H μεγάλη παρακμή

Νίκος Γκιώνης 20 Μαϊ 2015

Στα  τελειώματα  του  19ου  αιώνα ο Χαρίλαος  Τρικούπης , χρεωκόπησε την χώρα . Γνωρίζετε γιατί ; Ήταν  πολύ – πολύ βιαστικός  στην  υλοποίηση μεγάλων  συγκοινωνιακών  έργων , και κυρίως σιδηροδρομικών ,  ώστε εκσυγχρονίζοντας  τις  υποδομές της  μικρής Ελλάδας , να  εισφέρει στην  ανάπτυξη του  εμπορίου  και στην σύζευξη των ξεκομμένων πολιτειών της πατρίδας. Δυστυχώς , δεν βρήκε έγκαιρα τρόπους αναχρηματοδότησης των δανείων  και παρά  την σφιχτή δημοσιονομική του πολιτική , η χώρα επτώχευσε, χρεωκόπησε  γιατί θέλησε να  εκσυγχρονιστεί  πέρα από τις δυνατότητές της.

Από τότε ως τα σήμερα  , πράγματι οι Έλληνες μαζί με παρατεταμένες δυστυχίες , οικονομικές και πολιτικές , έζησαν και καλές περιόδους  με την διαφορά , πως ετούτη η ευμάρεια στηρίζονταν στην απάρνηση των προτροπών του Α. Σμιθ για λελογισμένη αποταμίευση  και στην μεγάλη στρέβλωση των οδηγιών του Μέυναρντ  Κέινς , για τις κορυφές της ενεργού ζήτησης.

Με  δεδομένο πως η  παγκοσμιοποίηση είχε από χρόνια εμφανιστεί στην Ελλάδα , κυρίως με την αλόγιστη εισαγωγή  διαφόρων προιόντων  και την επίσης αλόγιστη ζήτησή τους , με δεδομένο πως επί έτη – και σήμερα – οι καλλιέργειες είναι προσανατολισμένες στο περιβαλλοντικά υδροβόρο βαμβάκι , παρά τις κοινοτικές  οδηγίες για την ανάπτυξη εξαγώγιμων καλλιεργειών, ο εκσυγχρονισμός σταμάτησε ημιτελής στους προπολεμικούς  ηγέτες – μερικούς –  και  συνεχίστηκε ημιτελώς πάλι από τον Καραμανλή , το Μητσοτάκη  και  κυρίως τον Σημίτη , με αδυναμίες ο καθένας τους  αλλά και με τις ιεραρχήσεις που τους αντιστοιχούσαν από τις ανάγκες των καιρών.

Το χρεοστάσιο , που γλύτωνε παρά τρίχα η χώρα από το 2010 και μετά αλλά και οι οδυνηρές προσπάθειες κυβερνώντων και κυβερνωμένων , βασίζονταν σε μιαν επιλογή.Άτακτη πτώχευση ή ύφεση , δημοσιονομική προσαρμογή  και θύλακες φτωχοποίησης ; Η προφανής  επιλογή ήταν η δεύτερη.

Δεν γνωρίζω , πως ακριβώς θα ήταν οι καταστάσεις αν αντί της  παρούσης Κυβερνήσεως , ήταν άλλη  γνωρίζω όμως   την έλλειψη αστικής πολιτικής παιδείας που εδιακονείτο και συνεχίζει σε πολλούς βιότοπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλλον θα έχουμε μια πανάκριβη συμφωνία – μνημόνιο , με απουσία υγιών αναπτυξιακών προτάσεων από εμάς , αρκούμενοι σε ό,τι προταθεί – αν προταθεί – από τον Γιουνκέρ και το πακέτο του . Μα πως άλλωστε να σκαλιστούν παθογένειες  από αντιμεταρρυθμιστές , όταν ο συστημικός αναχωρών διπολισμός , που είχε και 10 ανθρώπους με σαφή αντίληψη των αναγκών , δεν τα κατάφερε;

Μια  χώρα , που περιφέρει οστά σε κλίνες ασθενών  και που η πίστη στη συγκεκριμένη πράξη ,  συνιστά – ψυχαναλυτικά –   μαγική τελετουργία  κι  όχι θρησκευτικότητα και που αυτή η μαγεία διαπερνά οριζοντίως και πλειοψηφικά τον ΣΥΡΙΖΑ , την ΝΔ και  τους ΑΝΕΛΛ , δεν μπορεί παρά να είναι χώρα  σε διαρκή και παραμένουσα παρακμή, με πλήθος παρακμιακές  εντοπίσεις από την Παιδεία ως το Δημόσιο , κι από την σταματημένη ιδιωτική πρωτοβουλία  ως τις νέου τύπου εθνικοφροσύνες. Η μεταρρύθμιση για να γίνει από κάποιον ή κάποιους , πρέπει αυτοί οι κάποιοι  να λογαριάζουν ως ορθοφροσύνες κάποια πράγματα , που εύκολα τα  βλασφημούν ως φιλελευθερισμό ή χειρότερα ως νεοφιλελευθερισμό , να προσμετρούν στις συνθέσεις τους την κοινωνική δικαιοσύνη και την ασφαλιστική αλληλεγγύη των γενεών   με την – όχι αναγκαστικά ισότιμη – πρόσμειξη Κράτους και Ιδιωτών.

Δυστυχώς , αν γίνουν ή μάλλον επιχειρηθούν δυό – τρείς εκσυγχρονιστικές αλλαγές , θα είναι από ανθρώπους που λειτουργούν μέσα στην αστική δημοκρατία ως πολίτες , αλλά ως πολιτικοί την εχθρεύονται  και στο διάβα των ετών , δε μπόρεσαν να  την κατανοήσουν.

Η  Ελλάδα  της  παρακμής είναι εδώ , σαν Μαθουσάλας , με τις διαχρονικές ευθύνες όλων μας .

Μόνο , που με τα ιδεολογήματα της μαγκιάς  και τις δωρεάν συμπόνοιες  , που κάθε ώρα και στιγμή αντικρύζουμε  , ο παρασιτισμός της μεγάλης  παρακμής  θα αποκτά υδροκεφαλικά χαρακτηριστικά μεχρι καταστροφής.

Ζητάμε ανθρώπους για εκσυγχρονισμούς . Έχουμε ;  Καλό ερώτημα , που  σύντομα κάποια απάντηση θα   πάρει.