Οι αριθμοί σοκάρουν. Η Ευρώπη γίνεται η ήπειρος των αστέγων , ο αριθμός τους αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς μια που οι τιμές των ακινήτων στις περισσότερες χώρες της γηραιάς Ηπείρου έχουν γίνει απρόσιτες για εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες ενώ ανοίγει και η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
Ακόμα και στη Γερμανία έχει υπάρξει αύξηση 150% των άστεγων το διάστημα 2013- 2016. Την ίδια περίοδο η αύξηση στην Ισπανία ξεπέρασε το 20% και στη Δανία το 8%.
Μόνο σε δύο χώρες έχουν μειωθεί τα ποσοστά των αστέγων , στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.
Και οι δύο όμως έχουν ειδικά προγράμματα επιδότησης ενοικίου στα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια και τα χρήματα για αυτό τα παίρνουν κυρίως από τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών και από το ΛΟΤΤΟ .
Η εφημερίδα Γκάρντιαν αποκαλύπτει ότι περισσότερα από 24 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη πληρώνουν πάρα πολύ υψηλά ενοίκια , 37 εκατομμύρια ζουν σε υπερκατοικημένες κατοικίες και περίπου 34 εκατομμύρια νοικοκυριά ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Από το 2010 μέχρι το 2016 το κόστος στέγασης στα 3/4 των κρατών της ΕΕ αυξήθηκε δραματικά για τα φτωχά νοικοκυριά.
Στο 50% των χωρών – μελών της Ένωσης η αύξηση ξεπερνάει το 20% , η μεγαλύτερη παρατηρείται στη Βουλγαρία που άγγιξε το 54% ενώ ακολουθεί η Βρετανία όπου το κόστος στέγασης αυξήθηκε 45% στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους.
Στην Αγγλία το ποσοστό των ανθρώπων που κοιμάται στους δρόμους αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια κατά 169% , κάθε νύχτα δηλαδή 4.751 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο δρόμο.
Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οι κυβερνήσεις των 28 θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο εξαθλίωσης των πολιτών.
Ας μην ξεχνάμε πως το δικαίωμα της στέγασης αποτελεί ένα από θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ , κατοχυρωμένο από τις ευρωπαϊκές συνθήκες .
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας οργανώσεων που ασχολούνται με αστέγους (FEANTSA) σε συνεργασία με τη γαλλική οργάνωση μέριμνας αστέγων Abbe Pierre το 2016 μόνο στη Γερμανία ο αριθμός των αστέγων και των ανθρώπων που βρέθηκαν χωρίς σπίτι έφτασε τους 860.000.
Το γεγονός αυτό είναι σοκαριστικό γιατί η Γερμανία είναι μία πλούσια χώρα , με ισχυρό κοινωνικό κράτος και τα μέσα να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο αποκλεισμού από τους χώρους κατοικίας των λιγότερο εύπορων πολιτών της.
Ο διευθυντής της FEANTSA Φρεεκ Σπίνεουιν σχολιάζει πως είναι τραγικό η Γερμανία να συγκαταλέγεται στις χώρες όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην αγορά κατοικίας.
Περίπου τα μισά από τα φτωχά νοικοκυριά στη Γερμανία δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματος τους για τα έξοδα του σπιτιού τους .
Μόνο σε δύο χώρες τα φτωχά νοικοκυριά επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από τα έξοδα κατοικίας και αυτές είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Φτωχά νοικοκυριά θεωρούνται εκείνα που έχουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος της κάθε χώρας.