Γράμμα από την Αμερική: «Eυρώπη, αυτή τη φορά στηριζόμαστε σε εσένα για να μας σώσεις»

Οντίν Λιναρδάτου 02 Φεβ 2017

«Eυρώπη, αυτή τη φορά στηριζόμαστε σε εσένα για να μας σώσεις», έτσι αρχίζει το ανοιχτό γράμμα προς τους Ευρωπαίους που στέλνει η πρώην αξιωματούχος της CIA και συγγραφέας του βιβλίου “ Victor in the Rubble” Αλεξ Φίνλεϊ.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι “ χωρίς εσάς πολύ σύντομα όλοι μας θα μιλάμε ρωσικά. Χωρίς να το καταλάβουμε προσκαλέσαμε τη Ρωσία να καταλάβει τον Λευκό Οίκο “ γράφει η Φίνλεϊ και προσθέτει πως “ καθώς χτίζουμε τείχη και κλείνουμε τα σύνορα μας , προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια για να μας σώσετε.”

Η Φίνλεϊ αναφέρεται εκτενώς στο ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια και αναλύει το ρόλο που εκτιμά ότι παίζει ο πρόεδρος Τραμπ. Η Φίνλεϊ υποστηρίζει ότι ο Πούτιν και οι μαριονέτες του που αγαπούν επίσης τον λαϊκισμό προσπαθήσουν να διαλύσουν την στενή σχέση των ΗΠΑ με τους ευρωπαίους εταίρους της και τους δυτικούς συμμάχους της . Εκτιμά δε ότι σε αυτό το σχέδιο έχει βοηθό τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν διστάζει μάλιστα να παραλληλίσει τη στάση ζωής του Τραμπ απέναντι στις γυναίκες με την πολιτική που ασκεί, λέγοντας ότι με την ίδια ευκολία που αντάλλασσε μία σύντροφο ζωής με ένα νεότερο και ομορφότερο μοντέλο έτσι και τώρα σπάει τις σχέσεις του με τους σταθερούς συμμάχους μίας ζωής για έναν καινούργιο πιο φανταχτερό σύντροφο και αυτός είναι ο ρώσος πρόεδρος.

Όλα αυτά ίσως ηχούν υπερβολικά όμως η επικοινωνία που έχει μέχρι τώρα ο Τραμπ με τους παραδοσιακούς , στενούς συμμάχους των ΗΠΑ δείχνει ότι δεν σκοπεύει να μείνει πιστός σε αυτές τις συμμαχίες.

Η σύγκρουση του με το Μεξικό , τη Γερμανία , την Αυστραλία ( απειλεί να μην τηρήσει συμφωνίες για την υποδοχή προσφύγων που έχει υπογράψει η αμερικανική κυβέρνηση επί Ομπάμα) και η απαξία με την οποία μιλάει για την ΕΕ δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Η πρώην αξιωματούχος της CIA καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες όσο θυμωμένοι και αν είναι να μην ψηφίσουν τους λαϊκιστές ηγέτες , να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν οι Αμερικανοί ψηφίζοντας Τραμπ . Όπως λέει όλα τα ακροδεξιά , λαϊκιστικά κόμματα στην Ολλανδία , τη Γαλλία , τη Γερμανία και την Ιταλία , χώρες που έχουν εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες , έχουν στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αν πάρουν την εξουσία τότε με μαθηματική ακρίβεια θα προχωρήσουν στη διάλυση της ΕΕ. Ηδη η Μαριν Λεπέν λέει ανοιχτά ότι πρώτος στόχος της θα είναι να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ και το ευρώ , στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ήδη από τον Ιούνιο, πολύ πριν την εκλογή Τραμπ δηλαδή , ενέκριναν έναν πρώτο οδικό χάρτη αρχών για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Επτά μήνες αργότερα ακούγοντας τον νέο αμερικανό πρόεδρο να λέει ότι η Αμερική έρχεται πρώτη και να εκφράζει την χαμηλή του εκτίμηση για την Ένωση συνειδητοποίησαν απόλυτα ότι πρέπει μόνοι τους να προστατεύσουν την ειρήνη , τον πολιτικό πλουραλισμό και την ευημερία στη γηραιά Ήπειρο .

Στη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και αυτό κατέστη σαφές από την επιστολή που έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες και στην οποία τους επισημαίνει ότι πρώτη φορά στην ιστορία των 60 χρόνων της Ένωσης όλες οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις , η Κίνα , η Ρωσία και τώρα και η Αμερική , διάκεινται εχθρικά απέναντι στην Ευρώπη η είναι ευρωσκεπτικιστές . Και επισημαίνει ορθά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παραδοθεί σε αυτές τις δυνάμεις που στοχεύουν στην αποδυνάμωση και διάλυση της .

Ο Τουσκ βέβαια λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε την κηδεία των Ευρω-ατλαντικών σχέσεων και του ΝΑΤΟ , τονίζει όμως ότι η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ήδη ο νέος γερμανός υπουργός των εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογο του Ρέξ Τίλερσον σε μία πρώτη προσπάθεια να σπάσει τον πάγο. Ο Τίλερσον ορκίστηκε πριν από λίγες ώρες . Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil, δεν έχει καμία εμπειρία στην πολιτική και ο Γκάμπριελ είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα δεχτεί. Για το Βερολίνο, η επίσκεψη έχει μεγάλη σημασία γιατί μετά το διάταγμα Τραμπ , που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ υπηκόων επτά μουσουλμανικών κρατών, οι γερμανικές διπλωματικές υπηρεσίες προσπαθούσαν επί μέρες να βρουν συνομιλητή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να τους δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την ταξιδιωτική οδηγία και δεν μπορούσαν να βρουν κανέναν . Να θυμίσουμε ότι το διάταγμα οδήγησε σε αθρόες παραιτήσεις και απομακρύνσεις στελεχών του Στέητ Ντηπάρτμεντ επειδή διαφώνησαν με το αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα.

Επίσης δεν έχουν βοηθήσει και οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της κ. Μέρκελ και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανία.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν έκρυψε άλλωστε το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενημερωθεί από τη νέα αμερικανική διοίκηση για την εξωτερική της πολιτική, τις σχέσεις της με το ΝATO και για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει αυτό το διάστημα ανοιχτά πολλά μέτωπα. Και ένα από τα μεγαλύτερα είναι αυτό με την Τουρκία.

Και η είδηση ότι άλλοι 34 τούρκοι αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία δεν βοηθά καθόλου τη γερμανίδα καγκελάριο.

Το σημαντικότερο όλων για την κ. Μέρκελ είναι η Τουρκία να μην σπάσει τη συμφωνία που έχει με την ΕΕ για τους πρόσφυγες . Αν συμβεί κάτι τέτοιο προεκλογικά αυτό θα ήταν καταστροφή για την Μέρκελ.