Γκολ υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης

Γιάννης Μεϊμάρογλου 18 Μαρ 2023

Μια τέτοια δήλωση χρειαζόταν να έχεις το σθένος να την κάνεις και τα κότσια να την υποστηρίξεις. Ο Γκάρι Λίνεκερ απέδειξε ότι τα είχε και τα δύο γι αυτό και άντεξε στις επιθέσεις, μέχρι που στο τέλος δικαιώθηκε. Η ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το νομοσχέδιο των Τόρις για την «παράτυπη μετανάστευση» ήταν σαφής: «Πρόκειται για μια βάρβαρη πολιτική απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους», παραπέμποντας στη ρητορική της Γερμανίας κατά τη δεκαετία του 1930.

Οι αντιδράσεις ήταν ακαριαίες. Η εκπρόσωπος του Σούνακ χαρακτήρισε τα σχόλια του Λίνεκερ «απαράδεκτα» και η υπουργός εσωτερικών «προσβλητικά». Ακολούθησε η ανακοίνωση του BBC: «είναι παραβίαση των εσωτερικών μας κανονισμών» συμπληρώνοντας ότι «ο Γκάρι μπορεί να έχει άποψη αλλά δεν μπορεί να παίρνει θέση σε πολιτικά ζητήματα» ζητώντας του ταυτόχρονα να αποχωρήσει από την εκπομπή που παρουσιάζει επί 20 χρόνια. Η συζήτηση στη Μ.Βρετανία και όχι μόνο, άναψε για τα καλά.

Πολλά και μεγάλα τα θέματα που βγήκαν από το κουτί της Πανδώρας καλύπτοντας ένα ευρύ πλέγμα κρίσιμων ζητημάτων γύρω από την ενημέρωση, την ελευθερία έκφρασης, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα. Η σφοδρότητα της αντιπαράθεσης ανέδειξε και τις σκοτεινές πλευρές της εμπλοκής-διαπλοκής πολιτικών συμφερόντων με τα ΜΜΕ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα όρια της ελευθερίας του λόγου που έχουν οι δημοσιογράφοι στα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται, στο δικαίωμα της προβολής της προσωπικής τους άποψης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και στο ρόλο του BBC ως κρατικού οργανισμού.

Η συμφωνία συνεργασίας ενός ΜΜΕ με έναν δημοσιογράφο στηρίζεται στα άτυπα όρια που θέτει το κοινό πλαίσιο της πολιτικής οπτικής τους και στην κοινή κουλτούρα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση τα όρια αυτά δεν αποτελούν δέσμευση για τη γενικότερη στάση ζωής ενός δημοσιογράφου αλλά και για το περιεχόμενο των προσωπικών του αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που ήταν και η αφορμή της σύγκρουσης στην περίπτωση του Λίνεκερ. Πολύ περισσότερο όταν οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε ζητήματα αρχών όπως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διεύθυνση του BBC, μετά την αρχική πανικόβλητη αντίδρασή της, επιχείρησε να αναδιπλωθεί εμφανίζοντας ένα «σχέδιο αμεροληψίας» που είχε καταρτίσει από το 2021. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην εκδίωξη του Λίνεκερ αμέσως μόλις η κυβέρνηση τον αποδοκίμασε. Το στοίχημα της αμεροληψίας χάθηκε για το BBC από τη στιγμή που ταύτισε την «παραβίαση των κατευθυντήριων οδηγιών του» με την κριτική στην κυβέρνηση. Ακόμα και ο Σούνακ προσπάθησε να συμμαζέψει τα πράγματα λέγοντας αργότερα ότι «η επίλυση της διαφοράς δεν είναι δικό του θέμα»

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Λίνεκερ-BBC δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποτιμήσουμε την αφορμή της σύγκρουσης. Η συμφωνία Σούνακ-Μακρόν που απαγορεύει σε μετανάστες να διασχίσουν τη Μάγχη, αρνούμενη την εξέταση χορήγησης ασύλου, έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια παράνομη συμφωνία που καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα. Η ουσιαστική απαγόρευση της μετανάστευσης στη χώρα που ο Πρωθυπουργός της και ο Δήμαρχος του Λονδίνου προέρχονται από οικογένειες μεταναστών είναι ντροπιαστική. Ας ελπίσουμε ότι η δικαίωση του Λίνεκερ και η πανηγυρική επιστροφή στην εκπομπή του θα προβληματίσει τους Βρετανούς βουλευτές εν όψει της ψήφισης του «βάρβαρου» νομοσχεδίου.

Το άρθρο δημοσιεύεται στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Πηγή: www.tanea.gr