H φορολογία και ο ΣΥΡΙΖΑ

Παντελής Καψής 14 Σεπ 2014

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο κ. Στουρνάρας είχε επισημάνει ότι στην Ελλάδα τα εισοδήματα υποφορολογούνται. Αναφερόταν βέβαια στο γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα είναι λίγο πάνω από το 33% του ΑΕΠ όταν στην Ευρώπη ξεπερνούν το 40%.

Η αναφορά του είχε προκαλέσει σάλο. Είχε βρει όμως έναν απρόσμενο υπερασπιστή: τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, επίσημο εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δυο άνδρες είχαν το ίδιο πράγμα στον νου τους.

Σε πρόσφατο άρθρο του ο κ. Τσακα­λώτος μαζί με τον έτερο οικονομολόγο του κόμματος Χ. Λάσκο ανέλαβε να εξηγήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – αν και όχι τόσο στους πολίτες όσο στους συντρόφους του. Δεν μάσησε τα λόγια του: «Οσοι ανάμεσά μας θεωρούν πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα σημαίνει μείωση των φόρων γενικώς ή απαλλαγή του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού από φορολογικά βάρη, δεν κατανοούν θεμελιώδη στοιχεία της κατάστασης», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η διαφορά από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για ρύθμιση των κόκκινων δανείων και φοροελαφρύνσεις σε «νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είναι εμφανής. Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Γιατί θέλει πράγματι ικανότητες Χάρι Πότερ να μπορείς και να κάνεις ελαφρύνσεις και να αυξάνεις τους φόρους.

Το πρώτο λοιπόν που περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ είναι να διευκρινίσει σε ποιο ύψος θέλουν τους φόρους. Αν πράγματι μιλάμε για αύξηση στον μέσο όρο της Ευρώπης τότε το ποσό ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια – τρεις φορές και πλέον ο ΕΝΦΙΑ. Αλλωστε, αν πράγματι καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και επιπροσθέτως δοθούν 5 δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της ανεργίας, τότε μιλάμε ήδη για πάνω από 8 δισεκατομμύρια σε νέους φόρους!

Το δεύτερο είναι από πού θα προέλθουν αυτοί οι φόροι. Γιατί ακόμα και ο κ. Τσακαλώτος καταλαβαίνει ότι τέτοια ποσά δεν βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εχει τη λύση όμως. Εκ των «ουκ άνευ», λοιπόν, για την εφαρμογή του προγράμματος της Αριστεράς είναι «μια μεγάλη επίθεση στον συσσωρευμένο πλούτο».

Δυστυχώς, και αυτό δεν είναι τόσο απλό. Ο φόρος κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι στο 7.3% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 6.7%. Πόσο μπορεί να αυξηθεί και σε τι;

Οπως είναι γνωστό, πλούτος είναι τα ακίνητα, οι καταθέσεις και οι μετοχές. Τι θα φορολογηθεί; Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας απέδιδε λιγότερο από μισό δισ.. Και να τετραπλασιαστεί -που δεν είναι εφικτό ίσως και συνταγματικά- δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Αστε που χωρίς εισοδήματα τα ακίνητα είναι ντουβάρια χωρίς αξία.

Μήπως οι καταθέσεις; Το παράδειγμα της Κύπρου το είδαμε – άλλωστε οι έχοντες τις μετέφεραν προ πολλού στο εξωτερικό. Ή μήπως το χρηματιστήριο με συνολική κεφαλαιοποίηση 70 δισ., εκ των οποίων το 1/3 είναι οι υπό κρατική ιδιοκτησία τράπεζες; Και όλα αυτά σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι θέλουμε να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό!

Πρόβλημα άνισης κατανομής ασφαλώς υπάρχει στην Ελλάδα. Κυρίως όμως λόγω της ανεργίας και της φοροδιαφυγής – όχι των φορολογικών συντελεστών. Οσο για την υποφορολόγηση για την οποία μιλούσε ο κ. Στουρνάρας, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στον ΦΠΑ παρά τους υψηλούς συντελεστές είμαστε στην 22η θέση στην Ευρώπη. Λόγω κρίσης αλλά και επειδή δεν κόβουμε αποδείξεις και επειδή η «μαύρη οικονομία» καλά κρατεί. Προσθέστε και το λαθρεμπόριο καυσίμων και το παζλ ολοκληρώνεται.

Τα μεγάλα σκάνδαλα είναι από τους μεγάλους και ισχυρούς. Το οικονομικό πρόβλημα ωστόσο είναι η εκτεταμένη -μικρή και μεγάλη- φοροδιαφυγή. Η αντιμετώπισή της είναι προβληματική και έχει ένα κόστος που ο ΣΥΡΙΖΑ προσποιείται ότι δεν βλέπει. Προτιμά το εύηχον «να πληρώσουν οι πλούσιοι» -δηλαδή κανείς- και κάνει τη σιγανοπαπαδιά για τα πραγματικά του σχέδια. Αν έχει…