάσουν χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα .
Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο άκουσμα της είδησης και το ευρώ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο του 2015.
Φυσικά το αν θα υπάρξει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη χώρα εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρουν στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου τα μέλη του SPD .
Οι σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να βλέπουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν ξανά με την κ. Μέρκελ γιατί πιστεύουν πως το κόμμα τους έχασε την ταυτότητα του κυβερνώντας τόσα χρόνια με τα συντηρητικά κόμματα.
Αν το συνέδριο του SPD καταψηφίσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η ηγεσία του τότε η γερμανίδα καγκελάριος ή θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να πάει τη χώρα σε νέες εκλογές.