H Δύση περνά τη μεγαλύτερη κρίση της

Οντίν Λιναρδάτου 04 Ιουν 2018

H Δύση περνά τη μεγαλύτερη κρίση της μετά  τη δεκαετία του 1930 όταν η ανθρωπότητα  οδηγήθηκε στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και το ζήτημα είναι αν σήμερα έχουμε ικανότερους πολιτικούς από ότι τότε . Πολιτικούς που αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και οι οποίοι δεν θα συμπεριφερθούν  όπως ο βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσαμπερλέν που μέχρι τη κήρυξη του πολέμου από τη ναζιστική Γερμανία επέμενε πως η Βρετανία δεν κινδυνεύει από τον Αδόλφο Χίτλερ.

Είμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο;  Σίγουρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη καινούργια πραγματικότητα που είναι άγνωστο που θα μας πάει.

Η Ιταλία αποκτά μία αντιευρωπαϊκή , λαϊκιστική κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ακροαριστεροί και ακροδεξιοί που μισούν θανάσιμα την Ευρώπη και επιζητούν τη διάλυση του  φιλελεύθερο ευρωπαϊκού οικοδομήματος .

Η Ισπανία κλυδωνίζεται από την αποπομπή του δεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι μετά την καταδίκη του κόμματος του  και την επιβολή προστίμου 250.000 ευρώ  για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς Γκίρτελ.

Τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σαντσεθ που ηγήθηκε της πρότασης μομφής αλλά έχει πολύ λίγους βουλευτές , μόλις 84 σε μία βουλή των 350 , γεγονός που καθιστά τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας μη βιώσιμη σε βάθος χρόνου.

Ας μην ξεχνάμε πως στις εκλογές οι Σοσιαλιστές ηττήθηκαν με σφοδρότητα και πως οι σημερινές δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά  τους Σιουδαδάνος του Άλμπερτ Ριβέρα.   Οι Σιουδαδάνος παίρνουν  29,1% , οι Ποδέμος έρχονται δεύτεροι με 19,8% , το Λαϊκό Κόμμα τρίτο με 19,5% και τέταρτο έρχεται το PSOE του Σάντσεθ με 19%.

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κρίση στην Καταλονία και μένει να δούμε πως θα μπορέσει να τη διαχειριστεί ο Πέδρο Σαντσεθ με τη μειοψηφική  κυβέρνηση του και με αυτούς που συμμάχησε για να γίνει πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο ηγέτης των Σιουδαδάνος Άλμπερτ Ριβέρα

“ ο Σάντσεθ συμμάχησε με τους λαϊκιστές και τους υπέρμαχους της απόσχισης της Καταλονίας προκειμένου  να γίνει πρωθυπουργός. Οι Σιουδαδάνος θα κάνουν σκληρή αντιπολίτευση και θα υπερασπιστούν  με όλη τη δύναμη τους την ενότητα της Ισπανίας και όλους  τους Ισπανούς απέναντι σε εκείνους που θέλουν να διαλύσουν τη χώρα “.

Ο Σάντσεθ φαίνεται πως συμφώνησε να κυβερνήσει με την στήριξη των Ποδέμος ενώ δήλωσε πως θα συνομιλήσει και με τα αποσχιστικά καταλανικά κόμματα σεβόμενος όμως το ισπανικό σύνταγμα . Είναι σαφές πως ο Σάντσεθ θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας. Άλλωστε μόλις είχε εκλεγεί ο Κόστα ο Σάντσεθ πήγε Πορτογαλία για τον συναντήσει και να μάθει πως τα κατάφερε να κυβερνά με τα αριστερά κόμματα χωρίς αυτά να μετέχουν στην κυβέρνηση του.

Αυτήν τη δύσκολη ώρα για την Ευρώπη,  εν αναμονή και του Μπρέξιτ , ο αμερικανός πρόεδρος κηρύττει εμπορικό πόλεμο στην ΕΕ , στο Μεξικό και στον Καναδά εξοργίζοντας τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές αλουμινίου και  25% στις εισαγωγές χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση.

Η αντίδραση ήταν άμεση . Το Μεξικό ανακοίνωσε πως επιβάλλει δασμούς στο αμερικανικό χοιρινό , στα μήλα , στα σταφύλια , στα κράνμπερις , σε αρκετά τυριά που εξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε συγκεκριμένα είδη ατσαλιού.

Ο Καναδάς εξήγγειλε πως θα επιβάλει δασμούς σε μία σειρά αμερικανικά προϊόντα ανάμεσα τους θα είναι το ουίσκι και οι χυμοί πορτοκάλι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε να εννοηθεί πως και εκείνη θα επιβάλλει δασμούς στα  εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα που η αξία τους αγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον πλήττει πρωτίστως,  λένε οι ειδικοί , τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελευταία έρευνα δείχνει πως η επιβολή δασμών θα οδηγήσει στην απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας και όπως λέει ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σάσε η Αμερική ακολούθησε και στο παρελθόν τον δρόμο του προστατευτισμού και αυτός την οδήγησε στο κραχ του 1929.

“ Το να κάνουμε μεγάλη ξανά την Αμερική δεν πρέπει να σημαίνει να γυρίσουμε την Αμερική στο 1929 “ λέει ο Σάσε κατακεραυνώνοντας την πολιτική του Τραμπ.

Η Ευρώπη , ο Καναδάς και το Μεξικό δεν είναι Κίνα εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Πολ Μασγκρέηβ . Η απόφαση του Τραμπ είναι επικίνδυνη και πλήττει την φιλελεύθερη τάξη που επικράτησε στο εμπόριο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση λέει ο αρθρογράφος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Εντ Λιους , δεν μπορείς να κηρύττεις τον πόλεμο σε εχθρούς και φίλους , αυτό είναι παράλογο . Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ θα μειώσει και την παγκόσμια επιρροή που ασκεί η Ουάσιγκτον μέχρι σήμερα .

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε τυχαία ούτε εν βρασμό ψυχής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την απέχθεια του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπόριου έτσι η επιβολή δασμών δεν προκάλεσε  καμία έκπληξη ούτε στη Γερμανία ούτε στη Γαλλία.

Ο Τραμπ έχει αποδείξει αυτό το χρόνο πως είναι εχθρός του ελεύθερου εμπορίου και πως δεν θα σεβαστεί καμία συμφωνία που έχει υπογράψει ο προκάτοχος του ο Μπαράκ Ομπάμα .

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για το κλίμα , από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τώρα επιβάλουν τους δασμούς.

Η ρήξη έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη και είναι πιθανό να δοκιμάσει τις αντοχές της μια που ήδη, κράτη με μη φιλελεύθερες  κυβερνήσεις όπως είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται να καταδικάσουν τον Τραμπ και τις ΗΠΑ.

Ένα είναι βέβαιο πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ που ξεκινούν έναν ακόμη πόλεμο με τους στενούς τους συμμάχους ενώ το μέτωπο με την Κίνα είναι ήδη ανοιχτό.